- Dołączył(a)
- 22 Grudzień 2017
- Postów
- 10 005
Powiem tak - zdrowsze niż wyglądaBożeeee litości jestem uzależniona od rafaello [emoji14] daj przepis proszę :***
- puszka (400ml) mleka kokosowego
- 60g kaszy jaglanej
- 1 łyżka cukru /ksylitolu /itd (może być z lekkim czubkiem, jak ktoś chce bardziej słodkie)
- wiórki kokosowe (3 łyżki + do otoczenia)
- blanszowane migdały do środka (ewentualnie inne orzeszki, u mnie akurat nerkowce)
Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym, gotować trzeba długo, tak 2x dłużej niż normalnie, bez przykrycia, az kasza się rozgotuje i wchłonie całe mleko, u mnie trochę ponad pół godziny.
Jak już wchłonie prawie całe mleko dodać cukier/ksykitol/.. i 3 łyżki worków kokosowych, pogotować jeszcze trochę mieszając, żeby się nie przypaliło.
Można zblendować, żeby było bardziej kremowe. (zblendowane jest bardziej kremowe, ale kulki trochę miększe, bez blendowania mogą być grudki, ale kulki są ciut twardsze, ja wolę zblendowane)
Zostawić na trochę do przestudzenia w temperaturze pokojowej, potem ok 2h schłodzić w lodówce.
Uformować kuleczki do każdej dając po migdale/orzeszku i otaczać w wiorkach.
Przechowywać w lodówce
Z podanej ilości wychodzi kilkanaście do 20 kuleczek