reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4

KamaKr18

Zaciekawiona BB
Witam Was dziewczyny. Wg kalendarzyka jestem w 8 tygodniu ciąży, ciąża Potwierdzona testami i beta hcg. Wizytę u ginekologa mam 4.09 będzie to pierwsza wizyta z racji że o ciąży dowiedziałam się przed wylotem na urlop.. Mój urlop już minął, dzis powinnam iść pierwszy dzień do pracy. Jeśli w środę mam wizytę u lekarza to czy jest w stanie mi wypisać l4 od poniedziałku? Dwa dni do tyłu? Moja praca jest ciężka psychicznie i fizycznie. Pytam żeby się nie stresować żeby w pracy nie było problemów.

reklama
Rozwiązanie
Każdy bierze zwolnienie z innych powodów. Ja zrezygnowałam przez pracę z chemią. Na dobrą sprawę mogłabym siedzieć do końca, ale tonery z którymi pracuję szkodzą płucom, nerką i wątrobie. Po 2 miałam okropne bóle podbrzusza i krzyża od siedzenia, a praca siedząca, jak przyszedł klient i coś chciał to bardzo szybko zapominał, że obsługuje go kobieta w ciąży. Dodatkowo dziecko ułożyło się nisko i ugniatało na zrosty po operacji z przed bardzo wielu lat. Na maderę nie latam :) Jak wychodzę z domu to biorę paragony, żeby nie było, że sobie wakacje urządziłam i tyle... a to że pójdę do apteki okrężną drogą to już bez przesady.
Posłuchaj kobieto. Jeśli mówisz o mnie to mów do mnie, bo ja to czytam. Nie znasz mnie a chcesz mówic o mojej nie odpowiedzialności? Daj sobie spokój naprawdę :) tak sobie tutaj pomagamy? Z taką złośliwościa? Człowiek chce się czegoś dowiedzieć, a ty twierdzisz że ja jestem nie odpowiedzialna?
Ja Cię nie oceniam, bo szkoda mi na to czasu.

reklama
@KamaKr18 Tak - twierdzę, że jesteś nieodpowiedzialna. Bo już dawno wiedziałaś, że jedziesz na wakacje, a wizyta dopiero w środę. Nawet jeśli faktycznie to przegapiłaś, to już dawno mogłaś być u rodzinnego i mieć zwolnienie na te dni. Bo jeśli to nie jest odpowiedzialność, to jest to po prostu głupota. Nawet nie pofatygowałaś się, by zadzwonić do ginekologa, by zapytać czy wystawi Ci zwolnienie wstecz, tylko pytasz na forum.
My chcemy dla Ciebie dobrze - więc przedstawiamy fakty. Jeśli nie interesujesz się prawem, to w końcu ono zainteresuje się Tobą. Przemyśl wszystko jeszcze raz, a potem zgadnij, dlaczego zostałaś oceniona.

@KamaKr18 Tak - twierdzę, że jesteś nieodpowiedzialna. Bo już dawno wiedziałaś, że jedziesz na wakacje, a wizyta dopiero w środę. Nawet jeśli faktycznie to przegapiłaś, to już dawno mogłaś być u rodzinnego i mieć zwolnienie na te dni. Bo jeśli to nie jest odpowiedzialność, to jest to po prostu głupota. Nawet nie pofatygowałaś się, by zadzwonić do ginekologa, by zapytać czy wystawi Ci zwolnienie wstecz, tylko pytasz na forum.
My chcemy dla Ciebie dobrze - więc przedstawiamy fakty. Jeśli nie interesujesz się prawem, to w końcu ono zainteresuje się Tobą. Przemyśl wszystko jeszcze raz, a potem zgadnij, dlaczego zostałaś oceniona.
Owszem pofatygowalam się i rozmawiałem ze swoim lekarzem jak i pracodawca I proszę Cię poraz kolejny byś mnie nie oceniala skoro ja tego nie robię.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego negujesz wszystkie odpowiedzi, które mają uzasadnienie w prawie polskim, a wybierasz tylko wygodne dla siebie, które nie mają nic wspólnego z naszym prawem. To jest jakiś absurd.
Nie neguje absolutnie żadnych odpowiedzi. Napisałam po to by przeczytać WSZYSTKIE opinie. Nikomu nie napisałam że nie ma racji, nikomu nie ublizylam.. Przeczytałam wszystko co tutaj kobiety piszą i wszystkie rady wzielam do serca. To tylko tyle.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego negujesz wszystkie odpowiedzi, które mają uzasadnienie w prawie polskim, a wybierasz tylko wygodne dla siebie, które nie mają nic wspólnego z naszym prawem. To jest jakiś absurd.
Chyba szkoda Twojego czasu. Niestety teraz każde zdanie, ktore jest inne i powiedziane szczerze, wprost to dla niektórych krytyka.

reklama
Ja jestem zdania, że lekarz wystawi zwolnienie wstecz. Takie mamy realia, że ciężko cokolwiek wyegzekwować od pracodawcy, więc lekarze idą na rękę pacjentkom. Tylko irytuje mnie fakt, że kobiety sądzą, że im się należy, bo mają takie, a nie inne warunki pracy. Jak im przyjdzie kontrola z ZUS i coś takiego powiedzą na komisji, to nie tylko osoba, która dostała zwolnienie dostanie po uszach, ale oberwie się także lekarzowi, który chciał dobrze. I zaprzestanie wystawiania zwolnień.

PS. Tu wyraziłam swoją opinię.