reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

ja też mam problem z tymi wszystkimi zwolnieniami. na pieniądze z zusu czekam juz 3 tyg, ponieważ moj pracodawca jest na tyle złośliwy, ze nie zanosi odpowiednio wcześnie zwolnienia. nie wiem czy coś z tym mogę zrobić. poza tym ledwie zaczęłam pracę to zaszłam w ciążę i byłam wówczas na okresie próbnym, później podstawa zwiększyła się, ale co z tego skoro zus wylicza za ostatnie 6 miesięcy więc głównie będzie to okres probny, czyli strasznie wielkie kwoty:). to tyle żali:) a tak poważnie to chciałabym się dowiedzieć jak to jest właśnie z tymi pieniędzmi, które dostaje sie za urodzenie dziecka. podobno można ich uzbierać min. 3tys. wiem, ze jeden tysiac to becikowe i jest dla kazdego- bogatego i biednego(podobno), drugi tysiac jest powiązany z pracą (ale nie wiem dokładnie o co chodzi), a trzeci to juz dostaja tylko osoby, gdzie w rodzinie dochod na osobe nie przekracza netto pięćset ileś zł. czy ktoś ma te kwestie opanowane i może mi powiedzieć jak to w koncu jest???

reklama
No właśnie! W czym? A podobno jesteśmy wszyscy traktowani równo, bo takie mamy konstytucyjne prawo.

Hejka. Dodzwoniłam się dzisiaj do ksiegowej z prosbą o wyjaśnienie jak sie wylicza ten cholreny zasiłek chorobowy i co tak mało dostałam.:wściekła/y: Podała mi stawke dzienną wg której mam nalkiczane wynagrodzenie no i trochę jestem nie happy:-( bo się okazuje że premie motywacyjne nie są brane pod uwagę do średniej. A i jeszcze w lutym potrącili mi podatek od bonów co to ich dostałam w styczniu.
W ostateczności wyszło trochę mało ale ale przynajmniej wiem dlaczego.
A cały weekend była wkur.... przez to.

No właśnie tak mi sie wydawało, że nie tylko w szkolnictwie premie nie są wliczane do średniej :confused:

No to nic tylko się upić ze szczęścia Aletka ;-) Kurcze! pracodawców łatwo im obciążać wszelkimi obowiązkami, ale jak by tak cos od siebie i być fair dla przedsiębiorczych, to już nie :wściekła/y: granda! :wściekła/y:

A ja dostałam właśnie odpowiedź z ZUs-u - przyznali uprawnienie do świadczenia rehabilitacyjnego na okres 2 m-cy. :tak: (odp. po 14 dniach, żadnych dodatkowych dokumentów poza wnioskiem i załącznikami nie dawałam).
Dzwoniłam do pracy, bo myślałam, że muszę im to wysłać, ale okazuje się, że nie - to, co dostałam to "orzeczenie", a ZUS powinien wysłać teraz i do mnie i do pracodawcy "decyzję". No to czekam....

reklama
A w moim orzeczeniu te barany wpisały zły PESEL, a co za tym idzie złą datę urodzenia - co za kurde ślepak to wypełniał!! Laski z kadr mówią, żeby nic z tym nie robić, no ale nie wiem... trochę chodzi mi to po głowie :confused:

Do góry