to ja wam opisze moja sytuacje moze ktos jest za pan brat z tym, bo ja nie moge sie dowiedziec jak to jest. jak sie zatrudniałam to musiałam podpisac weksel in blanco. ok. podpisałam. jak szłam na zwolnienie przed koncem roku to nie zrobiono inwentaryzacji - tak zebym byla czysta. potem po inwentaryzacji rocznej okazało sie, ze brakuje kupe pieniedzy jakeis 18tys i z tego powodu m.in moj weksel ma byc ruszony teraz, gdzie sprawa wyszła na jaw juz w styczniu tego roku. to ja sie pytam na jakiej podstawie skoro w miedzyczasie, gdy ja byłam juz na zwolnieniu zatrudniali w pip osob, wiec skad mam wiedziec, ze one nie wyniosły sprzetu? moze ktoras z was sie orientuje, bo własnie dzis(pisałąm juz na innym wątku) jesczze mnie oskarzyli, ze jak sie zatrudniałam to wiedziałam o ciazy. normalnie rewelacja.acha i jak widze telefon z pracy to normalnie ciśnienie az mi skacze taki stres, bo nie wiem, co tym razem wymysla.
reklama
weksel in blanco??? ja bym nie podpisala.po prostu.jak sie zatrudnialam,to bylo gicio,a po trzech tygodniach otrzymalam aneks do umowy o prace o zakazie pracy u konkurencji.i tak:umowa moze zostac zerwana lub wygasnac i o ile pracodawca mnie nie zwolni z tej umowy,to bede dostawala przez 12 miesiecy 50% wynagrodzenia zasadniczego,a jesli byly juz pracodawca dowie sie,ze zlamalam ten zakaz,to bedzie mogl sie sadzic ze mna o 100tys odszkodowania... normalnie o****eli!!! odpisalam,ze gdybym wiedziala o tym aneksie,to nie podpisalabym umowy o prace.a jesli mam ten aneks podpisac-no problem,ale po drobnym retuszu: ze nie 50% blebleble,tylko 100% liczone na podstawie sredniej z ostatnich 3 czy 6 miesiecy z uwzglednieneim nadgodzin i dyzurow (przeciez za te jalmuzne,ktora wynosilaby ok.1000zl to ja rachunkow nie poplace) oraz jesli firma zerwie ze mna umowe o prace (mam czasowa,na chyba 6 lat),to przysluguje mi odszkodowanie w wysokosci 200tys. i od tamtej pory jest cisza.pani w inspekcji pracy powiedziala,ze jesli bedzie im zalezalo na aneksie,to mnie zwolnia,a jesli na pracowniku,to zapomna o sprawie.dziewczyno,nigdy zadnych weksli!!! ja podpisalam-przy kredycie bankowym,bo to jest jedno z zabezpieczen,ale przy zawieraniu umowy o prace nie podpisalabym,bo to dla mnie co najmniej dziwne.radzilabym poradzic sie prawnika,albo na poczatek popytac w inspekcji pracy.z tym,ze weksle to sprawy cywilno-prawne,wiec i tak wysla Cie do prawnika.
prawnik nie zawsze musi byc drogi-poszukaj w necie.u nas w gdansku sa jacys prawnicy z crislex poland czy jakos tak i biora polowe stawki.poza tym jest jeszcze cos takiego,jak centrum interwencji kryzysowej-tam mozna uzyskac pomoc m.in.prawna,oczywiscie bezplatna. poszukaj,to cos na pewno znajdziesz.
nie dziekuj,zeby nie zapeszyc,to mi sie przypomnialo tak bez wysilania szarych komorek poza tym nie obciaza Cie cala suma-powinnas-jesli do tego dojdzie-stanac na stanowisku,ze te 18tys.podzielic na ilosc zatrudnionych i na 12 (ilosc miesiecy w roku) i mozesz odpowiadac tylko za te miesiace,w czasie ktorych fizycznie bylas w pracy-ale ja wiem,ze to marne pocieszenie :-(
mysz1978
Fanka BB :)
Dziewczyny - od jutra ide na L-4 To dopiero dla mnie nowosc Ale jak tak czytam jakie Wy macie przeboje z ZUSem i cala reszta to normalnie rece opadaja... Mam nadzieje ze mojego zwolnienia jednak ZUS nie policzy jako macierzynskiego??? Rozmawialam z sekretarka w pracy i ona mowi ze tak nie powinno byc zdecydowanie, ale kto to wie co im przyjdzie do glowy...
krupka
Entuzjast(k)a
ja na ostatniej wizycie dostalam od 12 kwietnia do 10 maja,choc lekarka nie przewiduje,zebym do tego 10 maja dotrwala w dwupaku.a swiadczenei rehabilitacyjne przyznali mi na 3 miesiace,czyli jesli od 13 marca,to do 13 czerwca.
Jeśli masz świadczenie rehabilitacyjne, to niepotrzebne Ci jest zwolnienie, betka Ja nie biorę już od gina.
reklama
Jeśli masz świadczenie rehabilitacyjne, to niepotrzebne Ci jest zwolnienie, betka Ja nie biorę już od gina.
aha.nie wiedzialam.lekarka nie spytala,a ja nie wiedzialam ze juz nie musze miec zwolnienia.coz,informacja przyda sie na nastepna ciaze
Podziel się: