reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

reklama
Mam pytanie trochę odbiegające od kolczyków i przebijania uszek :D

Zastanawiamy się z K czy lepiej kupić szafę do przedpokoju, szafę do sypialni i komodę do sypialni w sklepie. Ładna z lustrem za niższą cenę czy zlecić zrobienie tych mebli znajomemu ?
Rozrysował by półki, szuflady itp tak jak będę chciała i w jakim kolorze będę chciała. I np. Za szafę do przedpokoju zamknęli byśmy się do 2 tys. Wykorzystał by każdy cm miejsca bo mamy dwa pokoje i nie za wiele miejsca na wszystko.
I chciałabym spytać, czy zamawiała któraś z was taką szafę ? Wydaje mi się bardziej wytrzymała i bardziej pakowna.
Mi znajomy robił szafę na zamówienie i byłam zadowolona bardzo :) tym bardziej jak jest mało miejsca to lepiej zabudować i wykorzystać każdy centymetr :)

Jest dyskusja na ten temat to sie wypowiadam i jest to moje subiektywne odczucie. Wiesz inna matka moze isc tym tropem i wsadzic niemowlakowi kolczyk do nosa bo jej sie to podoba i krzywdy dziecku nie robi...pytanie tylko w imie czego? Wlasnego widzi mi sie? Uwazam ze dziecko ma prawo decydowac o wlasnym ciele wtedy ,kiedy jest na to gotowe . Dla mnie to ze jestem matka nie upowaznia mnie do wsadzania w cialo dziecka metalu bo tak chce...jak sie zdecyduje na zadanie sobie bolu samo to niech tak zrobi. Sama mam przeklute uszy ,ale nikt mi nie wmowi ze to nie boli...

hchygzu3s1ksbpf1.png
Ale pisanie tu "o zgrozo" i jawne krytykowanie takich matek nie jest fair. Bo to całkiem co innego niz wypowiadanie swojego zdania jak robiły inne dziewczyny.

Ja miałam robioną szafę w pokoju pod zabudowę z lustrem, w środku szuflady, wieszaki półki i wyszło tak 3 tys szafa ok 3 metry szerokości na 2,20 wysokości
To mi wyjdzie chyba taniej bo ok 2m mam miejsca na dlugosc. Ale dobre i tyle. Bo w salonie nic nie schowam. W łazience niestety też, nawet się martwię gdzie położę dodatkowe rolki papieru toaletowego albo płyn do podłogi. :/ Więc zostaje przedpokój i sypialnia i zależy mi na pojemności tych dwóch szaf bo komoda i tak dla dziecka

To mi wyjdzie chyba taniej bo ok 2m mam miejsca na dlugosc. Ale dobre i tyle. Bo w salonie nic nie schowam. W łazience niestety też, nawet się martwię gdzie położę dodatkowe rolki papieru toaletowego albo płyn do podłogi. :/ Więc zostaje przedpokój i sypialnia i zależy mi na pojemności tych dwóch szaf bo komoda i tak dla dziecka
Taka szafa jest bardzo pojemna dużo rzeczy można upchac :-) tamtą mam akurat u siebie w starym pokoju, teraz mam inny pokój z mężem to mamy taką dużą szafę tylko gotowa juz ze sklepu meblowego ,tak pewnie 2na 2 metry to tez pojemna mamy w niej wszystko i jakoś się mieścimy narazie ,chyba 1200 zł kosztowała, drzwi przesuwne z lustrami :-) są półki,wieszaki tylko szuflad w niej nie ma niestety :-/
A w łazience mam taką małą szafkę z Ikei z serii kallas do której można włożyć 4 pojemniki albo może być bez, i w nich trzymam papier ,jakieś płyny itp :-)

Moja gin pracuje w szpitalu bielańskim. Naczytałam sie strasznych opinii... Wybrałam Starynkiewicza i mam nadzieję, że decyzji nie będę żałowała. Może sie spotkamy na porodówce :D
Wszystko mozliwe z tym ze ja cc. Wiec na polozniczym mozemy sie spotkac. Ja z Starynkiewicza jestem bardzo zadowolona i co dla mnie najwazniejsze maluch po cc jest od razu z mama a nie na oddziele noworodkowym. Jak sie wybudzalam to D z moja mama mieli mlodego na korytarzu przy sali pooperacyjnej. Jak doszlam do siebie to mogli zajrzec do mnie na chwile. Polozna Pozniej ogarnela mlodego i przystawila do piersi.
Witam się wieczornie kanapka z pasta rybna ABBA... straszny shit no ale co zrobisz jak to jedyna rzecz na która mam ochotę [emoji53]
1518724725-620e41768868e156-aaaaaa.jpeg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
A ja nie moglam sie powstrzymac i zjadlam wlasnie kinder bueno. Na kolacje mialam kisiel widocznie za malo. No nie moglam sie powstrzymac. D kupil i logika mowila nie jedz.....no ale skonczylo sie inaczej. Od tesciowej dostalam duza milke i tez mnie wola.... Kurcze musze jej powiedziec zeby mi nie dawala. Pracuje w szpitalu wiec co rusz cos dostaje i sie ze mna dzieli....a mnie pozniej korci...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Uff, nadrobiłam ;)

Co do przekłuwania uszu- ja miałam jako chyba 2-latka, nie wiem, nie pamiętam... ;)
ale swojemu dziecku, jeśli będzie córka nie będę przekłuwać - jeśli będzie chciała, to jak sama dojrzeje do tej decyzji, to to zrobi, ale ja swego czasu żałowałam, że mam przekłute uszy, więc - jej wybór, jej decyzja ;)

@klaudiaa975 - jestem zwolenniczką mebli na zamówienie, lub robionych samodzielnie, przynajmniej jeśli jest taka możliwość (chyba, że faktycznie da się dobrać gotowe takie, jak się chce) - tu, gdzie mieszkamy wszystko to "gotowce" kupione "byle taniej", ale w domu kuchnia na wymiar, a garderobę robimy sami... projekt rozrysowałam, elementy do garderoby/szafy można sporo taniej kupić w sklepie internetowym/hurtowni meblowej, np za pantograf zapłaciliśmy 130zł (nota bene polecam bardzo - świetny sposób na zagospodarowanie górnych przestrzeni - to po prostu normalny drążek do powieszenia, ale opuszczany - u nas koszule O będą tam wisieć, i nie będzie trzeba brać drabiny, żeby coś zdjąć "z góry")
Szafy z ikei nigdy nie miałam, ale z tego co zauważyłam, to zwłaszcza elementy wyposażenia wychodzą sporo drożej niż kupione we własnym zakresie (plus taki, że wszystko do siebie pasuje bez kombinowania, jest prościej)
Ale mając znajomego stolarza i mogąc sobie na to pozwolić ja bym się zdecydowała na zabudowę na wymiar ;)

I ile placilas ? @Jola92 mi podsunęła ta ikee. I jeśli ten znajomy będzie miał części takiego typu sklepowego to nie będzie sensu u niego zamawiać tylko jechać do sklepu. No chyba że będzie miał dużo wytrzymalsze i lepsze czesci. To wtedy można zapłacić te 2 tys.
Ja placila 4tys. Ale to na prawde duza szafa i ma duzo polek i szuflad. Co do Ikei to sie nie wypowiem, bo nie znam. Nie mam porownania.
W zabudowie fajne jest to, ze siega do samego sufitu.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

reklama
Czyli generalnie jesteś control freakiem, musisz mieć wszystko pod kontrolą :) Trochę Cie rozumiem, bo strasznie ciężko czasami odpuścić albo pozwolić żeby samo się coś ułożyło... ale tak jak piszesz, ty masz z tym najciężej, bo trudno Ci pewnie odpocząć albo delegować obowiązki... może uda Ci się spróbować przy 2 dzieciaczku ;)

A co do smarowania maścią przed pobraniem krwi... :o Nie wpadłam nawet na to! I też uważam że to są tak normalne i codzienne rzeczy, z którymi dziecko i tak będzie musiało się w życiu zetknąć, że po prostu trzeba być szczerym, powiedzieć jak jest i tyle.

Kanapka była fantastyczna :tak:
No z ta kontrola to prawda[emoji6] Ale fakt, strasznie ciezko i dlatego wiecznie zyje w stresie. Zwlaszcza teraz, jak nie mam mozliwosci wszystkiego juz po woli organizowac, a czas leci[emoji53]

Co do masci przy pobieraniu krwi to znam osoby, ktore tak robia. I zastanawiam sie kiedy przestana i co dziecku powiedza, ze nagle boli.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Do góry