reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Mnie bolal na poczatku mocno i co dzien plus krzyze. Typowe bole jak przy okresie. Z kazdym tyg co raz mniej teraz. Ale sa dni kiedy zaboli. Poki nie masz plamien, bron Boze krwawien i bol jest do zniesienia to chyba ok. Lekarzem nie jestem, kazda osoba tez ma inaczej. Ale za te bole to odpowiadaja hormony i rosnaca, rozciagajaca sie macica. Takze raczej bez stresu.

Napisane na HTC Desire 10 lifestyle w aplikacji Forum BabyBoom
Tylko pytasz o bóle brzucha czy podbrzusza ? :) Lekarz mi powiedział, że bóle podbrzusza mogą się pojawiać ale nie powinny to być silne bóle w tym pierwszym trymestrze, coś będzie boleć napewno chociaż ja i tego nie czuję jedynie od czasu do czasu ból chwilowy jak na @ ;) bóle brzucha miałam 2 razy takie aż rozrywające w okolicy pępka powstrzymałam się od tabletek do tej pory nie wiem od czego to było, możliwe, że silne zaparcia...

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej!
Dobrze, że piszecie, że już Wam brzuszki tak mocno widać, to się nie stresuję moim ;) Skończyłam 8 tc dopiero, a brzuch już mam konkretny. Ale to czwarta ciąża i mam wrażenie, że organizm jakoś automatycznie reaguje. W zasadzie od razu zaczęłam się okrągła robić.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i żeby już same dobre wieści przychodziły w tym tygodniu!

A moze masz podwojne szczescie w brzuszku i to nic zlego? [emoji6] Z reszta kolejne ciaze chyba szybciej "wywalaja" brzuch. Ja w pierwszej taki ciazowy mialam okolo 6 miesiaca, lekka pileczke, w drugiej nie pamietam dokladnie ale w 13 tyg jak trafilam do szpitala to juz bylo widac napewno zaokraglony. Teraz inna gadka bo bez ciazy jest jaki jest [emoji23]

Może jest tak jak piszesz :-) Moja mama miała bliźniaki 3 razy, więc prawdopodobieństwo wzrasta. W rodzinie mamy też trojaczki (ale ta ciąża była wspomagana leczeniem 10 letnim na bezpładność) A u mojej mamy i prababci, oraz mamy prababci ciąże bliźniacze były naturalne. Wszystkie miały hiperowulacje (wszystkie bliźniaki są dwujajowe u nas w rodzinie) Ja sama bym bliźniaków nie chciała za to mój syn byłby w niebo wzięty ;-)
Co do brzuszka to u mnie wyszkoczył poprzednio dopiero w 7 miesiącu i był bardzo mały. Na porodówce przyjmujący mnie lekarz myślał, że jestem dopiero w 6 miesiącu a nie w 9. Teraz martwi mnie tylko wielkość macicy, bo jak stoję to nic jeszcze nie widać. Na wadze też -1,5 kg (ale mam okropne mdłości i problemy z jedzeniem)

No wlasnie jak ktos kto wie pyta w ktorym jestem, to podaje tak jak Ty, a zauwazylam ze kazdy inaczej. Kuzynka meza w ciazy jak byla i zapytalam ktory tydz, to powiedziala "4 miesiac juz". To to w ogole dla mnie abstrakcja. Zaczne podawac same dni np 136, bedzie po problemie [emoji23]

Podaje ten, który mam napisany na zdjęciu usg :) i dodaje codziennie kolejny dzień :) bo ja na jednym ze zdjęć miałam napisane przez program (gdzieś w ok 6tyg) i od wtedy dodaje sobie codziennie dzien

ckaidqk3209a60dl.png

f2w3rjjgff3k7jur.png

Byłam dziś na badaniach, zrobiłam FT3, FT4, przeciwciała anty TPO i THS, mam nadzieję, że TSH chociaż trochę spadło i reszta wyników też nie będzie zła, mam stresa. Po 15 mogę odebrać wyniki.
Założyłam sobie notesik gdzie będę pisała wszystkie wydatki od początku ciąży :) Z ciekawości chciałabym wiedzieć jaka sumka się nazbiera do porodu :p
U mnie za wizytę, badania dawaja paragon, ale pierwszy już chyba wyrzuciłam [emoji23] ale swoją drogą nie głupi pomysł :)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Z tym liczeniem tygodni to jak z urodzinami - dopiero dzień urodzin oznacza skończony rok, a w ciąży analogicznie skończony tydzień.
U mnie dzisiaj 10t 1 d. Także według OM skończyłam 10 i jestem w 11. Wiem, że owu była później, więc z usg ok. 9t6d mam. Stąd na moje jestem w 10 tygodniu, ale skończonym 9 ;)
Jak byłam w szpitalu mówili albo o skończonym tygodniu albo, że pacjentka jest np. w 20 tygodniu. A było 19 t i 5 d.
Dawniej liczyło się ciąże w miesiącach, stąd pokolenie naszych rodziców może nie być w temacie ;)

Może jest tak jak piszesz :-) Moja mama miała bliźniaki 3 razy, więc prawdopodobieństwo wzrasta. W rodzinie mamy też trojaczki (ale ta ciąża była wspomagana leczeniem 10 letnim na bezpładność) A u mojej mamy i prababci, oraz mamy prababci ciąże bliźniacze były naturalne. Wszystkie miały hiperowulacje (wszystkie bliźniaki są dwujajowe u nas w rodzinie) Ja sama bym bliźniaków nie chciała za to mój syn byłby w niebo wzięty ;-)
Co do brzuszka to u mnie wyszkoczył poprzednio dopiero w 7 miesiącu i był bardzo mały. Na porodówce przyjmujący mnie lekarz myślał, że jestem dopiero w 6 miesiącu a nie w 9. Teraz martwi mnie tylko wielkość macicy, bo jak stoję to nic jeszcze nie widać. Na wadze też -1,5 kg (ale mam okropne mdłości i problemy z jedzeniem)
Nie ma sie co naprawde na zapas martwic. Na USG wszystko lekarz sprawdzi i napewno bedzie ok. Kazda sie czyms przejmuje. Za maly brzuch, za duzy, za szybko, za pozno, boli, nie boli. A wszystko jest takie naturalne :)

Dziś mamy 10 tydzień skończony :) Jutro będzie 10+1 czyli zaczniemy 11 tydzień :)
Ja właśnie nigdy nie pamiętam, a suwaczkow na telefonie nie widzę :/ tak wiec polegam na amplikacji, a nie wiem czemu tam tak liczy, że w niedzielę mi zaczyna nowy tydzień.

W poprzedniej ciąży jak byłam tak jak teraz w 10, 11 tygodniu to juz miałam duży brzuch, bo w szpitalu mnie lekarz nie chcial wpuscic na oddzial do taty. Więc teraz może źle nie będzie, bo jednak z rodziny sie jeszcze nikt nie skapnal ze w ciąży jestem ;) nawet moja mama ;)

reklama
Byłam dziś na badaniach, zrobiłam FT3, FT4, przeciwciała anty TPO i THS, mam nadzieję, że TSH chociaż trochę spadło i reszta wyników też nie będzie zła, mam stresa. Po 15 mogę odebrać wyniki.
Założyłam sobie notesik gdzie będę pisała wszystkie wydatki od początku ciąży :) Z ciekawości chciałabym wiedzieć jaka sumka się nazbiera do porodu :p

Lepiej żyj w nieświadomości [emoji23]
Ja choruje na kocyki i inne rzeczy z la milou wole nie liczyć ile wydam napewno rozłożę to na miesiące po prenatalnych zacznę powoli kupować jakieś body będą wyprzedaże wiec tez pokupuje już kilka rzeczy a na czerwiec zostawię sobie konkretne wydatki łóżeczko wózek wanienka pościel koce

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry