ja też mam problem z tymi wszystkimi zwolnieniami. na pieniądze z zusu czekam juz 3 tyg, ponieważ moj pracodawca jest na tyle złośliwy, ze nie zanosi odpowiednio wcześnie zwolnienia. nie wiem czy coś z tym mogę zrobić. poza tym ledwie zaczęłam pracę to zaszłam w ciążę i byłam wówczas na okresie próbnym, później podstawa zwiększyła się, ale co z tego skoro zus wylicza za ostatnie 6 miesięcy więc głównie będzie to okres probny, czyli strasznie wielkie kwoty. to tyle żali a tak poważnie to chciałabym się dowiedzieć jak to jest właśnie z tymi pieniędzmi, które dostaje sie za urodzenie dziecka. podobno można ich uzbierać min. 3tys. wiem, ze jeden tysiac to becikowe i jest dla kazdego- bogatego i biednego(podobno), drugi tysiac jest powiązany z pracą (ale nie wiem dokładnie o co chodzi), a trzeci to juz dostaja tylko osoby, gdzie w rodzinie dochod na osobe nie przekracza netto pięćset ileś zł. czy ktoś ma te kwestie opanowane i może mi powiedzieć jak to w koncu jest???
reklama
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Nie dotyczy to niestety szkolnictwa :-( tam wypłacają tylko "zasadniczą".zdaje sie ze powinni rozliczac srednia z ostatnich 12 miesiecy
Hejka. Dodzwoniłam się dzisiaj do ksiegowej z prosbą o wyjaśnienie jak sie wylicza ten cholreny zasiłek chorobowy i co tak mało dostałam. Podała mi stawke dzienną wg której mam nalkiczane wynagrodzenie no i trochę jestem nie happy:-( bo się okazuje że premie motywacyjne nie są brane pod uwagę do średniej. A i jeszcze w lutym potrącili mi podatek od bonów co to ich dostałam w styczniu.
W ostateczności wyszło trochę mało ale ale przynajmniej wiem dlaczego.
A cały weekend była wkur.... przez to.
W ostateczności wyszło trochę mało ale ale przynajmniej wiem dlaczego.
A cały weekend była wkur.... przez to.
krupka
Entuzjast(k)a
No to nic tylko się upić ze szczęścia Aletka ;-) Kurcze! pracodawców łatwo im obciążać wszelkimi obowiązkami, ale jak by tak cos od siebie i być fair dla przedsiębiorczych, to już nie granda!
A ja dostałam właśnie odpowiedź z ZUs-u - przyznali uprawnienie do świadczenia rehabilitacyjnego na okres 2 m-cy. (odp. po 14 dniach, żadnych dodatkowych dokumentów poza wnioskiem i załącznikami nie dawałam).
Dzwoniłam do pracy, bo myślałam, że muszę im to wysłać, ale okazuje się, że nie - to, co dostałam to "orzeczenie", a ZUS powinien wysłać teraz i do mnie i do pracodawcy "decyzję". No to czekam....
A ja dostałam właśnie odpowiedź z ZUs-u - przyznali uprawnienie do świadczenia rehabilitacyjnego na okres 2 m-cy. (odp. po 14 dniach, żadnych dodatkowych dokumentów poza wnioskiem i załącznikami nie dawałam).
Dzwoniłam do pracy, bo myślałam, że muszę im to wysłać, ale okazuje się, że nie - to, co dostałam to "orzeczenie", a ZUS powinien wysłać teraz i do mnie i do pracodawcy "decyzję". No to czekam....
reklama
Podziel się: