reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Dziewczyny jestem na zasiłku rehabilitacyjnym. W marcu tego roku w 5 miesiacu ciąży mojej dzidzi przestało bić serduszko i trafiłam do szpitala. Akurat kończyła mi sie umowa, a szef stwierdził że już mi nie przedłuzy bo na moje miejsce juz wzioł stażystkę bo myślał że bedę na L4 :-(
Tak wiec troszeczke sie załamałam bo niedosć że odeszła dzidzia to straciłam prace.
Ale do rzeczy. Lekarz zaproponował mi zwolnienie ponieważ naprawde byłam w złym stanie, i tak ciagneło sie to 182 dni. Akurat jest to pół roku i akurat zobaczyłam ponownie 2 kreseczki na teście. Więc Pan doktor zaproponował abym przyniosła z ZUS-u dokumenty do wypełnienia o świadczenie rehabilitacyjne. Wypełnił je, ja też cosmiałam do wypełnienia oraz mój były juz chlebodawca o wynagrodzeniach jakie dostawałam w zakładzie pracy. Wysłalismy i czekałam, czzekałam.... aż po 51 dniach dostałam decyzję ze przyznali mi na 3 miesiace, po czym mogę starać się o przedłuzenie (do roku czasu moze być wypłacane świadczenie rehabilitacyjne), pieniążki dostałam za wszystkie miesiace 100% wynagrodzenia i ponownie złożyłam o przedłuzenie i nadal czekam na decyzję.
Jeżeli chodzi o te 30 dni których była mowa, to na początku kiedy kobieta idzie na zwolnienie pierwsze 30 dni płaci zakład pracy a następne płaci ZUs ( ale tylko wtedy gdy firmaz atrudnia mniej niż 20 pracowników, jeżeli firma zatrudnia wiecej niz 20 pracowników to nadal wyplata za L4 bedzie z zakładu pracy a ZUS sie rozlicza z pracodawcą) W razie pytań jestem do dyspozycji ;-)

reklama
Elbrudka,przykra sprawa,ale na szczescie dobrze sie skonczyla.
dziewczyny,bo ja slyszalam,ze becikowego nie bedzie,bo nie przeznaczyli na ten cel kasy w budzecie.ale czy to prawda,to tak na bank nie wiem,dlatego sie pytam.i podobno od stycznia rodzice beda mogli odliczac na dziecko (oczywiscie juz urodzone) po 120 zl-ale nie wiem,czy miesiecznie,czy rocznie i czy trzeba bedzie miec jakies rachunki i na co,czy to bedzie odliczane tak,jak koszt uzyskania przychodu.i nie wiem,czy kazde z rodzicow po 120,czy tylko jedno z nich.zarabista mamy polityke prorodzinna.... no,ale za to spadki i darowizny w rodzinie nie beda obciazone kosztami skarbowymi.

Ja też coś słyszałam o wstrzymaniu becikowego, ale to chyba jeszcze nie nastąpiło. O samym becikowym było głośno a jak teraz wstrzymują to po cichu...
A co do tej ulgi w podatku to ponoc jeszcze tego nie uchwalili i to jest jakiś projekt dopiero...

Becikowe chcieli wznieść, ale im sie nie udało. My jeszcze dostaniemy i trzeba sieteż dowiedzić bo w gminach też daja tylko że w tych bogatrzych (niestety właśnie nie w każdych) dodatkowo 1000 zł. No i dla tych którym nie przekracza w rodzinie na 1 osobę 508 zł ( co do kwoty mogę siemyliś o parę zł)

Elbrudka zgadza się jeśli twój dochód z 2005 nie przekracza netto 504 zł na os w rodzinie to należy ci się zasiłek rodzinny a do niego dodatek z tutułu urodzenie dziecka w wysokosci 1000zł
Ja niestety przekraczam (chociaż moze to i dobrze). My z mężem obliczyliśmy ze z ubezpieczenia w pracy powinniśmy dostać po ok 1000zł + becikowe to będzie juz 3 tys. na wyprawkę;-)!

A co to znaczy "z ubezpieczenia z pracy"? Płacicie coś dodatkow, czy też coś tam się należy od pracodawcy?

A.K&Z ja mam pytanko, a propos tej wypłaty dodatku z tytułu urodzenia dziecka, wypłacanego też przez Zus, czy on jakoś niedawno został podwyższony, bo ja dwa lata temu dostałam tylko 500zł. a Ty teraz piszesz o 1000?

Krupka, ja wykupiłam sobie w zakładzie pracy dodatkowe ubezpieczenie, taki pakiet specjalny dla nauczycieli, ale w każdym zakładzie mają coś podobnego,bo mnie pogoniła do tego mama, płacisz dodatkową składkę, niecałe 50zł miesięcznie, potrącają Ci to z pensji więc nie musisz nigdzie biegać i nic pamiętać, a po urodzeniu dziecka dostajesz pieniażki, ja dostałam 800zł. ale widzę, ze znów te stawki się pozmieniały. Myślę, że o takim ubezpieczeniu pisała A.Z&K
Może nawet masz to ubezpieczenie tylko nie skojarzyłaś tego.

My obydwoje z mężem mamy dodatkowe ubezpieczenie w pracy (płacimy chyba ok. 55 złotych miesięcznie) i po urodzeniu maluszka dostaniemy pieniążki. Nie pamiętam ile ale każdy grosz będzie potrzebny

Tak chodziło mi o dodatkowe ubezpieczenie w pracy tzw. ubezpieczenie grupowe w większosci firm to jest my płacimy po około 45zł na m-c i to jest zabierane z wynagrodzenia więc można nie skojarzyć, ale też warto o to zapytac bo to jest ubezp. dobrowolne i czasem w firmie mogą zapomnieć zapytać nowego pracownika czy chce sie ubezpieczyć.
Agask jesli chodzi o dodatek do zasiłku to nie wiem dokładnie od kiedy ale jest napewno 1000zł o ile bierzesz zasiłek rodzinny na dziecko.
Pozdrawiam,

reklama
Ten 1000 jest od wtedy, od kiedy jest becikowe - dali wtedy 1000 dla każdego i 1000 dla tych uboższych.

A ubezpieczenia chyba nie mam, albo nic o tym nie wiem. :confused:

Do góry