Eh, ładne NT i niskie ryzyko a jednak usg może się mylić. Te genetyczne dają ponad 99% pewności a są bezinwazyjne w porównaniu do amino. Jak właśnie czytam takie historie to się upewniam że chce zrobić też te genetyczne. Przy córce aż tak się nie stresowałam chorobami, chciałam by była a teraz mam tą myśl że w przypadku chorego rodzeństwa ona będzie w pewnym stopniu stratna bo nie byłabym w stanie jej tyle uwagi poświęcić.Trudno mi powiedzieć dlaczego tak się stalo ze żaden lekarz nie zauważył, że dziecko ma zd. Testy pappa wyszły w normie ryzyko zd było 1:7000 wiec niskie. Usg tez nic nie wykazało. Nt 1,5 kosc nosowa obecna. Synek nie ma wad czy chorób współtowarzyszących. Powiedziano mi ze tak czasem bywa i tyle. Usg miałam robione na każdej wizycie i tez było wszystko dobrze.
reklama
Moja ginekolog mówiła mi właśnie, że widziała sporo przypadków w szpitalu, gdzie do końca wszystko było ok, a po porodzie okazywało się inaczej. Nawet koleżanka z podstawówki miała taką sytuację, dziecko miało mieć lekką wadę serca, a miało zd, bardzo dużo wad. Ale nie wiem, czy ona robiła wszystkie badania prenatalne, czy nie.
Kruszynka1988
Fanka BB :)
A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?Ja mam krew 21.12, usg 30.12. Mój gin od razu mi powiedział, że tak ma być i to jest ok i tak mnie będą umawiać, nawet 2 tyg między tymi badaniami mogą być. Ufam mu
Po prostu morfologia?
Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed.
Gigi Tg
Super gratulacjeWłaśnie wracam ze skanu! Przystko dobrze jest, jest serduszko ❤ . Sonografer wpisal, że jestem 8+2 a nie 9, więc data się przesunęła ale tak myślałam bo miałam długie cykle dość ostatnio. Serduszko pieknie biło ❤. Teraz czekamy do wizyty już oficjalnej w 12 tygodniu. Wtedy ustala już date porodu jaką wpiszą do karty.
jagoo2
Witamy ja dzis 6+0Hej dołączyłam przypadkiem 5,5 tyg się zgłasza i Poznan
MojrAnka
Przepraszam, że o to zapytam, a usunęłabyś tę ciążę gdybyś wiedziała, że dziecko ma zespół Downa? Pytam, bo ja, chociaż mam zdrowe dzieci, to wiem, że nie byłabym w stanie, więc dla mnie to jest kwestia sumienia, obgadania sprawy z mężem. Kiedyś myślałam, że usunęłabym, gdyby dziecko było chore, ale odkąd jestem mamą, wiem, że nie dałabym rady. Znam też przypadku, gdzie dziecko miało być chore, a urodziło się całkiem zdrowe. Niegdyś bym sobie nie wybaczyła.No właśnie chodzi o to ze nie ufam testom pappa i niestety doświadczyłam tego na własnej skórze. Jestem jednym z tych przypadków gdzie testy przesiewowe łącznie z usg wyszły super, a jednak urodziłam dziecko z zespołem Downa. Dlatego wolałabym jak juz zrobić od razu amniopunkcje lub właśnie nifty pro.
I żeby nie było, popieram strajk kobiet, bo uważam, że każdy powinien mieć wybór, żeby móc podjąć decyzję.
Kiedyś mama mojej koleżanki z ogólniaka usunęła zdrową ciążę, powód nie jest istotny, ale opowiadała nam pózniej, że każdej nocy ta dziewczynka przychodziła do niej i siadała na łożku... Ja bym po prostu tego nie udźwignęła emocjonalnie. A jeszcze gdyby się okazało, że zdrowe dziecko, to nie wiem jak miałabym potem z tym dalej żyć...
Anka:)
Ja myśle , ze to bardzo ciężka decyzja . Ale z drugiej strony to już nie chodzi o Twoje cierpienie , ale o cierpienie dziecka ... nie wiem czy mogłabym żyć widząc jak dziecko cierpi dzień w dzień ...Przepraszam, że o to zapytam, a usunęłabyś tę ciążę gdybyś wiedziała, że dziecko ma zespół Downa? Pytam, bo ja, chociaż mam zdrowe dzieci, to wiem, że nie byłabym w stanie, więc dla mnie to jest kwestia sumienia, obgadania sprawy z mężem. Kiedyś myślałam, że usunęłabym, gdyby dziecko było chore, ale odkąd jestem mamą, wiem, że nie dałabym rady. Znam też przypadku, gdzie dziecko miało być chore, a urodziło się całkiem zdrowe. Niegdyś bym sobie nie wybaczyła.
I żeby nie było, popieram strajk kobiet, bo uważam, że każdy powinien mieć wybór, żeby móc podjąć decyzję.
Kiedyś mama mojej koleżanki z ogólniaka usunęła zdrową ciążę, powód nie jest istotny, ale opowiadała nam pózniej, że każdej nocy ta dziewczynka przychodziła do niej i siadała na łożku... Ja bym po prostu tego nie udźwignęła emocjonalnie. A jeszcze gdyby się okazało, że zdrowe dziecko, to nie wiem jak miałabym potem z tym dalej żyć...
reklama
MojrAnka
prawdę mówiąc nie wiem, bo nawet nie widziałam wyników krwi, bo trafiły od razu do systemu w Klinice.A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?
Po prostu morfologia?
Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed. Zobacz załącznik 1206298