reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

niestety, hormony w ciąży potrafią ostro namieszać i niestety z tym się nie wygra 😉
Poprzednią ciążę miałam fatalną, jeśli chodzi o humor, hormony i emocje. Teraz póki co jest super. Ale to się zmienia jak w kalejdoskopie, więc nigdy nie wiesz co będzie jutro.
hmmm ja w poprzedniej byłam bardzo... wyciszona... ale pamiętam, że jak nie jestem fanką horrorów to wtedy tylko takie kino się mi podobało :) Może dlatego to.nasze maleństwo takie pomysłowe 🙄

reklama
Ja w ogóle nie mam żadnych uplawow.. może przez luteinę...?
I nie wiem jak Wy, ale mam problem z oddawaniem moczu, tzn ciśnienie mam mega słabe, myślicie ze to przez bardziej ukrwioną szyjkę macicy i dlatego mam wrażenie ze wolniej i słabiej leci?

W latach 70 moja ciocia poroniła ok 7 razy pod rząd. W końcu zdecydowano się podtrzymać kolejna ciąże hormonami (na pewno w większych dawkach niż teraz). Leżała całą w szpitalu. Okazało się, że mój kuzyn ma zespół Downa. Wiec prawdopodobnie organizm nie bez powodu odrzucał poprzednie ciąże.
Dodatkowo tu gdzie mieszkam tez jest takie podejście. Obecnie jestem 8+1 i jeszcze nie miałam żadnych badań. L4 dla ciężarnych nie istnieje. Można skrócić sobie etat na 80 lub 50%.
U nas pracuje sie do 32 tc chyba ze dostaniesz z firmy zakaz pracy, lub od lekarza. U lekarza ciezko uzyskac. Ja sie boje pracowac ze wzgledu na poronienie w sierpniu. Takze bede starala sie o zakaz jak tylko dostane zaswidczenie o ciazy

My dzis duzo spacerowalismy, plus wyzsze buty...i nie wiem czy od tego ale jakos boli mnie tzn mam takie klucia nie tyle w brzuchu co w hmm...pochwie. strasznie dziwne uczucie. Oczywiscie internet nie jest dobrym doradca :(

Czy moze ktoras z Was tez odczuwa takie klucia??

Ostatnia edycja:
Matko to w Polsce jednak dobre warunki jesli chodzi o ciaze.. 🤔
Tak w Pl z pierwszym dzieckiem mialam l4 100%, a tu ciaza to nie choroba. Ja w sumie tez z takiego zalozenia wychodze, ze to nie choroba, ale teraz jestesmy slabszym pokoleniem niz nasi rodzice. Jest wiecej poronien, porodow przedwczwsnych niestety. Ja z corka bylam na l4 bodajze juz od 7 tyg mialam ostre zapalenie pecherza, do tego wymiotowalam tak mocno ze nie szlo funkcjonowac. Do 6 miesiaca ciazy schudlam wtedy 7kg...ale lekarka na poczatku powtarzala, ze wymioty sa dobrym zwiastunem swiadcza o prawidlowosci ciazy.

Tak w Pl z pierwszym dzieckiem mialam l4 100%, a tu ciaza to nie choroba. Ja w sumie tez z takiego zalozenia wychodze, ze to nie choroba, ale teraz jestesmy slabszym pokoleniem niz nasi rodzice. Jest wiecej poronien, porodow przedwczwsnych niestety. Ja z corka bylam na l4 bodajze juz od 7 tyg mialam ostre zapalenie pecherza, do tego wymiotowalam tak mocno ze nie szlo funkcjonowac. Do 6 miesiaca ciazy schudlam wtedy 7kg...ale lekarka na poczatku powtarzala, ze wymioty sa dobrym zwiastunem swiadcza o prawidlowosci ciazy.
Ja nie mam wcale, moja przyjaciolka tez nie miala i wszystko bylo dobrze.. u mnie moze jeszcze wczesnie 5+2

Hej dziewczyny.
Mam pytanie. Może któraś będzie potrafiła mi odpowiedzieć.
Załatwiłam sobie luteinę pod jezyk, pierwsza tabletkę wzięłam dziś ok godziny 17. Nie wiem czy to po tej tabletce, ale odczuwam klocie jajnika 🙈 czy to możliwe,że to przez luteinę?
Czy luteina może zaszkodzić w ciąży?

Drugie pytanie mam takie, czy można brać jednocześnie luteinę pod język i duphaston?
Udało mi się zorganizować te dwa leki, ale duphaston jeszcze mi nie doszedł więc na chwilę obecną będę brała tylko 2x1 luteinę pod język. Zastanawiam się jednak czy mogę w ogóle brać te dwa leki jednocześnie.
Zorganizowałam sobie te leki ponieważ ostatnio progesteron wyszedł mi tylko 36nmol/l i mam brązowe plamienia :( jestem po poronieniach i strasznie się boje,żeby sytuacja się nie powtórzyła. A tu gdzie mieszkam nie przepisali mi nic, tylko każą czekac 🤦
Właśnie napisałam do lekarza czy wystawi mi skierowanie na ponowne badanie progesteronu,żeby sprawdzić czy coś się zmienilo.

Napiszcie jeszcze proszę czy w 6+3 tc warto jest jeszcze sprawdzać betę?
Mam ogromny strach w sobie i nie potrafię sobie z nim poradzić :(
Dziękuję za odpowiedź ♥️

Ja w ogóle nie mam żadnych uplawow.. może przez luteinę...?
I nie wiem jak Wy, ale mam problem z oddawaniem moczu, tzn ciśnienie mam mega słabe, myślicie ze to przez bardziej ukrwioną szyjkę macicy i dlatego mam wrażenie ze wolniej i słabiej leci?
Jak posiedzę z 5 minut na toalecie to jakbym zrobiła więcej i wtedy przerwy są dłuższe między wizytami :)

reklama
Ja dziś miałam intensywny dzień i właśnie jechałam z mężem po drodze z dołami jakieś 15 min i bałam się że to zaszkodzi później chodziliśmy z godzinę po sklepach wróciłam i niby ok ale po podtarciu delikatnie zabarwiony sluz na różowo.. martwię się dziś 8+1
spokojnie... odpocznij :) podczas pierwszej ciąży jeden z ginekologów powiedział, że jak mam różowe albo brunatne plamienie to powinnam się położyć i odpocząć... to powinno pomóc :) I mi faktycznie pomagało :)

Do góry