reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Leki i suplementy dla mam i dzieci

Martulko ja równiez łykałam omegę 3 i uważam , że ma zbawienny wpływ na czynniki, które opisałaś:) Dla mnie była suplementem diety bo jadłam też sporo kwasów z pożywienia:) Teraz nie biorę, brałam na poczatku ciąży i łykałam tran. Teraz biorę Pregna plus tam jest 66% kwasów DHA

reklama
A propo tej karty w aptece Dbam o zdrowie .

Byłam dzisiaj się dowiedzieć , i nawet jak jeszcze karta nie doszła , a mamy w internecie to konto już założone , to obejmuje nas rabat , ale rabat jest tylko wtedy kiedy zamawiamy przez internet , i odbieramy produkty w aptece (w zależności co zamawiamy to max 2 dni i jest w aptece) i wtedy płacimy tyle ile w necie nam napisza ;)

Ja pierwsze opakowanie Matruelle jak kupowałam to za 30 tabletek w aptece zapłaciłam 43 zł, a teraz jak na allegro zamawiam to za 60 tabletek płacę 59. Także duża oszczędność.
Ale i tak dla mnie "najlepsze" ceny są w super-pharmie, prawie się załamałam jak zobaczyłam, że chyba 55zł kosztowało 30 tabletek... :/

u mnie w aptece Matruelle właśnie ponad 50 zł, kupuję w internetowej Ziko z odbiorem własnym, za 60 szt płacę ponad 60 zł.

Edzia no więc Feonterol ma wiele niemiłych skutków ubocznych. Dobrze hamuje skurcze macicy, jednak jest dość inwazyjny. Dla mnie najgorsze jest dreżenie rąk i mięśni (powieka, noga), mam też przyspieszony puls.
Ioptin to lek osłonowy , mający trochę zmniejszać te nieprzyjemne objawy. Ogólnie jestem zadowolona, ze mi go w szpitalu przepisali i mam zamiar go brać dalej, mimo, iż moja wspaniała lekarka kazała mi go zmienić :/ Jak coś to śmiało pytaj :-)

Twilight dziękuje :***
A wiesz może co z tą no-spą?
Bo Fenoterol jest na powstrzymywanie skurczów tak? I ile dziennie go bierzesz?

Jak gorzej się czuję łykam sobie jedną nospę, ale staram się już nie faszerować tak bardzo. No i magnezu sporo (mój B. się dziwi, że też mnie jeszcze nie przes..ało po takij ilości ;-) :-D). Fenoterol biorę 4x1 (ale lekarz pozwolił zmniejszyć do 3 jak się będę źle czuła po nim - raz tak zrobiłam, bo trochę mi ciężko po nim zasnąć :-(), Isoptin 2x1.

Edzia ja mam przepisany Fenoterol 4x po 1 tabletce, dawka max którą mozna brać w domu to jest 8 tabletek, potem szpital i kroplówa, także po tym przedziale możesz sie zorientować czy masz duzy problem czy mniejszy. Trzeba radykalnie przestrzegac godzin przyjmowania, ja biorę co 6 godz, czyli 6,12, 18, 24, muszę nastawiac sobie budzik. Osłonowo biore Metocard co 12godz 1tab, nie mówiono że muszę brać go chwilę wcześniej, szczególnie uciążliwe byłoby to o 6 rano, ale Ty masz inny lek to może tu jest taka konieczność. Na początku trochę mną telepało, ale potem się przyzwyczaiłam, choć była taka sytuacja że tak mi pikawa sie tłukła że wzięłam jeden dodatkowo.Pytałam mojej gin czy jak nie mam żadnych objawów ze strony serca to czy mogę go odstawić całkiem, powiedziała że mogę próbować brać po pół tabletki, ale całkowicie pod żadnym pozorem nie można z niego zrezygnować, bo serce może wpaśc w jakiś tam rytm i można mieć ciężkie kłopoty.
Czytałam na forach o fenku ze jest to własciwie lek juz do końca ciąży, rzadko zdarza się że skurcze zanikają i można go odstawić, to zresztą znowu jest cala procedura, nie można tak poprostu nie wziąć kolejnej tabletki.
Magnez i nospę brałam przed fenkim- myslano że da to radę, niestety nie dało, teraz nie biorę.
Leżeć muszę i na początku też wstawałam tylko do kibelka, potem robiłam sobie także herbatkę i kawkę, teraz robię SOBIE TYLKO! sniadania i kolacje, jak jest ładna pogoda i dobrze się czuje to jeszcze pospaceruję po podwórku. Taka jest moja aktywność:-)
A Ty jaka masz dawkę fenka? Na jak dlugo macica Ci twardnieje i jaka masz długość szyjki?
Jak byś jeszcze coś potrzebowła- pytaj

No ja mam brać 4x0,5 tabletki Fenoterolu i ten Izoptin 30 min przed każdym F.
Asparginu miałam wcześniej 3x2, i tak też będę brała.
Tą nieszczęsną no-spę nie wiem tylko, bo skoro no-spę brałam na twardnienia, a ten F. jest na to, tylko, że 1234567 razy silniejszy, to nie wiem czy jest sens?

Ale brzuch Ci już po tym nie twardnieje? Czy mniej?
I Ty kochana nie musisz leżeć? Czy tylko mniej się ruszać i wypoczywać?
Uff to tyle pytań, już więcej nie będę CHYBA miała :)

Jelsa
czyli skoro dostałam w sumie tylko 2 tabl na dobę to nie jest masakrycznie. Dziwne tylko, że tak różnie dawkują te osłonowe. Mi ginka powiedziała, że mogę mieć m.in. kołatania serca, i że to normalne przy tym, o niczym innym nie mówiła. Ja też będę leżeć, czyli znów zakwasy mnie czekają na brzusiu. A to, że telepie to po prostu cała się trzęsiesz? A co do odstawienia, to chyba na ulotce przeczytałam, że trzeba brać do 36-37tc wtedy gdy już dzidzia może wyjść spokojnie.

O jeszcze jedno pytanie mi przyszło do głowy: Wasze maluszki jakoś inaczej reagują po tych lekach? Bardziej/mniej ruchliwe są?

Ostatnia edycja:
reklama
Jelsa - Teraz manualnie mi sprawdziła, i powiedziała, że jest bardzo nisko. Ale nie wiem ile. 2 tygodnie temu miałam już dobrą 4cm- wtedy na IP mi sprawdzili, i trochę więcej zaczęłam wychodzić z domku i teraz znów powrót. Także F. biorę 4x0,5 tabl. Kochana chodź się przeniesiemy na leki tak jak twilight zaproponowała, aby był ład i porządek

Do góry