reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Leżące fonoterolowe przyszłe mamusie

Dziewczyny a czym się objawiają te skurcze? Jak je odczuwacie?

Ptaszyna83

Przy skurczu odczuwasz napięcie ( twardnienie ) podbrzusza a z czasem to całego brzucha tzn. do dna macicy ( u mnie obecnie 3cm nad pępek ) oraz ból taki jak na miesiączkę, który z czasem się nasila ( taka mega mocna miesiączka ). Zdarzają się też same napięcia bez bólu - poprostu tylko czujesz napięcie i nic więcej. Z regóły jak dostaniesz skurcz to trwa on tak ok. 30-60sek - przychodzi taką "falą" do najmocniejszego bólu a później ustępuje (przynajmniej ja to tak odczuwam). Ważne jest by liczyć odstępy między skurczami oraz zwrócić uwagę czy są regularne (np. co 10min) czy nieregularne (np. 10min, nastepny za 15min, natepny za 5min, następny za 25min.) Najlepiej zobaczysz to jak będziesz zapisywac na kartce godzinę i minutę każdego skurczu :)

reklama
Cześć Dziewczyny...
Jak spałyście? ja okropnie:-:)-:)-:)-(.szczerze mówiąc to prawie nie spałam! Strasznie byłam jakaś roztelepana, wszystko mi drżało, latałam siku co 5 minut, może być to przez to że łyknęłam wieczorem pepsi? nigdy jej nie pije ani kawy w ciąży więc może to przez nią??? Dopiero po 3 wszystko się uspokoiło...

Chanel też mam problem z bólami pleców a szczególnie barków, już nie wiem jak mam się układać żeby wyleżeć chociaż chwile więc też czekam na pomysły innych dziewczyn. A to co napisałaś o szpitalu......no szok!!! W głowie sie nie mieści:no:!! Niestety nie pomoge co do jego wyboru bo nie jestem z tej części Polski.
zazdroszcze wieku ciąży....masz już z górki:laugh2::tak:.

My dziś z Maleństwem obchodzimy STUDNIÓWKĘ:-):-):-). Może teraz już szybciej będzie leciało...

hejka i witam nowe koleżanki:-)
ja dzis spałam całkiem ok i tylko raz wstawłam na siku:-) staram sie nie pić nic na co najmniej godzine przed snem zeby wstawac jak najrzadziej bo to mnie męczy.
a teraz właśnie zjadłamniadanko, mialam ogromn ohote na twaróg z rzodkiewką:-) a za godzine bede wyc z bólu jak mnie złapie zgaga;-)
moja mała wczoraj była wyjątkowo ruchliwa, kopała, boksowala na maksa, dzis jak tylko zjadłam znowu zaczęła, ale te ruchy mnie uspokajają bo wiem ze jest jak ją czuję...
mam coraz wieksze schizy i obawy.. w czwartek minie rok jak stracilismy córeczke:-( boje sie okropnie ale wmawiam sobie ze tym razem sie uda...niech juz minie ten 24 tydz to moze wyluzuje....
co do bólu od lezenia to maskara, bolą mnie nawet biodra, a teraz przewaznie juz na boku leze, w dzien leze na innym łóżku w nocy pie na innym, podlłozylam sobie 2 koce pod przescieradlo bo juz nie wyrabiam...

Mój sposób na zgage to mleczko dwa łyki i spokój na pół godzinki:tak:, ale wiem że nie każdemu pomaga...
Syla tym razem na pewno się uda, nie ma innej opcji!!!!! łatwo mi mówić, wiem! Sama teraz schizuje bo zjedzone śniadanko nie obudziło Małej i teraz leże i czeeeekam.....

chanel 88 ja tez jestem z poznania! i mam lekarza prowadzącego z polnej! na izbie przyjec jest róznie, najgorsze są położne a lekarz zalezy na jakiego sie trafi... ja bylam w poprzednia niedziele bo strasznie bolał mnie bok.lekarz byl naprawde ok, obadal mnie wypisal recepte zrobili usg. ale polozne na izbie przyjęc to wredne babsztyle. ja zamierzam rodzic na polnej, oczywiscie będe miała "wukupioną"położną, zupelnie inne traktowanie i fachowa pomoc, koszt 500zł. ja jestem częstą bywalczynią polnej bo tez mam trudna ciąże.
gdybyu pojechala np do swiętej rodziny to tam najpierw by cie przyjeli na oddzial a dopiero badali.
ja wybralam polną ze względu na dziecko , bo dysponują najlepym sprzetem no i najlepszym doświadczeniem.poprzednia ciąze stracilam w 24 tygodniu i moze gdybym trafila na polną skonczylo by sie inaczej.a bylam w innym szpitalu i tam dopiero po 3 godz.przyszzedl do mnie lekarz a rozwarcie na 8 cm i silne skórcze.
co do polnej to trzeba miec na nich sposób!
ja jak czekam dłuzej niz 20 mint to ie i mówie ze natychmiast poprosze lekarza bo nie wytrzymam i zemdleje, a jak traflam w 9 tygodniu z powodu odwodnienia od wymiotów to mąz powiedzial ze zaraz im zarzygam cały korytarz i lekarz znalazł sie w 2 minuty!
trzeba walczyc o swoje prawa! i nie dac sie zbyc! zawsze mozesz powiedziec zeby cie na twoje rządanie przyjeli do szpitala! pamietajj ze tu chodzi o twoje i o dziecka zdrowie i nie bój sie dyskutowac z palantami, rządaj wyjasnien i nie daj sie zbywac!
chanel i tak jak napisalam na wątku SKANDAL to wszędzie mozesz trafic na takiego lekarza, bo to nie zalezy od szpitala a od człowieka, mnie na św.rodziny rok temu w poprzedniej ciąży z plamieniem potraktowali jak wariatke. więc to o ludzi chozi nie o szpital.naprawde.moja klezanka 21 kwietnia rodzila na polnej i naprawde jest zadowolona z opieki.

Ostatnia edycja:
basika ja wlasnie po nabiale mam zgage więc mleko tez odpada;-0 ale czasem łyknę malox albo alugastrin.

Nooo maleństwo zaczęło się już przciągać.....czasem jestem zła sama na siebie za te niepotrzebe stresy:wściekła/y:, ale cóż zawsze byłam taka sraczka...
U mnie zgaga to loteria, nigdy nie wiadomo po czym zechce mnie odwiedzić ale powiem wam dziewczyny że nigdy wcześniej nie miałam takiej zgagi jak właśnie teraz w ciąży:szok:....chociaż twu twu żeby nie zapeszyć ostatnio jakoś rzadziej mnie nawiedza.

Jak ja bym chciała chociaż przez tydzień pochodzić do pracy i wogóle.....czas szybciej by leciał!!!!

no ja licze czas od wizyty u lekarza do wizyty i czas szybciej leci;-) tez wolalabym popracowac a tak jestem rozleniwiona ze nic zupelnie mi sie nie chce...jjeszcze zyby w tv cos bylo fajnegoo a to same powtórki a w wakacje to juz w ogole nic nie bedzie w tv.

Dzięki.. mi brzuch czasem twardnieje ale nie towarzyszą temu żadne bóle... Lekarz powiedział że to macica sie ćwiczy.. zwłaszcza ze twardnienie jest głównie wieczorem lub w nocy i 2-3 razy dziennie. Mam nadzieje że faktycznie wszystko jest ok.

reklama
Jeśli nie boli to pewnie wszystko ok:tak:. Nie martw się. Groźne są te bolesne. Mi czasem przy twardnieniu towarzyszy takie nieprzyjemne uczucie ale nie moge powiedzieć że boli wtedy pocieszam się że ok, no ale niestety nieraz to boli jak na okres:-(.

Do góry