Witam Was dziewczyny. Wg kalendarzyka jestem w 8 tygodniu ciąży, ciąża Potwierdzona testami i beta hcg. Wizytę u ginekologa mam 4.09 będzie to pierwsza wizyta z racji że o ciąży dowiedziałam się przed wylotem na urlop.. Mój urlop już minął, dzis powinnam iść pierwszy dzień do pracy. Jeśli w środę mam wizytę u lekarza to czy jest w stanie mi wypisać l4 od poniedziałku? Dwa dni do tyłu? Moja praca jest ciężka psychicznie i fizycznie. Pytam żeby się nie stresować żeby w pracy nie było problemów.
reklama
Rozwiązanie
Każdy bierze zwolnienie z innych powodów. Ja zrezygnowałam przez pracę z chemią. Na dobrą sprawę mogłabym siedzieć do końca, ale tonery z którymi pracuję szkodzą płucom, nerką i wątrobie. Po 2 miałam okropne bóle podbrzusza i krzyża od siedzenia, a praca siedząca, jak przyszedł klient i coś chciał to bardzo szybko zapominał, że obsługuje go kobieta w ciąży. Dodatkowo dziecko ułożyło się nisko i ugniatało na zrosty po operacji z przed bardzo wielu lat. Na maderę nie latam Jak wychodzę z domu to biorę paragony, żeby nie było, że sobie wakacje urządziłam i tyle... a to że pójdę do apteki okrężną drogą to już bez przesady.
Patrycja35
Fanka BB :)
Moj powiedzial..idziesz na l4? Idz...i tak pozniej Cie zus przejmujeAle to nie pracodawca o tym decyduje tylko lekarz. Moze być tak, że wypisze papier, że jesteś w ciąży a pracodawca musi Ci zapewnić inne stanowisko. Skoro ciąża nie jest zagrożona to lekarz może nie widzieć podstaw do wystawienia ZLA. Takie jest prawo. W praktyce bywa różnie.
Ale fakt faktem...mialam później plamienia i tak bym na l4 musiala isc..ale kazde podejscie lekarza jest inne
reklama
Patrycja35
U mnie nie bylo widac zarodka ale powiedział ze ma potwierdzenie w biochemii(beta) i zaden problemU mnie na pierwszej wizycie w ogóle nie było mowy o l4, nawet karte ciąży dostałam dopiero po 10 tc. Także ja bym też nie była pewna, że od razu dostanie się l4, później to już wiadomo. Dużo zależy od lekarza
jasani
To nie są głupoty tylko tak mówi prawo. Radze się doedukować w tej sprawie. Prawo niestety swoją drogą a pracodawcy i lekarze swoją. Tylko niech autorka pytania nie zdziwi się później, że będzie miala kontrolę i cofną jej zwolnienie bo będzie wystawione bezpodstawnie.Jeżeli lekarz nie będzie chciał wystawić zwolnienia to proszę iść do innego. Ja poszłam na zwolnienie od 6 tygodnia i żaden z lekarzy u których byłam nie robił nigdy żadnego problemu, a byli i prywatni i na nfz. Proszę tu nie słychać za przeproszeniem głupot o przenoszeniu na lżejsze stanowisko, jeżeli czuje się Pani w pracy źle to proszę nie mieć żadnych skrupułów i brać zwolnienie. Człowiek zarabia marne grosze, a jeszcze z tego co miesiąc tysiące różnych składek musi płacić , dlatego w tym momencie proszę to wykorzystać i odpoczywac pozdrawiam
Milmo
Prawda jest taka, że zwolnienia na ciążę się nie dostaje... Chyba, że coś się dzieje... Ale faktycznie często lekarze idą na rękę, bo nie chcą potem ponosić odpowiedzialności. Jeśli to lekarz prywatny, nie z funduszu, to myślę, że spokojnie.
Ja się dziwię, że dzisiaj nie poszłaś do rodzinnego po zwolnienie na te 2-3dni... Teraz jak lekarz Ci nie wystawi zwolnienia, to pracodawca będzie mógł Cię zwolnić dyscyplinarnie (no chyba że działają u Ciebie organizacje związkowe, to już trudniej).... Idź ty jutro do rodzinnego, powiedz że dzisiaj się źle czułaś i nie poszłaś do pracy. Niech da Ci zwolnienie na teraz.
A skąd pewność że nie poszlam zapytałas się mnie czy odrazu stwierdziłas? Nie nakręcaj się tak, bo ja grzecznie pytam o porady a nie od każdego grzeczna odpowiedź dostaje.. Nie muszę się martwić o żadne zwolnienie z pracy wyluzuj.Ja się dziwię, że dzisiaj nie poszłaś do rodzinnego po zwolnienie na te 2-3dni... Teraz jak lekarz Ci nie wystawi zwolnienia, to pracodawca będzie mógł Cię zwolnić dyscyplinarnie (no chyba że działają u Ciebie organizacje związkowe, to już trudniej).... Idź ty jutro do rodzinnego, powiedz że dzisiaj się źle czułaś i nie poszłaś do pracy. Niech da Ci zwolnienie na teraz.
DziękujęPrawda jest taka, że zwolnienia na ciążę się nie dostaje... Chyba, że coś się dzieje... Ale faktycznie często lekarze idą na rękę, bo nie chcą potem ponosić odpowiedzialności. Jeśli to lekarz prywatny, nie z funduszu, to myślę, że spokojnie.
jasani
Można to stwierdzic po Twojej wypowiedzi. Każdy odpowiada grzecznie i nikt Cię nie obraża. To Ty się nie nakręcaj. Wszyscy dają Ci odpowiedzi jaki może być możliwy scenariusz. Nie zawsze jest to to, co chce się przeczytać lub usłyszeć.A skąd pewność że nie poszlam zapytałas się mnie czy odrazu stwierdziłas? Nie nakręcaj się tak, bo ja grzecznie pytam o porady a nie od każdego grzeczna odpowiedź dostaje.. Nie muszę się martwić o żadne zwolnienie z pracy wyluzuj.
reklama
Patrycja35
W ciąży przysluguje 270 dni bodajze zwolnienia.wiec praktycznie cala ciąża..uwazam ze w woli
Jak bezpodstawnie..Literka B w zwolnieniu juz jest podstawą..zreszta zus jedynie co moze sprawdzic to...toooo czy pracownik przypadkiem nie pracuje bedac na l4To nie są głupoty tylko tak mówi prawo. Radze się doedukować w tej sprawie. Prawo niestety swoją drogą a pracodawcy i lekarze swoją. Tylko niech autorka pytania nie zdziwi się później, że będzie miala kontrolę i cofną jej zwolnienie bo będzie wystawione bezpodstawnie.