reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Ech znam ten problem z kredytem i kasa. Ja mam kredyt na dodatek we franku szwajcarskim. A wzięliśmy go 3 dni przed krachem w 2008 roku. Splacam już prawie 10 lat. Ale jesteśmy na swoim. Po mieszkaniu kilka lat w Niemczech chciałam mieć coś własnego bo wynajmu już tam doświadczyłam.
Ale są też plusy. Mamy oboje z mężem pracę pewna na czas nieokreślony. I na zwolnieniu wychodzi mi więcej kasy niż normalnie bo wliczając mi się nadgodziny, nagrody, trzynastka i świadczenia urlopowe itp. Ale wydatków jest tyle że nawet nie wiem kiedy kasa na koncie zaczyna topniec.

Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
My braliśmy kredyt na pół domu, na resztę mieliśmy gotówkę i bieżące wypłaty :) nie liczę ile pochłonęło wykończenie go nie chce tego nawet wiedzieć ;) bynajmniej budżet, który był zakładany w kosztorysach został przekroczony o jakieś 100-120 tys i nie mam drewnianych podłóg tylko panele, drzwi nie mam z drewna od stolarza, a z Porty ;) więc sami jesteśmy w szoku gdzie te pieniądze są i niejednokrotnie już mieliśmy to wszystko rzucić, ale cóż dzięki mężowi za parę miesięcy będę w swoim domku z tarasem i ogrodem [emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ i mam nadzieję, że z moim malutkim groszkiem :) chyba więcej marzeń nie mam tylko szczęśliwie donosić ciążę i urodzić w lipcu :) kredyt ma teraz 90% społeczeństwa więc cóż tłumacze sobie, że jak bym wynajmowała to płaciła bym całe życie komuś, a tak to chociaż płacąc dla siebie zapewniam przyszłość dzieciom :)

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam kredyt ma 30 lat [emoji23] ale fakt na swoim wszystko zrobione wszystko już mam a najważniejsze to zdrowie rodziny i moje reszta zawsze jakoś się uklada

16udyx8di9hvrs5t.png

Dziewczyny a orientujecie się jak to wygląda teraz na działalności? Jeśli podniosę teraz składki ZUS na największe i za 3-4 miesiące wezmę zwolnienie to dostanę to większe świadczenie czy mogą się coś czepiać?

My nadal szukamy domu. Budzet do 240 tys euro(ale wiekszosc do splaty w kredycie).wszystko poszlo tak w gore,ze od roku szukamy i nic. Sa piekne domy,ale godzine jazdy od miejsca pracy,a to dla Nas duzy minus. A znowu te blizej miasta maja kosmiczne ceny .
Juz czasami mam ochote rzucic to wszystko i wrocic do kraju,ale za dlugo tu jestem i za bardzo przyzwyczailam sie do swojego zycia.
Do konca maja mamy kontrakt na wynajem,w lipcu urodzi sie dziecinka.
Musimy w koncu cos znalezc....:hmm:

A my narazie nie mamy ani domu ani mieszkania. Jak was czytam to az zazdroszcze :-) jedyna opcja jest dom tesciow gdzie aktualnie mieszkamy :-) jak nas nie beda chcieli z groszkiem, bo bedzie plakal itd to albo wynajem albo kredyt. Powiem wam ze juz 1,5 roku zbieram na swoje wymarzone M albo dom,ale to nie takie proste..

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A my narazie nie mamy ani domu ani mieszkania. Jak was czytam to az zazdroszcze :-) jedyna opcja jest dom tesciow gdzie aktualnie mieszkamy :-) jak nas nie beda chcieli z groszkiem, bo bedzie plakal itd to albo wynajem albo kredyt. Powiem wam ze juz 1,5 roku zbieram na swoje wymarzone M albo dom,ale to nie takie proste..

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom
My też mieszkamy w domu teściów. Oni mają piętro, my parter. Kiedyś chciałam mieć koniecznie swój dom, ale się z tego wyleczyłam. Doceniam komfortowe życie bez kredytu hipotecznego. Poza tym jak pracowałam i konczylam pracę o 20 nie było problemu, żeby tesciowa zaopiekowala się moim synem po powrocie z przedszkola. Dla mnie to ma dużo plusów, a drobne sprzeczki i niedogodności wydają się rozsądna ceną za te plusy ;)

p19uqqmzxqi22hcj.png

Do góry