reklama
ZuMiKa
maj 2007
Aletko niestety nie mam pojęcia. To co napisałam, to znalazłam w gazecie.a czy nie orientujesz się moze czy kwota za macierzysnki jest taka sama?
A ja mam pytanie odnośnie macierzyńskiego. Dowiedziłam się dzisiaj jak byłam na KTG że zwolnienia od gina to już nie dostanę (tylko do terminu porodu czyli 4 maja) poza tym i tak jest własnie na urlopie. Mogę sie tylko postarać o zwolnienie np od stomatologa albo lekarza rodzinnego a jak nie to iść na macierzyński. Tylko czy jak bym chciała iść na macierzyński to jak to mam załatwić. Czy mam sama powiadomić zakład pracy że ide juz na macierzyński? Jak to jest? Może jakis wniosek się wypełnia??????
Aletko - dzięki :-)
Ewula - a nie masz przypadkiem przyznanego świadczenia rehabilitacyjnego ? Bo jeśli tak to do dnia porodu nie potrzebujesz już zwolnień od lekarza . Wtedy z dniem porodu przechodzisz na macierzyński
Jeśli jesteś krócej na zwolnieniu to sama musisz powiadomić o tym zakład pracy. Niestety nie wiem w jakiej formie
Tylko szkoda tego wcześniejszego macierzyńskiego
Ewula - a nie masz przypadkiem przyznanego świadczenia rehabilitacyjnego ? Bo jeśli tak to do dnia porodu nie potrzebujesz już zwolnień od lekarza . Wtedy z dniem porodu przechodzisz na macierzyński
Jeśli jesteś krócej na zwolnieniu to sama musisz powiadomić o tym zakład pracy. Niestety nie wiem w jakiej formie
Tylko szkoda tego wcześniejszego macierzyńskiego
o!agulka
Fanka BB :)
Mam takie pytanie. Jeżeli zwolnienie mam do dziś 4 maja i chcę iść na macierzyński to ten macierzyński leci od jutra czy od poniedziałku? Bo nie wiem czy musi być ciągłość czy nie.
Swiadczenia rehabilitacyjnego niestety nie mam.
jA jestem w podobnej sytuacji, przerabiałam to ze swoimi kadrami-ostro było.
Ciągłości mieć nie musisz, bo nie korzystasz ze świadczenia, a Zus-owi tu wszystko jedno. Ty wskazujesz od kiedy idziesz na wcześniejszy macierzyński,( a za weekend wypłaca pracodawca co mu nie na rękę, a za urlop ZUS) Wcześniejszy urlop to Twoje prawo i Ty wskazujesz od kiedy go bierzesz. A jeśli weekend to Twoje ustawowo wolne to Ci się należy.
Ja wzięłam urlop od dziś, a zwolnienie miałam do 30 kwietnia i ze świadczenia nie korzystam. Ale wredna kadrowa chciała mnie wysłać od 1 maja, ale jej udowodniłam że nie muszę brać macierzyńskiego w moje ustawowo wolne dni od pracy i zaczęłam urlop dziś. Ale było im nie w smak, oj było, ale takie mamy prawo i z niego skorzystałam.
Pzdr
A jak bym poszła do rodzinnego po zwolnienie na tydzień jeszcze? Tylko kurdę jak z nim zagadać, że co mam powiedzieć,że gin już mi nie może dać a termin już minął. Źle się czuję czy cos takiego. Chciaż faktycznie coś mnie gardło zaczęło dziś boleć i coś z nosa kapać(a tu poród się kroi)
reklama
Podziel się: