niemamco
Fanka BB :)
Tak, miałam połówkowe i powiedzieli, że bez wątpienia dziewczynka. :-) Z wizytami mam tak, że pierwszą u położnej miałam w 12 tc (z badaniami krwi i moczu oraz wymazem z pochwy, który robiłam sobie sama w toalecie w przychodni ;-), po krótkiej instrukcji u położnej. Do tego pomiar wagi i ciśnienia) potem za kilka dni w szpitalu USG prenatalne (na które nie bardzo chciała mnie zapisać, ale z racji wieku ustąpiła) Na drugą wizytę czekam jeszcze do 25 tc (jestem w 20tc) Więc u mnie wychodzi jedna wizytami na 3 miesiące w tej chwili. :-| Karty ciąży nie mam jeszcze założonej, rozpiski też nie dostałam. Mam koleżankę, która chodzi do tej samej przychodni co ja i ona też nie ma karty ciąży a jest teraz w 24tc.
Ja miałam pierwsza wizytę w 9tyg i wtedy założyła mi od razu kartę ciazy, plus badania krew/mocz/ciśnienie i waga i taki cały wywiad o mnie i moim partnerze. Następne było USG w 12 tyg, wizyta u położnej w 16tyg teraz USG w 20tyg i następnie wizyta w 22/23 tyg. Ogólnie przysługuje ci w pierwszej ciazy 10wizyt u położnej. Dostałam jeszcze taka kartę która pokazuje w aptece jesli chce kupic jakieś leki, bo w ciazy i do roku po porodzie wszystkie leki sa bezpłatne.
Ostatnio wyszła mi opryszczka i maść dostałam za darmo.