reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

reklama
U mnie jest identycznie zwolnienie mam do dnia terminu wyznaczonego przez lekarza:tak: .Pote jest macieżynski.
Tak tez miałam przy Igorze urodziłam po terminie i już bylam w tym czasie na maciezynskim:confused: :baffled:

Ale to nie jest w żaden sposób uregulowane prawnie - to raczej zwyczaje, a nie odgórne nakazy, czy zakazy zawarte w jakichś przepisach.
To zdaje się sytuacja z tego artykułu, do którego link dawałam.

Z tego co wiem to macierzyński wystawiają od dnia urodzenia dziecka. A jeśli leżysz w szpitalu wcześniej to dostajesz normalne zwolnienie od lekarza prowadzącego. Zwolnienie musisz dostarczyć do pracy w przeciągu 7 dni więc zawsze ktoś zdąży dowieść

i to juz jest złodziejstwo. Bo w ten sposb ZUS zaoszedza sobie po kilka czy kilkanascie dni wypłacenia swiadczenia za L4 i tak na doba sprawe skraca kobiecie realny macierzynski.

Aletko zgadzam sie z Tobą bo te 4 dni kiedy siedzialam po terminie w domu już były liczone jako urlop maciezynski:wściekła/y: .
Ale inaczej ponoć nie mogli zrobić w poradni jak poszlam po L4 27.11.05 (do tego dnia mialam poprzednie -termin porodu) to juz mi musieli wypisać maciezynski i w pracy jak zawoziłam i powiedziałam ze to głupota nie mam jeszcze dziecka a juz mam maciezynski to powiedzieli ze tak to juz jest i tyle:szok: :confused:

Z tego co wiem to macierzyński wystawiają od dnia urodzenia dziecka. A jeśli leżysz w szpitalu wcześniej to dostajesz normalne zwolnienie od lekarza prowadzącego. Zwolnienie musisz dostarczyć do pracy w przeciągu 7 dni więc zawsze ktoś zdąży dowieść
No niestety nie jest tak pięknie aludek - a mamy na to przykład żyrafy, była w szpitalu kilka dni przed porodem i nie chcieli jej wystawić zwolnienia, tylko posłali na macierzyński!! :dry:

kasro, w pracy na pewno zapytają o dni miedzy 12.05 a porodem, to pewne. Nie wiem tylko, czy sama musisz im powiedzieć, że mają od wtedy liczyć maciuerzynski, czy też wystawia coś szpital.

Szpital wystawia jakiś papierek, że jesteś w szpitalu od tego dnia a urodziłaś tego i na tej podstawie w pracy liczą macierzyński. Jest to strasznie nie fair ale tak już jest i niestety walczyć z nimi nie ma co :no: A raczej nie ma jak :-(

no i w tej sytuacji najlepiej jest od początku być na l4, a potem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Mi np przyznali to świadczenie do prawie 3 tygodni po przewidywanym terminie. A myślę, że do tego czasu lekarze nie dadzą mi być nadal w takim stanie. A moja lekarka rzeczywiście wystawiła też l4 tylko do terminu porodu. Potem (gdyby nie to świadczenie) to macierzyński. Chyba że zawsze można zachorować na grypę czy coś w tym stylu. Słyszałam, że niektórzy w ten sposób ciągną te dni do porodu.
Ten nasz kraj, to nasze prawo... Bezsensu

kasro, skoro jesteś na świadczeniu rehabilitacyjnym, to lekarz w ogóle niepotrzebnie wystawiał Ci zwolnienie - ono nie jest potrzebne, jak masz świadczenie :-)

reklama
Ja też mam przyznane świadczenie do czerwca ale w dalszym ciągu normalnie dostaje zwolnienia od lekarza :confused:

Do góry