reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Niunka19-82 - masz racje co do opieki w Anglii!! Ja mialam tylko raz zrobione Usg w Anglii , ale wczesniej zrobilam w Polsce jak bylam!!Teraz juz jestem w 32 tygodniu ciazy i nie mialam i nie bede miala juz zadnego USG poniewaz ze Mna i z Malenstwem jest wszystko jak najbardziej OK!;-):-)
Poza tym Usg jest bardzo nie zdrowe dla Dzidziusia to promieniowanie!!:baffled:
A co do poloznej - midwife nie narzekam, bo mam bardzo mloda i mila oraz fachowa opieke od Niej, po angielsku stara sie mowic wolno i wyraznie zebym mogla zrozumiec!! Jest bardzo delikatna i czula w pobieraniu krwi,robieniu zastrzykow itp.;-):tak::-)
Jestem bardzo zadowolona!! Ze szpitala wsumie tez jestem zadowolona bo bylam tam tylko 2 razy :tak: i juz nie bede miala zadnej wizyty chyba, ze Moja Midwife zauwazy cos nie pokojacego!!
Poza tym moge sie juz pochwalic ze Moja Niunka lezy juz dwa tygodnie glowka do dolu i jak narazie sienie przekrecila!!
Cala ciaze przechodze wsumie spokojnie nie mialam zadnych konkretnych dolegliwosci:happy:, tylko gdy sie przekrecala to mialam ucisk na kregoslup:sick::baffled: i dlugo nie moglam siedziec w miejscu bo bardzo bolalo itp. ale zglosilam to poloznej i umowila Mnie w szpitalu na pobranie wymiarow do specjalnego pasa pod brzuch ktory bedzie Mi pomagal do konca ciazy !!
Bralam zatrzyk z przeciwcialami miedzy 28-32 tygodniem ciazy bo mam grupe krwi A rh- !!Nastepna dawke dostane w przeciagu 72h po porodzie!!

Nicoya - Jeszcze ja sie wkrece do was jesli moge...postaram sie udzielac jak tylko bede mogla i bede miala czas!!:-p:laugh2::-)

Niunka 19-82- ja tez czuje rozne bole w podbrzuszu ale to normalne bo malenstwo sie rozpycha i rusza a czasem napina i dlatego to dziwne uczucie,ja czesto mam zadyszke jak ''pobiegam''po schodach w ta i spowrotem jak sprzatam np.!
Jak Cie lapie taki bol to stan i poddychaj powoli, poruszaj po brzuszku i powinno przejsc!!:happy:
Ja to czasem mam tak ze Moja Niunka sklada sie w kulke i z brzucha sie robi taka spiczasta kulka i to tez tak dziwnie ''boli'' ale po chwili znow wraca do swojego ulozenia gdy tylko ja poruszam!!:happy::-):-D;-)
A jak spie (na lewym boku)to Niunia wypycha nogi i nie pozwala Mi spac na tym boku co chce:-D a jak sie poloze na prawej stronie to tak fika nozkami i kopie ze brzuch to az falujeee...:-p:laugh2:Super uczucie!!
Pozdrawiam i zycze dobrej nocki !!

reklama
dziewczyny a jak z ruchami , dzidzi.
Czy odczuwacie ruchy takie jakby gwaltowne, nieraz spokojne ale czesto jakby sie czegos przestraszyl i ja to odczuwam jak nerwowe drgania.
Jak tam u was z tymi odczuciami.
Buziaczek czy ty tez masz moziwosc odwiedzania ginekologa kiedy chcesz? Ja tez jestem z angli i niestety nie mam takiej mozliwosci , polozna nie da mi kolejnego scanu.
ja mam termin na 30 lipca:-) papa

Niunka 19-82 -Nie ja nie mam takiej mozliwosci ''chyba''pisze chyba bo ja zawsze chodzilam na wizyty wyznaczone i nie mialam takiej potrzeby zeby byc wiecej razy lub czesciej!! 2 razy w szpitalu na wizycie z lekarzem i pielegniarkami, w tym raz mialam usg, a z Midwife widze sie dosc czesto ale gdybym miala jakie kolwiek dolegliwosci i potrzeby zobaczenia sie z Midwife to moge w kazdej chwili do Niej zadzwonic !!czesciej bedziesz miala wizyty (jesli mieszkasz w Anglii) pod koniec ciazy ja jestem w 32t.c. i co dwa tygodnie lub co tydzien jezdze na badanie cisnienia,moczu,sluchanie sreduszka,i mierzenie brzunia (od wzgorka do zoladka)!!:-p:-);-)
Powinnas byc zadowolona, ze z Toba i Malenstwem jest wszystko jak najbardziej wporzadku,i ze nie musisz sie wluczyc po tych szpitalach!!
Coreczka czy Synek? a gdzie mieszkasz dokladnie??:confused:

Ruchy- ja tez czasem czuje takie gwaltowne ruchy ale mysle ze to normalne, moja Niunka czasem kopie gwaltownie a czasem delikatnie a czasem to kreci sie jakby urzadzala sobie dyskoteke, a czasem to wogule udaje ze jej nie ma i siedzi ciuchutenko a po ruchach-Mozesz wyczuc i poznac jaki bedzie twoj maluszek spokojny czy nie zywy czy nie!??seriooo:-):-D !!:happy:

Pozdrawiam:laugh2::-D

Witam lipcóweczki :))). Czy mnie jeszcze ktoś tu pamięta. Pewnie nie bo daaawno nie zglądłam. Ale czasu brak.

No to piszę co u nas. Na poczatku były problemy bo łozysko się odkleiło i zrobiła się spory krwiak. Trzeba było poleżeć plackiem w łóżku. POtem łożysko przodujące, które na szczęście raczyło się przesunąć. Teraz zmagam się z cukrzycą ciążową i lekka anemią. Ale najważniejsze w tym wszystkim, ze nasza córeczka jest zdrowa. Dokładnie tydzień temu w 29t+3 ważyła 1520 g!!!! W sumie byłam trzy razy w szpitalu i kolejny raz planuje tam iść dopiero do porodu.

PO wielu naradach wybraliśmy też imię dla naszej księzniczki - Julia.

Termin mam na 20 lipca. Przytyłam jakieś 10 kg. No i to tyle ciekawostek.

Aha któraś z was pisała, ze usg jest szkodliwe dla dziecka. Z tego co wiem, wcale tak nie jest. A przy komplikacjach usg jest po porstu konieczne.

Jeśli chodzi o bóle w dole brzucha to jak też mam. Lekarz twierdzi, ze to rozciąganie macicy.

Gwałtowne ruchy dziecka - dokładnie tak bym je opisała, czuję od kilku dni. Julka fika jak akrobata cyrkowy a mnie to bardzo cieszy.

Dobrej nocy życzę

buziaczek
co do midwiefe to nie mam problemu jezeli mam potrzebe to moge dzwonic , wiec podobnie jak ty moge prosic ja o wszystko.
mieszkam w Yorkshire , dokladnie w Bradford.
A ty. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz podforum , gdzie jest wiecej mamusiek z UK. Musisz pojechac kursorem w dol i tam jest napisane rodzinki w uk.
Dziewczyny dobrze ze mnie troche uspokoilyscie z tymi bolami i ruchami. jest mi teraz lepiej wiedzac ze nie jestem sama.
papa

Rita78-Bardzo ladne imie dla Dziewczynki :laugh2::laugh2:hehe
My tez tak mielismy dac na imie ale jeszcze sami nie wiemy bo tak duzo nam sie podoba imion!!i mamy problem z wyborem !!
ja wiem ze jesli sie naduzywa i za czesto sie robi usg to jest to szkodliwe ale gdy jest taka potrzeba to nie ma co sie wachac tylko robic!!
Ruchy sa czasem bolace tak jak powiedzialas bo sie rozciaga macica!!
Pozdrawiam :-p:happy:

Witam nowe koleżanki :) Niunka, Buziaczek, zadzwonię do mojej przyjaciółki i zapytam jak to się odbywa u niej, w jaki sposób sobie radzi, że USG miała już tyle razy...

Rita z cukrzycą nie jesteś osamotniona, ja też się z nią zmagam i prawdę mówiąc nie radzę sobie z tym... psychicznie...

Co do szkodliwości USG, to nie ma badań potwierdzających tę teorię...

witam wszystkie mamy:-), widze ze dolaczyly do nas nowe dziewczyny i fajnie:tak:
NIUNKA ja tez czuje takie "nerwowe" ruchy mojej malej ksiezniczki, tez przez moment sie martwilam, ale to normalne...
a tak poza tym to u mnie leci ....mala pyzucha rosnie;-) z czego jestem b szczesliwa, jutro wybieram sie na wizyte to bede wiedziala cos wiecej.....
zycze wam milego dnia i choc jest pochmurnie i czasem pada to MY przeciez mamy male sloneczka w swoich brzuszkach!!!!!!!!!!!!!!:-D

reklama
buziaczek witaj w naszym gronie cieplutko

rita i z tobą sie przywitam - choć nie pamiętam - widocznie za późno się tutaj zagnieździłam:-) - aby zapamiętana być - odzywaj sie częściej kobietko :-)

...co wy z tym promieniowaniem USG :baffled:- badanie USG polega na wysyłaniu DŹWIĘKÓW o wysokiej częstotliwości (wykorzystuje się efekt Dopplera - jeśli pamiętacie to ze szkół) a obraz powstaje po "obróbce" ich odbicia od tkanki... (takie zjawisko występuje przy porozumiewaniu się delfinów np lub znana wszystkim echolokacja nietoperków)....
ultradźwięki wykorzystywane przy USG są ponad progiem słyszalności człowieka - nie szkodzą dzidzi (z fizycznego punktu widzenia) - bynajmniej nikt szkodliwości takiej nie zarejestrował...

Do góry