reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja

reklama
kelts pisze:
pytanko male mam. byc moze byla juz o tym mowa w tym watku ale cos znalezc nie moge: czy moge odciagac mleko i "zbierac" je przez caly dzien? mala wypija sporo wiec po karmieniu nie odciagne tyle zeby wystarczylo do jednego zamrozenia.
nie odciagalam dotad pokarmu wiec nie wiem tez ile moze byc on przechowywany w takim lidowkowym zamrazaniku (z osobnymi drzwiczkami)???????
Kelts i inne dziewczyny które się pytały:
Info ze strony Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią:
- do 12 godzin w temperaturze pokojowej
- do 48 godzin w lodówce (+3 do +8 stopni)
- do 1 miesiąca w temperaturze -10 stopni
- do 6 miesięcy w temperaturze -18 do -20 stopni

(Także trzeba sprawdzić jaką temperatue mają Wasze zamrażarki, bo jedna drugiej nie równa.)

Każde naczynie z pokarmem powinno być oznakowane. Pokarm należy ogrzewać wstawiając pojemnik do naczynia z ciepłą wodą. Mleko rozmrożone należy zużyć w ciągu 9 godzin, nie wolno powtórnie zamrażać. Nie powinno się mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym.

Ale jak się zbiera to można z kilka odciągnięć, tylę, że ja od razu wkładam pokarm do lodówki.

kasianka pisze:
Pytia a laktator aventu masz ręczny czy elektryczny??? i czy jesteś z niego zadowolona???

Mam Avent Isis, ręczny. Jestem zadowolona, aczkolwiek na pewno elektrycznym odciąganie szło by szybciej i wymagało mniejszego wysiłku. Ale jak kupowałam laktator (zaraz po wyjściu ze szpitala) to nie planowałam, że będę aż tyle odciągać. Kupiłam, żeby sobie ulżyć w nawale mlecznym. Zresztą, elektryczne raczej i tak bym nie kupiła, bo z Aventu trzeba wydać ok. 300 zł, jak dla mnie to trochę za dużo.
Ale przy odrobinie cierpliwości i samozaparcia i ręcznym można sporo wyciągnąć.

Kaśka, nie wiem, ja ufam temu co wyczytałam na tamtej stronie no i potwierdziła to moja znajoma - konsultantka laktacyjna. Poza tym mleko trzymane w lodówce przez 24 h często daję małemu i nic mu po nim nigdy nie było, więc wnioskuję, że chyba było ok :) No ale na pewno im krócej tym lepiej!

moja mała szczypawka zrobiła sobie z mojego biustu zabawkę, podczas karmienia non stop mnie szczypie...moje piersi są w stanie krytycznym nie dość,że bolą to jeszcze leci z nich krew:( nie wiem co mam z tym zrobić....

maga, może spróbuj podtrzymywać Jagódce rączki w czasie karmienia, żeby tak nimi nie machała? No chyba że cię dziąsełkami szczypie ;D Ja czasem też muszę Jaśka przy karmieniu ujarzmiać;)

maga_86 pisze:
moja mała szczypawka zrobiła sobie z mojego biustu zabawkę, podczas karmienia non stop mnie szczypie...moje piersi są w stanie krytycznym nie dość,że bolą to jeszcze leci z nich krew:( nie wiem co mam z tym zrobić....

jeżeli chodzi o same piersi - to kup krem lub maść bepanthen - dość szybko pomaga goić

jak nie możesz przytrzymać rączek , to spróbuj odseparować Małą od siebie np tetrą - ja tak czasami robię z Bartkiem.

reklama
Maga - możesz też spróbować dać jej w łapkę chusteczkę higieniczną - jeśli pieluszka nie wypali

Do góry