reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Ja własnie dzisiaj zlożyłam hurtowo podania o wszystko co mi się należy :-):tak::-)
Podanie o urlop wypoczynkowy, który muszę wykorzystać w całości przed wychowawczym.
Urlop wychowawczy do 2 stycznia 2009r. (potem przedlużam do pełnych trzech lat) :-)
i 2 dni opieki nad dzieckiem :-)

Ale muszę powiedzieć, że mój zakład pracy ladnie mnie załatwil podczas mojej nieobecności w trakcie urlopu macierzyńskiego.
Otóż dowiedzialam się , że zostałam dzisiaj przeniesiona do innego wydziału (bez mojej wiedzy, zgody i jakiejkolwiek konsultacji ze mną) .
Po tym co mi zrobili nie sądzę, żebym wróciła tam do pracy.
Mąż powiedzial, że pomyślimy coś innego - i bardzo dobrze :tak::-)

Ładnie się traktuje młodą matkę prawda???

Ale mam ich gdzieś :-p

reklama
czy ja juz pwinnam pisac o wychowawczy? a jest obowiązkowe wykorzytsanie urlopu? bo ja mam na pieńku z moim pracodawcą (nie wiem czy pamiętacie - weksel na 5tys za braki inwentaryzacyjne) i nie wiem co robc.

NIe wiem czy jest obowiązkowe u mnie napisali że trzeba wykorzystać wypoczynkowy. O wychowawczy należy złożyć wniosek na 2 tyg wcześniej ale można tez wcześniej.

Widzę ze tylko ja poszłam na zwolnienienie zamiast pisac wnioski o urlopy.
Będziecie miały płatny wychowawczy? Ja niestety się nie załapałam:-:)-(gdyby tak było to bym siedziała w domku 3 lata.

NO to mozna by zebrac "w kupe" ktore miasta wymagaja nr PESEL do wyplacenia becikowego. We Wrocławiu wymagają.
2 becikowe nalezy sie tym, ktorzy nie przekraczaja dochodu 504zł. na członka rodziny.

Amoje pytanie brzmi:
czy jak wezme urlop wychowawczy w macierzystej firmie to czy moge podjac prace w innej firmie ale o mniejszym wymiarze godzin ? i czy to moze byc umowa o prace na czas okreslony ??
i co rozumiecie przez takie zdanie:
"jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem".
chodzi o zlobki i przedszkola czy o rodzine tez :>?? ( z Maluszkiem zostawała by teściowa)

osobista opieka, to opieka matki, czyli Twoja! Można podpisać umowę z inną firmą, ale jeśli np. pracowałabyś w domu, z nienormowanym czasem pracy - wtedy praca pozwalałaby Ci zająć się dzieckiem osobiście. Bo gdy pójdziesz na 4 godz. do biura, to dziecka raczej nie weźmiesz ze sobą...

Urlop wychowawczy można wykorzystać w 4 ratach - na 100%

1 - jezeli pojdziesz od razu na wychowawczy to przepadnie ci czesc wypoczynkowego za ten rok za czas, w ktorym bedziesz na wychowawczym - w tym przypadku 3 miesiace z 12 czyli 3/12*26 (lub 20) = ok. 6 dni - czyli za tyle nie dostaniesz ekwiwalentu, bo urlop nie nalezy sie za okres pozostawania na wychowawczym

Na pewno tak jest z tym urlopem?? Ja dostałam całe 26 dni wypoczynkowego mimo, iż będę na wychowawczym 2 m-ce w tym roku.

można pracować na wychowawczm.osobista opieka,to też opieka ojca-jeśli jedno jest w pracy,to drugie się zajmuje dzieckiem.nieosobista to żłobek i później przedszkole.
a czy do wszystkiego trzeba się przyznawac pracodawcy? nawet nie ma już obowiązku zgłaszać mu,że się podjęło pracę u innego pracodawcy na te 1/2 etatu.

reklama
Do góry