reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Dziewczyny jak to jest? Mam macierzyński do 1 października, ale nie wiem czy mam brać wypoczynkowy zaległy najpierw czy od razu wychowawczy? Gdzieś mi sie o uszy obiło zeby wziąć wychowawczy bo na wypoczynkowym mogą mnie zwolnić a z tego co pamietam to chyba ekwiwalent za urlop jest korzystniejszy niż płaca na nim nie? prosze bardzo jak wiecie coś to napiszcie bo jutro musze iść to załatwić:shocked2:

reklama
Dziewczyny jak to jest? Mam macierzyński do 1 października, ale nie wiem czy mam brać wypoczynkowy zaległy najpierw czy od razu wychowawczy? Gdzieś mi sie o uszy obiło zeby wziąć wychowawczy bo na wypoczynkowym mogą mnie zwolnić a z tego co pamietam to chyba ekwiwalent za urlop jest korzystniejszy niż płaca na nim nie? prosze bardzo jak wiecie coś to napiszcie bo jutro musze iść to załatwić:shocked2:

nie wiem, czy moga zwolnic na urlopie - ale wydaje mi sie ze nie, bo pracownik musi byc obecny w pracy, aby wreczyc mu wypowiedzenie
1 - jezeli pojdziesz od razu na wychowawczy to przepadnie ci czesc wypoczynkowego za ten rok za czas, w ktorym bedziesz na wychowawczym - w tym przypadku 3 miesiace z 12 czyli 3/12*26 (lub 20) = ok. 6 dni - czyli za tyle nie dostaniesz ekwiwalentu, bo urlop nie nalezy sie za okres pozostawania na wychowawczym
2 - poza tym - ekwiwalent nalezy sie jak nie ma mozliwosci wykorzystania urlopu w czasie obowiazujacej umowy o prace - a w tym przypadku urlop ci nie przepadnie, bedzie tylko zalegly do wykorzystania jak wrocisz z wychowawczego, a ekwiwalent dostaniesz pod warunkiem ze sie zwolnisz (bo z wyjatkiem plajty i zwolnien grupowych pracodawca nie moze cie zwolnic na wychowawczym) i nie bedzie juz mozliwosci odebrania go - bo okres wypowiedzenia bedzie krotszy od naleznego urlopu
3 - kobiety na macierzynskim powinny pisac wniosek o udzielenie przyslugujacego urlopu wychowawczego i bezposrednio po nim (koniecznie slowko "bezposrednio" musi byc we wniosku) urlopu wychowawczego w terminie od... do ...(podac termin)
- pracodawca musi wtedy udzielic urlopu wypoczynkowego w calosci (bez mozliwosci odwolania z niego pracownicy) i musi sie zgodzic na wychowawczy (w przypadku umow na czas okreslony wyhcowawczy trwa maksymalnie do czasu terminu umowy)
4 - kasa za urlop i ekwiwalent sa takie same w wysokosci

aha - wszystkie madrosci wyczytalam na :: Zobacz Forum - Urlop macierzy�ski i wychowawczy

zaległy wypoczynkowy wybrać,bo jest płatny (w końcu dlaczego masz stracić?) i dwa tygodnie przed końcem wypoczynkowego (najpóźniej 2tyg.) dostarczyć pracodawcy wniosek o wychowawczy,który jest bezpłatny.

zaległy wypoczynkowy wybrać,bo jest płatny (w końcu dlaczego masz stracić?) i dwa tygodnie przed końcem wypoczynkowego (najpóźniej 2tyg.) dostarczyć pracodawcy wniosek o wychowawczy,który jest bezpłatny.

betka - jezeli nie zlozy od razu wniosku o wychowawczy to w przypadku pracodawcy-swini (zalezy jaki jest) moze jej nie udzielic wypoczynkowego w calosci a w trakcie moze ja przywolac z urlopu

pewnie tak.no,ja mam teraz dylemat-przemyślałam sobie,że dobrze by było tak ze 2tyg.wcześniej wrócic z wypoczynkowego,bo co będzie,jeśli mała zachoruje?muszę mieć zapas.wcale nie chciałam wracać,ale mam propozycję-najpierw na mgr farm.,a od stycznia na kierownika.i grzechem byłoby nie skorzystać.i nie tylko grzechem dla mnie,ale i dla dziecka,bo ono kosztuje,a ja-matka wariatka,jka wpadam do smyka,to zostawiam po 150zł.teraz dojdą butki,srutki,pierdutki,a ja mam szansę na spokojnie się dogadać,bo oprócz tego,że wrocę do pracy,to jeszcze znienię spółkę (czyli porozumienie stron i reszta urlopu zostanie) i koordynatora :-D z tego najbardziej się ciesze bo Adaś był taki typowy cham,a Piotr (drugi koordynator) jest zupełnie inny-Adaś mi "nie przypadł do gustu",a z Piotrem dobrze mi się rozmawia,bez stresu.jedno mnie tylko zastanawia-czy Adaś nie pozbyl sie mnie dlatego,że bał się,że drugi raz zajdę w ciążę,a tak to nie będzie jego problem.no i teraz to dopiero mam dylemat,bo po przemyśleniu z mężem stwierdziliśmy,że ok,ciąża za rok,jak się uda to październik->poród w lipcu :tak: a jak nie,to też będzie dobrze :-) moja była kierowniczka Adasiowi kiedyś tak tłumaczyła,że ona mi się nie dziwi,że na to chorobowe poszłam,bo to pierwsze i być może jedyne dziecko (z racji wieku).ale wiecie-som fpatki przypatki :-p:-D nawet,jeśli to plan,to zawsze można powiedzieć,że wpadka.ale tak spokojnie,za rok.i póki co to sobie wypoczęłam za wszystkie czasy i jakoś już nie tęsknię za chorobowym :-p ale wszystko ustalę z koordynatorem w przyszłym tygodniu.no,to jak się znajdę tam,gdzie będę,to chyba entliczek-pętliczek-na mnie wypadnie bezpośredni nadzór nad szczepionkami (dostępność,wstrzymania, wycofania) i lekami,ktore będziecie stosowały :-D chyba założę kącik "Betka radzi" czy "porady zdrowotne Betki" i tam będę odpowiadać na pytania i pomagać,jeśli ktoś czegoś będzie potrzebiował (tak,jak Krupka kiedyś potrzebowala,ale to nie ja jej pomogłam,tylko Aletka),bo teraz będę miala pełen dostęp do hurtowni i informacji :tak:

Dziewczyny czy któras z was ma moze jakis wzór wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego, muszę napisać dzisiaj a nie wiem jak sie za to zabrać?

nie wiem, czy moga zwolnic na urlopie - ale wydaje mi sie ze nie, bo pracownik musi byc obecny w pracy, aby wreczyc mu wypowiedzenie
1 - jezeli pojdziesz od razu na wychowawczy to przepadnie ci czesc wypoczynkowego za ten rok za czas, w ktorym bedziesz na wychowawczym - w tym przypadku 3 miesiace z 12 czyli 3/12*26 (lub 20) = ok. 6 dni - czyli za tyle nie dostaniesz ekwiwalentu, bo urlop nie nalezy sie za okres pozostawania na wychowawczym
2 - poza tym - ekwiwalent nalezy sie jak nie ma mozliwosci wykorzystania urlopu w czasie obowiazujacej umowy o prace - a w tym przypadku urlop ci nie przepadnie, bedzie tylko zalegly do wykorzystania jak wrocisz z wychowawczego, a ekwiwalent dostaniesz pod warunkiem ze sie zwolnisz (bo z wyjatkiem plajty i zwolnien grupowych pracodawca nie moze cie zwolnic na wychowawczym) i nie bedzie juz mozliwosci odebrania go - bo okres wypowiedzenia bedzie krotszy od naleznego urlopu
3 - kobiety na macierzynskim powinny pisac wniosek o udzielenie przyslugujacego urlopu wychowawczego i bezposrednio po nim (koniecznie slowko "bezposrednio" musi byc we wniosku) urlopu wychowawczego w terminie od... do ...(podac termin)
- pracodawca musi wtedy udzielic urlopu wypoczynkowego w calosci (bez mozliwosci odwolania z niego pracownicy) i musi sie zgodzic na wychowawczy (w przypadku umow na czas okreslony wyhcowawczy trwa maksymalnie do czasu terminu umowy)
4 - kasa za urlop i ekwiwalent sa takie same w wysokosci

aha - wszystkie madrosci wyczytalam na :: Zobacz Forum - Urlop macierzy�ski i wychowawczy
Joanko, Betko-dziękuję wam bardzo. no to składam wniosek o wypoczynkowy a potem na wychowawczy. Będę pamiętać o słowie "bezpośrednio". Niestety moja umowa kończy się po roku wychowawczego, więc potem dostanę tylko ekwiwalent za te 6 dni:-p, kurde skąd pieniądze brać na te wszystkie cudności "niezbędne" dla maluszka?

reklama
Do góry