Tak chce iść tylko nie ma terminów do lekarza do którego chciałam a tylko do niego takie zaufanie że może samo prenatalne by mnie uspokoiło. Ja panicznie w tej ciąży się boje że dziecko będzie chore, mam ochotę zrobić te genetyczne badania bo inaczej mnie stres zje.Idz pomiędzy świętami a nowym rokiem
Ja mialam swój skan 20 tygodnia - czyli poznanie płci w UK 24 grudnia. Miałam 12 osób z rodziny w gościach ale trzeba było jechać!
reklama
K
Katijah
Gość
A w których tc trzeba zrobić?Chciałam dziś umówić pierwsze prenatalne i tak do dupy wypada ten termin że dramat, wypada mi zrobić pomiędzy 22 grudniem a 2 styczniem, a wtedy święta, nowy rok... Lekarz do którego mam ogromne zaufanie nie ma już terminów i pierwszy dostępny termin to 13 styczeń czyli dużo za późno. Nie wiem co teraz robić
Może udaj się do innego ale z dobrym sprzętem żebyś była spokojna
G
guest-1672688487
Gość
Położna wybierasz od razu jak zapisujesz sie do przychodni. Mozesz tez skorzystac ze spotkan z polozna przed porodem ale musisz isc do niej i zglosic ze jestes w ciąży i ustalicie terminy spotkańHej dziewczyny.
Witam nowe przyszłe mamy.
Gratulacje udanych wizyt i powodzenia na dzisiejszych.
U mnie pojawiło się zmęczenie, bezsenność zniknęła, jak się położę to natychmiast zasypiam.
Jak to jest teraz z położną? Kiedyś była przydzielona na dany obszar a teraz podobno trzeba wybierać i to jeszcze przed porodem?.
D
doublimam
Gość
o widzisz...moja GP też wykonuje jakieś badanie... co dziwne jeden to robi a drugi już nie ... magia@kolor nadzieji gratuluje udanej wizyty i pięknego zdjęcia ♡
U mnie ciążę prowadzi położna W większości Anglii tak jest, ogólnie GP służy jako pośrednik rejestracji ale też już nie wszędzie.
Dziewczyny a ile USG macie w Polsce na fundusz zdrowia tak podstawowo?
Bo tu niby są tylko dwa.. ale w Polsce też większość chodzi prywatnie przecież ..
MamaM123
Fanka BB :)
Tak ja z każdą ciążę chodziłam prywatnie. Czuję się spokojniejsza i szczęśliwsza jak co miesiąc widzę maleństwo na usg.Dziękuję !
To nie jest jakaś duża różnica w takim wypadku... tak czy siak w Polsce większość chodzi prywatnie.
Badania trzeba zrobić od 11tyg do Max 13+6 a najlepiej być w 12 tygodniu, z córką jak byłam w 12 to wg usg już było ponad 13tyg wiec teraz tez nie chce się umówić później niż te 12+5. Bardzo mi na tym lekarzu zależało bo to jest guru od prenatalnych i u niego usg ma 93% wykrywalności, zła jestem że nie zadzwoniłam wcześniej z pytaniem o terminy.A w których tc trzeba zrobić?
Może udaj się do innego ale z dobrym sprzętem żebyś była spokojna
MamaM123
A jak chodzę prywatnie?Położna wybierasz od razu jak zapisujesz sie do przychodni. Mozesz tez skorzystac ze spotkan z polozna przed porodem ale musisz isc do niej i zglosic ze jestes w ciąży i ustalicie terminy spotkań
Sechmet
rozumiem, bym ja ednak poszla do tego który jest dostępny, dla świętego spokojuTak chce iść tylko nie ma terminów do lekarza do którego chciałam a tylko do niego takie zaufanie że może samo prenatalne by mnie uspokoiło. Ja panicznie w tej ciąży się boje że dziecko będzie chore, mam ochotę zrobić te genetyczne badania bo inaczej mnie stres zje.
Ja z GP w ciąży styczności wcale nie mialam. Położna tylko po prostu przyjmuje w ich klinice... Dużo zależy od rejonu.. no dziwnie haho widzisz...A w kto GP też wykonuje jakieś badanie... co dziwne jeden to robi a drugi już nie ... magia
Ja chodziłam państwowo ale mialam duzo skanow wtedy po ciąża podwyższonego ryzyka.. Teraz ide raz prywatnie a na rozmowie z położną zobacze czy da mi wiecej USG ze względu na poprzednia ciąże Zobaczymy...Tak ja z każdą ciążę chodziłam prywatnie. Czuję się spokojniejsza i szczęśliwsza jak co miesiąc widzę maleństwo na usg.
G
guest-1672688487
Gość
To nie ma znaczenia polozna i tak ci przysluguje na nfz nawet jak chodzisz prywatnie do lekarzaA jak chodzę prywatnie?
reklama
aerdgi
Moderator
Ja chodzę prywatnie i teraz i w pierwszej ciąży i nie miałam położnej z NFZ w ogóle. Zapisałam się do prywatnej szkoły rodzenia i stamtąd miałam położną ale to i tak była masakra i miałam z nią praktycznie 0 kontaktu -.- po porodzie z przychodni też nikt nie przyszedł do tej pory a córka w październiku skończyła rokA jak chodzę prywatnie?