reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja/karmienie piersia; butelką, problemy bóle itp

Haszi ja bym bardzo chciała:tak::tak::tak: napisz mi jakie wymiary mam podac tzn obwód pod piersiami czy cos jeszcze?ja zawsze byłam niezadowolona ze swojego biustu i sczerze mam ogromna nadzieje ze mi sie biust zmniejszy po zakonczeniu karmienia:tak:
no a u nas w sklepie znaleźć dobry stanik to katastrofa, ja już kupiłam 2 które okazały sie niewypałem:wściekła/y:

HASZI pod biustem mam 81cm mierzone dość ciasno na wydechu miarka krawiecka,a w biuscie mam 104cm mierzone luźno (mierzyłam w staniku) :confused:

Ostatnia edycja:
reklama
kicrym
wychodzi mi 75 (34 w calach) FF w angielskiej i 75 I w polskiej
miseczki zależnie od modelu (i czy przed czy po karmieniu) mogą być trochę mniejsze (75F) lub większe (75G)
masz super, mieścisz się w rozmiarówce większości angielskich firm
np. Freya (ja nie :baffled: ) a bodajże nawet polska Milena szyje do I

Haszi to jeszcze ja.Pod biustem mam 76cm,a w biuscie 90cm.
Trzeba sie zabrac za te cyce,bo faktycznie uszy spaniela beda:tak:

Madzia Jeśli pod biustem mierzyłaś tak żeby "miarka trzeszczała" to będzie
w polskiej 70 E
w angielskiej 70(32) D
Możesz tez spróbować jeszcze ciaśniejszy obwód wtedy będzie
65 (30) E w angielskiej lub 65 G w polskiej (niestety 65 w polsce jest trudne do kupienia)
Oczywiście miseczki mogą być trochę mniejsze lub większe. To co podaje to tylko tak na "miły początek". Może trochę potrwać zanim znajdziesz swój stanik idealny.
Podobno w Opolu jest spory wybor w Gorseterii na Franciszkańskiej

dorka 75 H w polskim i 75(34) F w angielskim
Do H szyje sporo polskich firm, niestety zwykle z kiepskich materiałów i obwody się szybko rozciągają lub juz na wstępie maja np 90 zamiast deklarowanych 75.

lemonnka Wychodzi mi 80 (36) FF w angielskim i 80 I w polskim
Możesz tez spróbować 75(34) GG

Przy asymetrii (a ta przy karmieniu jest bardzo częsta) biustonosz dobiera się do piersi większej i trzeba wtedy brać zwykle większą miseczkę.
Dobieramy staniczek tak aby nic się nie wrzynało i nie przecinało piersi, fiszbiny po bokach celowały w środek pachy a na środku przylegały do mostka.
Linia piersi nad stanikiem powinna być równa , nie powinny się tworzyć takie "bułki".
Obwód z tyłu nie może podjeżdżać do góry.
Ciasny obwód na początku może ciut obciskać ale po kilku dniach to mija a za to nie boli kręgosłup :)

Ostatnia edycja:
Haszi to jeszcze ja zasiegne twojej porady:-).
Pod biustem 72cm. w obwodzie ok 85 (w staniku). Zawsze kupuje rozmiar 34C (75C) i zapinam na najciasniejsza haftke i wydaje sie byc ok.

Haszi bardzo dziękuję, moja siostra jest w Anglii wiec ją poprosze zeby mi cos przywiozła, bo tam chyba lepszy wybór
Napisz mi prosze gdzie takie staniczki kupujesz , chodzi mi o nazwe sklepu:happy:
moze cos mi sie uda znaleźć :tak:

beaa może cie zszokuje ale wychodzi mi 65 (30) DD. (choć przy pomiarze w staniczku stawiała bym, że miska powinna być nieco większa więc E lub jeśli miska z 75 C jest rzeczywiście dobra to 65F)
Jeśli zapinasz się od razu na najciaśniejsza haftkę to znaczy, że po kilku dnach chodzenia, kiedy obwód się rozciągnie, staniczek bedzie za luźny. Najlepiej, żeby podczas kupowania staniczek był bardzo ciasny i ledwo sie dal zapiąć na ostatnią haftkę wtedy jest szansa, że dłużej nam posłuży.

Przy ciasnym obwodzie piersi są wyżej uniesione, a ramiączka służą tylko pomocniczo, często można się nawet obyć bez nich :-)
Skóra która nie jest naciągana, odpoczywa i jest szansa na jej regeneracje co wpływa na jędrność biustu.
Acha co do mierzenia to pod biustem zawsze baaaardzo ciasno a w biuście luźno.
W biuście najlepiej nago a potem w miękkim staniczku i bierzemy większy pomiar.

kicrym niestety u mnie nie ma dobrego sklepu więc tylko na necie. Ja szperam na allegro e-bayu itp bo mój rozmiar jest dość ciężko dostępny.
Żeby kupować przez siostrę powinnaś jeszcze trochę poczytać o modelach itp. bo one czasem sporo się różnią rozmiarem, wybrać wymarzony fason i go. Fakt w Anglii jest sporo taniej i większy wybór.

Ostatnia edycja:
reklama
Haszi - Ty nasz stanikowy ekspercie:-)
Ja mam mały biust więc chyba u mnie to nie ma znaczenia, ale moze też mi wyliczysz, co?
Tylko czekam aż zjawi się mama z miarką krawiecką bo ja mam tylko budowlaną a taką wolałabym sie nie mierzyć:-D

Do góry