reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

Mnie bolal na poczatku mocno i co dzien plus krzyze. Typowe bole jak przy okresie. Z kazdym tyg co raz mniej teraz. Ale sa dni kiedy zaboli. Poki nie masz plamien, bron Boze krwawien i bol jest do zniesienia to chyba ok. Lekarzem nie jestem, kazda osoba tez ma inaczej. Ale za te bole to odpowiadaja hormony i rosnaca, rozciagajaca sie macica. Takze raczej bez stresu.

Napisane na HTC Desire 10 lifestyle w aplikacji Forum BabyBoom
Tylko pytasz o bóle brzucha czy podbrzusza ? :) Lekarz mi powiedział, że bóle podbrzusza mogą się pojawiać ale nie powinny to być silne bóle w tym pierwszym trymestrze, coś będzie boleć napewno chociaż ja i tego nie czuję jedynie od czasu do czasu ból chwilowy jak na @ ;) bóle brzucha miałam 2 razy takie aż rozrywające w okolicy pępka powstrzymałam się od tabletek do tej pory nie wiem od czego to było, możliwe, że silne zaparcia...

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej!
Dobrze, że piszecie, że już Wam brzuszki tak mocno widać, to się nie stresuję moim ;) Skończyłam 8 tc dopiero, a brzuch już mam konkretny. Ale to czwarta ciąża i mam wrażenie, że organizm jakoś automatycznie reaguje. W zasadzie od razu zaczęłam się okrągła robić.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i żeby już same dobre wieści przychodziły w tym tygodniu!

A moze masz podwojne szczescie w brzuszku i to nic zlego? [emoji6] Z reszta kolejne ciaze chyba szybciej "wywalaja" brzuch. Ja w pierwszej taki ciazowy mialam okolo 6 miesiaca, lekka pileczke, w drugiej nie pamietam dokladnie ale w 13 tyg jak trafilam do szpitala to juz bylo widac napewno zaokraglony. Teraz inna gadka bo bez ciazy jest jaki jest [emoji23]

Może jest tak jak piszesz :-) Moja mama miała bliźniaki 3 razy, więc prawdopodobieństwo wzrasta. W rodzinie mamy też trojaczki (ale ta ciąża była wspomagana leczeniem 10 letnim na bezpładność) A u mojej mamy i prababci, oraz mamy prababci ciąże bliźniacze były naturalne. Wszystkie miały hiperowulacje (wszystkie bliźniaki są dwujajowe u nas w rodzinie) Ja sama bym bliźniaków nie chciała za to mój syn byłby w niebo wzięty ;-)
Co do brzuszka to u mnie wyszkoczył poprzednio dopiero w 7 miesiącu i był bardzo mały. Na porodówce przyjmujący mnie lekarz myślał, że jestem dopiero w 6 miesiącu a nie w 9. Teraz martwi mnie tylko wielkość macicy, bo jak stoję to nic jeszcze nie widać. Na wadze też -1,5 kg (ale mam okropne mdłości i problemy z jedzeniem)

No wlasnie jak ktos kto wie pyta w ktorym jestem, to podaje tak jak Ty, a zauwazylam ze kazdy inaczej. Kuzynka meza w ciazy jak byla i zapytalam ktory tydz, to powiedziala "4 miesiac juz". To to w ogole dla mnie abstrakcja. Zaczne podawac same dni np 136, bedzie po problemie [emoji23]

Podaje ten, który mam napisany na zdjęciu usg :) i dodaje codziennie kolejny dzień :) bo ja na jednym ze zdjęć miałam napisane przez program (gdzieś w ok 6tyg) i od wtedy dodaje sobie codziennie dzien

ckaidqk3209a60dl.png

f2w3rjjgff3k7jur.png

Byłam dziś na badaniach, zrobiłam FT3, FT4, przeciwciała anty TPO i THS, mam nadzieję, że TSH chociaż trochę spadło i reszta wyników też nie będzie zła, mam stresa. Po 15 mogę odebrać wyniki.
Założyłam sobie notesik gdzie będę pisała wszystkie wydatki od początku ciąży :) Z ciekawości chciałabym wiedzieć jaka sumka się nazbiera do porodu :p
U mnie za wizytę, badania dawaja paragon, ale pierwszy już chyba wyrzuciłam [emoji23] ale swoją drogą nie głupi pomysł :)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Z tym liczeniem tygodni to jak z urodzinami - dopiero dzień urodzin oznacza skończony rok, a w ciąży analogicznie skończony tydzień.
U mnie dzisiaj 10t 1 d. Także według OM skończyłam 10 i jestem w 11. Wiem, że owu była później, więc z usg ok. 9t6d mam. Stąd na moje jestem w 10 tygodniu, ale skończonym 9 ;)
Jak byłam w szpitalu mówili albo o skończonym tygodniu albo, że pacjentka jest np. w 20 tygodniu. A było 19 t i 5 d.
Dawniej liczyło się ciąże w miesiącach, stąd pokolenie naszych rodziców może nie być w temacie ;)

Może jest tak jak piszesz :-) Moja mama miała bliźniaki 3 razy, więc prawdopodobieństwo wzrasta. W rodzinie mamy też trojaczki (ale ta ciąża była wspomagana leczeniem 10 letnim na bezpładność) A u mojej mamy i prababci, oraz mamy prababci ciąże bliźniacze były naturalne. Wszystkie miały hiperowulacje (wszystkie bliźniaki są dwujajowe u nas w rodzinie) Ja sama bym bliźniaków nie chciała za to mój syn byłby w niebo wzięty ;-)
Co do brzuszka to u mnie wyszkoczył poprzednio dopiero w 7 miesiącu i był bardzo mały. Na porodówce przyjmujący mnie lekarz myślał, że jestem dopiero w 6 miesiącu a nie w 9. Teraz martwi mnie tylko wielkość macicy, bo jak stoję to nic jeszcze nie widać. Na wadze też -1,5 kg (ale mam okropne mdłości i problemy z jedzeniem)
Nie ma sie co naprawde na zapas martwic. Na USG wszystko lekarz sprawdzi i napewno bedzie ok. Kazda sie czyms przejmuje. Za maly brzuch, za duzy, za szybko, za pozno, boli, nie boli. A wszystko jest takie naturalne :)

Dziś mamy 10 tydzień skończony :) Jutro będzie 10+1 czyli zaczniemy 11 tydzień :)
Ja właśnie nigdy nie pamiętam, a suwaczkow na telefonie nie widzę :/ tak wiec polegam na amplikacji, a nie wiem czemu tam tak liczy, że w niedzielę mi zaczyna nowy tydzień.

W poprzedniej ciąży jak byłam tak jak teraz w 10, 11 tygodniu to juz miałam duży brzuch, bo w szpitalu mnie lekarz nie chcial wpuscic na oddzial do taty. Więc teraz może źle nie będzie, bo jednak z rodziny sie jeszcze nikt nie skapnal ze w ciąży jestem ;) nawet moja mama ;)

reklama
Byłam dziś na badaniach, zrobiłam FT3, FT4, przeciwciała anty TPO i THS, mam nadzieję, że TSH chociaż trochę spadło i reszta wyników też nie będzie zła, mam stresa. Po 15 mogę odebrać wyniki.
Założyłam sobie notesik gdzie będę pisała wszystkie wydatki od początku ciąży :) Z ciekawości chciałabym wiedzieć jaka sumka się nazbiera do porodu :p

Lepiej żyj w nieświadomości [emoji23]
Ja choruje na kocyki i inne rzeczy z la milou wole nie liczyć ile wydam napewno rozłożę to na miesiące po prenatalnych zacznę powoli kupować jakieś body będą wyprzedaże wiec tez pokupuje już kilka rzeczy a na czerwiec zostawię sobie konkretne wydatki łóżeczko wózek wanienka pościel koce

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry