reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

reklama
No wlasnir tak slyszalam, ze ok 25tc. Ale nie bylam pewna czy nie slyszalam glupoty :p
To zależy od stanu dziecka. Moja koleżanka urodziła córkę w 26 tc. (ważyła wtedy 700g) Jest całkowicie sprawna, chodzi do zwykłego przedszkola, ma 3,5 roku. Jest drobniejsza niż inne dzieci, ale tylko to ją wyróżnia. (Jako wcześniak przeszła wylewy, 3 transfuzje, była 4 razy reanimowana.)
Znam też chłopczyka z 29 tc (synek drugiej koleżanki), ma 11 lat, jest dzieckiem niemówiącym, niesłyszącym, niepełnosprawnym fizycznie (porażenie czterokończynowe z powodu niedotlenienia) plus ma szereg innych problemów np. z jelitami.
Niby wydawałoby się, że on urodził się 3 tygodnie póżniej od niej, ale wcześniak wcześniakowi nierówny.
W szpitalu gdzie leżała córka koleżanki lekarze powiedzieli, że miała duże szczęście, że to dziewczynka, bo one mają większe szanse jako wcześniaki niż chłopcy i częściej przeżywają. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści, czy tylko ją pocieszali.

A wg om który tydzień? Moja miała 5.34 w 11t2d i lekarz mówił, że za duża na ten czas. Wg pomiaru byłby to 12t1d.

p19uqqmzxqi22hcj.png
Dziś 12t2d wg OM, wg usg 12t0d niby nie dużo młodsza ale jak byłam ostatnio w 8t2d to dzidzia była 9t3d więc sporo większa. Zmartwilam się że tak przystopowala, ale lekarz mówi że wszystko ok. Za tydzień mam genetyczne w 13t2d chyba ostatnia już z wątku.

To zależy od stanu dziecka. Moja koleżanka urodziła córkę w 26 tc. (ważyła wtedy 700g) Jest całkowicie sprawna, chodzi do zwykłego przedszkola, ma 3,5 roku. Jest drobniejsza niż inne dzieci, ale tylko to ją wyróżnia. (Jako wcześniak przeszła wylewy, 3 transfuzje, była 4 razy reanimowana.)
Znam też chłopczyka z 29 tc (synek drugiej koleżanki), ma 11 lat, jest dzieckiem niemówiącym, niesłyszącym, niepełnosprawnym fizycznie (porażenie czterokończynowe z powodu niedotlenienia) plus ma szereg innych problemów np. z jelitami.
Niby wydawałoby się, że on urodził się 3 tygodnie póżniej od niej, ale wcześniak wcześniakowi nierówny.
W szpitalu gdzie leżała córka koleżanki lekarze powiedzieli, że miała duże szczęście, że to dziewczynka, bo one mają większe szanse jako wcześniaki niż chłopcy i częściej przeżywają. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści, czy tylko ją pocieszali.

No to przykre jeslu dziecku dzieje sie taka krzywda a moglo byc zdrowe i szczesliwe :(

reklama
Do góry