reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Mam nadzieję że wszystkie nas trochę uspokoi. I fkatycznie radzę sprawdzić tym dziewczyna które nie są do Konca pewne jakie badanie im wykonuje lekarz (czy zwykłe usg czyf genetyczne) może sprawdzić czy lekarz ma swój numer i posiada certyfikat.

Jest jeszcze jeden fajny artykuł o usg polowkowym. Też polecam :)
Wydaje mi się że to wiarygodna widza. I warto taka posiadać :)

Jak bys mogla i miala chwilr czasu, to napisz mi w prywatnej wiadomosci w jaki sposob znalezc czy dany lekarz ma certyfikat :) bo robie obiad i nie chcr zgubic wiadomosci na ogolnym :)

reklama
Ja chyba musze przy tym zasiasc i glebiej sir wczytac. Myslalam, ze mniej wiecej wszystko wiem a sie okazalo ze juz nic nie rozumiem. Badanie polowkowe, prenatalne takie i takie i PAPP-A.
Nie jest to aż takie skomplikowane :) Dasz radę ogarnąć na spokojnie :) połówkowe to drugie prenatalne, a prenatalne to prenatalne, nie ma innych, są tylko wykonywane 3 razy w różnych tygodniach ciąży :) A Pappa to test podwójny czyli Pappa i HCG i wykonuje się go razem z badaniem prenatalnym.
Dziękuję! :*

A do którego lekarza idziesz??
Mi stres puścił jak zobaczyłam dzidziusia jak fika [emoji23]

16udyx8di9hvrs5t.png
Nie mam zielonego pojęcia, zapisywałam się telefonicznie.

Dziewczyny a jak to jest na tych drugich prenatalnych połówkowych, podczas nich lekarz musi zrobić wiele pomiarów do których dziecko musi się troszkę poobracać, a co jeśli dziecko śpi i nie chce się ruszać? Wtedy badanie trwa tak długo aż dzidzi zacznie współpracować czy jakoś lekarz stara się je obudzić?

Bo jeśli dziecko umiera przed prenatalnymi gdy nie ma stwierdzonej żadnej wady... Zarodek po prostu obumarl... To wtedy chyba prenatalne nie są refundowane...

f2w39n7303c24ozn.png
Moja koleżanka dostała skierowanie na darmowe prenatalne, bo jej pierwsza ciąża obumarła w 8tc. Pewnie zależy od lekarza, bo jak ma chęć to właśnie może napisać byle co w skierowaniu :)

p19uqqmzxqi22hcj.png

Ostatnia edycja:
Olaa7 a to nie jest tak, że należą się za darmo jeśli jest stwierdzona wada genetyczna lub rozwojowa? Bo przecież kobieta może też stracić z powodu swojego organizmu... Np odklejania kosmowki, problemu z hormonami

f2w39n7303c24ozn.png
U mnie nie było stwierdzone dlaczego stracilam pierwsza ciążę a w związku właśnie ze stratą miałam na NFZ

oar8qqmzxfkhrczb.png

Nasz Aniołek 31.07.17 (10tc)

Dziewczyny a jak to jest na tych drugich prenatalnych połówkowych, podczas nich lekarz musi zrobić wiele pomiarów do których dziecko musi się troszkę poobracać, a co jeśli dziecko śpi i nie chce się ruszać? Wtedy badanie trwa tak długo aż dzidzi zacznie współpracować czy jakoś lekarz stara się je obudzić?

Jak śpi to go obudzi [emoji23] poruszasz brzuche naciśnie głowica moj teraz spał i musiał go obudzić
Pomiary robi takie jak w 13 tyg na tych pierwszych prenatalnych do tego oczywiście sprawdza narządy

16udyx8di9hvrs5t.png

U mnie wszystko prywatnie i w tej i pierwszej ciazy. Polowkowe wypada 21.02. To bedzie 20t4d. Chyba wezmiemy dodatkowo filmik z badania 3d. Z pierwszym Synkiem do badan nie dotrwalismy, bo lezalam w szpitalu.
Jedno poronienie nie jest wskazeniem do refundacji - wazne, co lekarz dopisze na skierowaniu. Moj nie falszuje dokumentacji. A jestem po jednej stracie i duzo by sie dalo wymyslic.

reklama
Mój Ł jest ze mną na każdej wizycie. Na każdej wizycie jestem badana na fotelu ale w drugiej częsci gabinetu wiec on tego nie widzi. Jak miałam jeszcze robione dopochwowe to Ł też nomalnie ze mną był. Stoi za moją głową a przed Nami mamy ekran na którym wszytsko widzimy :) Gin ma swój obok mojej głowy. Takze fajnie bo nam wszystko na bieżąco opowiada itp a ja nie muszę głowy przekręcac zeby cokolwiek zobaczyć :)
u mnie jest tak samo, więc rozkraczonej mnie nie miałby jak zobaczyć chyba że specjalnie by poszedł z drugiej strony fotela :D Zresztą nawet gdyby to nie takie rzeczy już widział :D

Do góry