reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
Sprawdzam Dawidkowi i staram się odciągać mu w czasie kąpieli, troche się boję że go uszkodzę... Ale mojemu nie schodzi...
Z tymi chłopakami to same problemy: jak nie jajeczka to siusiaki:-(

pozdrawiam
o kurcze nawet nie wiedzalabym jak mam to robic i kiedy , zeczywiscie powazna sprawa :szok: kurcze chyba dobrze ze mam dziewczynke , a jak sie nie bedzie sciagac to co sie stanie ? nie jestem wtajemniczona wogule :zawstydzona/y:a ja chcialam miec synka :sorry2::-D nie nadawalabym sie chyba na mamusie synka :shocked2:

My jak na razie nie ingerujemy w siusiaka aczkolwiek obserwuję czy nie ma jakiś zmian, jest wszystko ok.O ty napletku zkoleji czytałam że robi się to w wieku ok2 lat ,więc nie wiem do końca jak to jest.

zapytalam na pewnym portalu o to . Otrzymalam taka odpowiedz:
Urolodzy nie zalecają odciagania napletka , do 2 roku zycia. Do tego czasu uważa się , ze stulejka jest fizjologiczna . Ale zakażenia dróg moczowych uważam , że są wskazaniem do odciągania napletka , ale należy to robić w czasie kąpieli / dośc ciepla woda /i bardzoe delikatnie . Proszę porozmawiać na ten temat z pediatrą prowadzącym dziecko . Pozdrawiam

Poniższy fragment pochodzi z internetowego Centrum informacji o stulejce

W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia.
Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców:
  1. Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału.
  2. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki.
  3. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny.
  4. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści.
Bardzo ważne w profilaktyce stulejki są właściwe nawyki higieniczne. Po odklejeniu napletka (samoczynnym lub przez lekarza) pamiętamy, aby codziennie przy każdej kąpieli odsuwać dziecku napletek i wymywać żołądź z resztek mastki i moczu. Chłopca uczącego się samodzielnie załatwiać, instruujemy, że przy każdorazowym oddawaniu moczu należy odsłonić żołądź. Nawyk ten dodatkowo zapobiegnie powstawaniu stanów zapalnych narządów płciowych, odkładaniu się nadmiaru mastki i ponownemu sklejeniu napletka z żołędzią. Starsze dzieci, samodzielnie myjące się, instruujemy o konieczności codziennego ściągania napletka i wymywania żołędzi

Andrzej Piotr Szyndrowski
Artykuł z "Vademecum pielęgniarki i położnej "

Dziewczyny prosze Was o porade....w marcu najprawdopodobniej bede musiala wrocic do pracy:-:)dry: i nie wiem jak to dalej bedzie...chcialam Amelke karmic do roku piersią,ale w tym wypadku pewnie nie dam rady...no chyba ze sciagałabym sobie pokarm,ale tu tez problem bo za duzo to juz nie udaje mi sie ściągać.Więc co mam w tym przypadku zrobić? przejsc na sztuczne?i czy sztuczne mozna mieszac z naturalnym?

Dziewczyny prosze Was o porade....w marcu najprawdopodobniej bede musiala wrocic do pracy:-:)dry: i nie wiem jak to dalej bedzie...chcialam Amelke karmic do roku piersią,ale w tym wypadku pewnie nie dam rady...no chyba ze sciagałabym sobie pokarm,ale tu tez problem bo za duzo to juz nie udaje mi sie ściągać.Więc co mam w tym przypadku zrobić? przejsc na sztuczne?

Mleko można zamrozić. Możesz już teraz zacząć ściągać mleko i zamrażać. Avent ma nawet w swojej ofercie specjalne woreczki. Może tylko tak wygląda że masz mało mleka... Spróbuj dobrze wymasować piersi kierując masaż w kierunku sutka i wtedy zobacz ile mleka ściągniesz. Ja wracając do pracy tak zrobiłam z pierwszym dzieckiem. Może i tobie się uda.
pozdrawiam

Co do karmienia piersią-nic Ci nie doradzę bo Kacperek jest na sztucznym. Mleko można mieszać tzn raz dawać z piersi raz sztuczne...

Ja ściągałam i mroziłam mleko w woreczkach Tufi(miałam laktator elektryczny tej firmy),a poza tym przysługuje wolne jeśli matka karmi.Jesli pracujesz dłużej niz 6 godzin dziennie to masz prawo do 2 przerw po 30 minut albo możesz połączyć te przerwy i wcześniej kończyć pracę lub później zaczynać.:tak:

reklama
Dzis udało mi sie ściągnac tylko 60 ml:-( kurczaki ciezko bedzie....musze zaopatrzyc sie w te woreczki i zobaczymy
Byłam pewna ze mleka mozna mieszac ze sobą:sorry2: a tu klops....A o tych przerwach w pracy to nie wiedzialam....co prawda nie pracuje w Polsce ale pewnie tu tez cos przysługuje.W środe ide na rozmowe z szefem wiec sie zapytam i zobaczymy
dzieki za odpowiedzi pozdrawiamy​

Do góry