reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Dziewczyny odnoscie tych badan. Kiedys ich nie bylo i kobiety byly jakos spokojniejsze.....a teraz martwia sie czy wynik dobry,czy wymiary dziecka ok
Czasem mi sie wydaje ze to moze doprowadzic do lekkiej nerwicy. Wiadomo ze jezeli wiemy wczesniej to mozemy sie przygotowac
...ale np. Czy nie kochalyscie by chorego dziecka tak jak zdrowego?

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom
Moja siostra dowiedziała się w ten sposób o wodzie serca dziecka :) do terminu porodu dużo się doksztalcili w tej sprawie, załatwili porod aż w Łodzi ( są ze Szczecina) w centrum zdrowia matki polki i od razu miał operacje u znanego katdiochirurga... Czas może wiele zmienić :) Tymuś ma już prawie 3 lata, przeszedł już 3 pub 4 operacje bo tyle tego bylo, że ciężko zliczyc a mimo wszystko jest sprawniejszy i bystrzejszy niż dzieci na podworku :) lepiej wiedzieć wcześniej :)

f2w39n7303c24ozn.png

reklama
Po zmianach, to teraz biorą średnią ż 12 miesięcy i pewnie coś Ci podskoczy, ale czy to będzie opłacalne to nie wiem. W sensie czy zwróci Ci się zainwestowania kasa i czy ZUS tego nie podwazy. Niestety, po tym jak
kobiety wykorzystywały i zakładały w ciąży DG nie jest już tak kolorowo. Najlepiej pogadaj z księgową, żeby mieć pewność

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom
Moja koleżanka założyła działaność jak zaszła w ciążę, płaciła najwyższe stawki żeby po porodzie macierzyński mieć wysoki, skończyło się na tym, że miała wypłacana najniższa krajowa, a tyle co ona składek odprowadziła przez okres ciąży to spokojnie zapewniła by sobie niezłe macierzyńskie ;)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Spokojnie :) mnie już nie bolą, mówiłam ginekologowi i powiedzial, że nie muszą boleć :) i u Malenstwa wszystko dobrze

f2w39n7303c24ozn.png
Mam nadzieję, że u mnie będzie dokładnie tak samo, mój stres zaczyna mnie przerażać naprawdę, mam nadzieję, że wkoncu mój lekarz będzie miał wolne godziny wizyt i będę mogła wybierać sobie od rana bo inaczej zeswiruje zaczym dziecko urodzę :/
A tak to mam z góry narzucane, które są aktualnie wolne, w sumie brak wolnych przyjmuje mnie na sam koniec po pacjentkach :(

Dziewczyny mam strasznie ciężkie wieczory ostatnio, mój brzuch wygląda jak balon i czuję się strasznie pełna niby mnie nie boli, ale czuję straszny dyskomfort i to bez różnicy co zjem czy to będzie kanapka, kaszka, sałatka czy owoc zawsze jest tak samo :(

Niestety mam tak samo co wieczór

Moja koleżanka założyła działaność jak zaszła w ciążę, płaciła najwyższe stawki żeby po porodzie macierzyński mieć wysoki, skończyło się na tym, że miała wypłacana najniższa krajowa, a tyle co ona składek odprowadziła przez okres ciąży to spokojnie zapewniła by sobie niezłe macierzyńskie ;)

Tak też mogło być. Ja znam dziewczynę, która miała krótko DG, jak zaszła w ciążę siup składki najwyższe i miala świadczenia wysokie. Niestety to było bardzo nadużywane i teraz kobiety uczciwie mające firmę są na gorszej pozycji.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny mam strasznie ciężkie wieczory ostatnio, mój brzuch wygląda jak balon i czuję się strasznie pełna niby mnie nie boli, ale czuję straszny dyskomfort i to bez różnicy co zjem czy to będzie kanapka, kaszka, sałatka czy owoc zawsze jest tak samo :(

Znam to uczucie. Co wieczór wyglądam na 5 miesiąc.

p19uqqmzxqi22hcj.png

Dziewczyny a orientujecie się jak to wygląda teraz na działalności? Jeśli podniosę teraz składki ZUS na największe i za 3-4 miesiące wezmę zwolnienie to dostanę to większe świadczenie czy mogą się coś czepiać?

Ja mam swoją DG i się orientowałam, jak to jest. Ale kompletnie nie opłaca się podnoszenie stawek. Tzn. zależy, ile płacisz. Ja płacę najniższy ZUS. Do porodu zostało niecałe 7 miesięcy, musiałabym straszną kasę na ZUS teraz wybulić, żeby cokolwiek to w macierzyńskim zmieniło.

Ja dostanę wyrównanie do 1000 zł - tyle macierzyńskiego. Dlatego od września wracam do pracy. Na szczęście działalność prowadzę z domu, poza tym praktykowałam to już 3 razy, więc dam radę ;)

Dołączam do szczęśliwych posiadaczy kredytu ;) Nam zostało jeszcze 28,5 roku :szok: Ale co pół roku trochę nadpłacamy. I wcale nie mamy wypasionego domu, bo stać nas było tylko na rynek wtórny. Mieliśmy już mieszkanie na kredyt i musieliśmy kupić coś, gdzie dało się od razu wprowadzić, żeby nie płacić na czas wykańczania dwóch kredytów. Ale i tak jest fajnie :)

Padam dziś. Rano gin., potem praca, wieczorem odwiedziny znajomych - 4 dziewczyny z forum z marca 2014 z dzieciakami przyszły do nas :) Jak ogarnęłam pobojowisko po nich, to już trzeba było dzieci usypiać. Trochę mojego najmłodszego dziś nosiłam i brzuch mnie pobolewa. Ech, trzeba odpocząć chwilę...

reklama
Do góry