reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

Idz pomiędzy świętami a nowym rokiem :)
Ja mialam swój skan 20 tygodnia - czyli poznanie płci w UK 24 grudnia:D. Miałam 12 osób z rodziny w gościach ale trzeba było jechać!
Tak chce iść tylko nie ma terminów do lekarza do którego chciałam a tylko do niego takie zaufanie że może samo prenatalne by mnie uspokoiło. Ja panicznie w tej ciąży się boje że dziecko będzie chore, mam ochotę zrobić te genetyczne badania bo inaczej mnie stres zje.

reklama
Chciałam dziś umówić pierwsze prenatalne i tak do dupy wypada ten termin że dramat, wypada mi zrobić pomiędzy 22 grudniem a 2 styczniem, a wtedy święta, nowy rok... Lekarz do którego mam ogromne zaufanie nie ma już terminów i pierwszy dostępny termin to 13 styczeń czyli dużo za późno. Nie wiem co teraz robić :(
A w których tc trzeba zrobić?
Może udaj się do innego ale z dobrym sprzętem żebyś była spokojna

Hej dziewczyny.
Witam nowe przyszłe mamy.
Gratulacje udanych wizyt i powodzenia na dzisiejszych.
U mnie pojawiło się zmęczenie, bezsenność zniknęła, jak się położę to natychmiast zasypiam.
Jak to jest teraz z położną? Kiedyś była przydzielona na dany obszar a teraz podobno trzeba wybierać i to jeszcze przed porodem?.
Położna wybierasz od razu jak zapisujesz sie do przychodni. Mozesz tez skorzystac ze spotkan z polozna przed porodem ale musisz isc do niej i zglosic ze jestes w ciąży i ustalicie terminy spotkań

@kolor nadzieji gratuluje udanej wizyty i pięknego zdjęcia ♡

U mnie ciążę prowadzi położna :) W większości Anglii tak jest, ogólnie GP służy jako pośrednik rejestracji ale też już nie wszędzie.

Dziewczyny a ile USG macie w Polsce na fundusz zdrowia tak podstawowo?
Bo tu niby są tylko dwa.. ale w Polsce też większość chodzi prywatnie przecież ..
o widzisz...moja GP też wykonuje jakieś badanie... co dziwne jeden to robi a drugi już nie ... magia

A w których tc trzeba zrobić?
Może udaj się do innego ale z dobrym sprzętem żebyś była spokojna
Badania trzeba zrobić od 11tyg do Max 13+6 a najlepiej być w 12 tygodniu, z córką jak byłam w 12 to wg usg już było ponad 13tyg wiec teraz tez nie chce się umówić później niż te 12+5. Bardzo mi na tym lekarzu zależało bo to jest guru od prenatalnych i u niego usg ma 93% wykrywalności, zła jestem że nie zadzwoniłam wcześniej z pytaniem o terminy.

Tak chce iść tylko nie ma terminów do lekarza do którego chciałam a tylko do niego takie zaufanie że może samo prenatalne by mnie uspokoiło. Ja panicznie w tej ciąży się boje że dziecko będzie chore, mam ochotę zrobić te genetyczne badania bo inaczej mnie stres zje.
rozumiem, bym ja ednak poszla do tego który jest dostępny, dla świętego spokoju
o widzisz...A w kto GP też wykonuje jakieś badanie... co dziwne jeden to robi a drugi już nie ... magia
Ja z GP w ciąży styczności wcale nie mialam. Położna tylko po prostu przyjmuje w ich klinice... Dużo zależy od rejonu.. no dziwnie hah
Tak ja z każdą ciążę chodziłam prywatnie. Czuję się spokojniejsza i szczęśliwsza jak co miesiąc widzę maleństwo na usg.
Ja chodziłam państwowo ale mialam duzo skanow wtedy po ciąża podwyższonego ryzyka.. Teraz ide raz prywatnie a na rozmowie z położną zobacze czy da mi wiecej USG ze względu na poprzednia ciąże 🤔🤔🤔🤔 Zobaczymy...

reklama
A jak chodzę prywatnie?
Ja chodzę prywatnie i teraz i w pierwszej ciąży i nie miałam położnej z NFZ w ogóle. Zapisałam się do prywatnej szkoły rodzenia i stamtąd miałam położną ale to i tak była masakra i miałam z nią praktycznie 0 kontaktu -.- po porodzie z przychodni też nikt nie przyszedł do tej pory a córka w październiku skończyła rok 🤪

Do góry