reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

I w tym momencie Oswiata gora ;-) Ja bede miala wiecej tego wypoczynkowego urlopu (chyba 8 tygodni) :-) Potem 2 miesiace wychowawczego biore, a od lutego do pracy :-)

reklama
ja już urlop wypoczynkowy i 2 dni opieki mam wypisane - 17 pazdziernika miałabym wrócić do pracy:wściekła/y:
ale wypiszę wniosek o urlop wychowawczy do końca sierpnia przyszłego roku, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy...

jak to jest z wnioskiem o urlop wychowawczy - trzeba podawac termin do kiedy się chce? po co? no i czy trzeba sie go trzymac? a co jesli sie wczesniej chce z niego wrocic? a co jesli chce sie go wydluzyc? jak jest traktowany urlop wychowawczy z punbktu widzenia stazu pracy - wliczany czy nie?

Joanka,można wszystko,tzn-wniosek o wychowawczy trzeba dostarczyc 2 tyg przed rozpoczęciem wychowawczego.Tzreba w nim napisać na jaki czas i dane dziecka na które bierzesz.Ale jeśli chcesz wrócić wcześniej,to piszesz na miesiąc przed powrotem wniosek o powrót (czy informację o przerwaniu wychowawczego) i pracodawca nie może się na ten powrót nie zgodzić.Ale tak myślę,że bezpieczniej jest mieć wycjowawczy i np pracować na 1/2 etatu czy na um.zlec.-mozna pracować i nie trzeba o tym informować swojego pracodawcy.Pracodawca może Cię odwołać z wychowawczego,jeśli trwale zaprzestaniesz samodzielnej opieki nad dzieckiem.Ja myślę o takim rozwiązaniu z wychowawczym,a co do opieki,to jeśli nie ja,to dzieckiem będzie się zajmował ojciec dziecka,więc nie powinno być problemów.Problemy mogą być,jeśli oddamy dziecko do żłobka i ktoś doniesie uprzejmie ;-) lub gdy niania będzie rodziną pracodawcy :-p

Mi macierzyński kończy się 12 wrzesnia, Potem urlop wypoczynkowy i do końca roku mam zamiar wziąć wychowawczy, od nowego roku do pracy wracam. Takie mam plany zobaczymy co z nich wyniknie.

czy orientujecie sie jak to jest z zalozeniem wlasnej firmy - np w trakcie wychowawczego (tyle sie teraz trabi o aktywizacji kobiet albo mlodych matek a wlasna firme latwiej pogodzic z wychowaniem dzidzi niz etat):
1 - czy sa jakies fundusze/ dofinansowanie/ preferencyjne warunki dla startujacych - jesli tak to na jakich warunkach i gdzie sie to zalatwia
2 - czy mozna cos wyciagnac w ramach funduszy uninych - na jakich warunkach i gdzie sie to zalatwia?
dzieki z gory

Joanka bedąc na wychowawczym dorabiac napewno mozesz, nie wiem jak to dokładnie wygląda z własną działalnościa. A fundusze na początek to wiem ze kiedyś urząd pracy dawał, ale osoba musiała byc bezrobotna

W piątek skończył mi sie macierzyński, a od poniedziłaku mam zwolnienie od ginekologa do końca miesiąca, później wezme jeszcze ze 2 miesiące dopiero wypoczykowy. Także do pracy musiałabym wrócic pod koniec lutego

A ja do końca września mam macierzyński, a do końca sierpnia przyszłego roku biorę wychowawczy. Właśnie będę pisała wniosek:-D

reklama
czy orientujecie sie jak to jest z zalozeniem wlasnej firmy - np w trakcie wychowawczego (tyle sie teraz trabi o aktywizacji kobiet albo mlodych matek a wlasna firme latwiej pogodzic z wychowaniem dzidzi niz etat):
1 - czy sa jakies fundusze/ dofinansowanie/ preferencyjne warunki dla startujacych - jesli tak to na jakich warunkach i gdzie sie to zalatwia
2 - czy mozna cos wyciagnac w ramach funduszy uninych - na jakich warunkach i gdzie sie to zalatwia?
dzieki z gory
mój brat (facet- więc nie na wychowawczym) dostał z unii dodatcję na założenie firmy 12 albo 14 tys. musiał napisać biznes plan -ale to nie jest trudne, jak się wie co się chce robić , oni dają druki do wypełnienia , robią szkolenia w tym zakresie - on był zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny - ale kase dostał - dziś świetnie mu idzie

Do góry