reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Witam sie w piekny(przynajmniej u mnie)piatkowe poludnie.Rachel mam nadzieje ze juz wiecej cie taki stres nie dopadnie.Jak mowila ktoras wczesniej swietnie ze masz lekarza na ktorym mozesz polegac nie wazne o ktorj godzinie.To bardzo wazne.Trzymajcie sie wszystkie cieplutko w te zimne polskie popoludnia i wieczorki.Nie chorowac przez weekend i do uslyszenia w poniedzialek.XOXO

reklama
odnosnie twardnienie brzucha to być może sa to skurcze przepowiadajace Braxtona-Hicksa pojawiaja sie pod koniec drugiego, na poczatku trzeciego trymestru ciązy... tez czasem takowe miewam i to niby normalna sprawa jest...
a takie kłucie w środku to może byc nacisk dzieciaczka na szyjkę macicy... jesli nie jest ona otwarta to tez raczej nic groźnego bo pojawia sie chwilowo i na krótko, no chyba, że to długo trwa to trzeba sie skonsultować z ginem :)
bole w pachwinach, normalne jak najbardziej bo macica sie rozciaga i więzadła tak własnie o sobie dają znać po za tym bóle w miednicy itp tez normalka bo miednica sie poszerza, przygotowuje sie do porodu, więc duży spokój babeczki nie ma co sie stresować takich "przypadłości" będzie coraz wiecej przed porodem...

jak to dobrze, że na forum są też doświadczone mamy:tak: kto jeśli nie one (poza lekarzem oczywiście) będzie wiedział o czym świadczą poszczególne bóle:-) Zatem co do bólu pachwin i twardnienia brzucha jestem już uspokojona, dziś martwi mnie nowa rzecz... a mianowicie masakrycznie boli mnie żołądek:-( ból wzmaga się po jedzeniu i jest naprawdę ledwo do wytrzymania. Zaaplikowałam sobie renni, bo może to coś zgagopodobne i lek zoobojętniający kwasy wystarczy. Nadal boli ale jakby mniej zwijam się z bólu. Ale jeśli jutro nadal będzie tak bolało to idę do lekarza. Mam nadzieje, że to nie zapalenie śluzówki ani nic innego poważnego!!! Normalnie ani dnia spokoju...

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z cukrzycą... czy Wam też spadła waga po przejściu na dietę? bo ja w parę dni schudłam 1,5 kg i trochę się tym niepokoję. Może źle zbilansowałam sobie dietę i jem za mało?

jak to dobrze, że na forum są też doświadczone mamy:tak: kto jeśli nie one (poza lekarzem oczywiście) będzie wiedział o czym świadczą poszczególne bóle:-) Zatem co do bólu pachwin i twardnienia brzucha jestem już uspokojona, dziś martwi mnie nowa rzecz... a mianowicie masakrycznie boli mnie żołądek:-( ból wzmaga się po jedzeniu i jest naprawdę ledwo do wytrzymania. Zaaplikowałam sobie renni, bo może to coś zgagopodobne i lek zoobojętniający kwasy wystarczy. Nadal boli ale jakby mniej zwijam się z bólu. Ale jeśli jutro nadal będzie tak bolało to idę do lekarza. Mam nadzieje, że to nie zapalenie śluzówki ani nic innego poważnego!!! Normalnie ani dnia spokoju...

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z cukrzycą... czy Wam też spadła waga po przejściu na dietę? bo ja w parę dni schudłam 1,5 kg i trochę się tym niepokoję. Może źle zbilansowałam sobie dietę i jem za mało?
Co prawda nie mam cukrzycy (albo nie daj co, jeszcze nie wiem, że mam, bo jestem przed glukozą), ale koleżanka, która miała, to generalnie na tej diecie chudła. Ale może warto skonsultować z lekarzem.
A z drugiej strony, skoro zachcianki są ograniczone, to tak ma pewnie prawo się dziać.

cześc dziewczyny :)) Widać, że to już 3 trymestr :)) Generalnie ciagle nas coś boli...
Ja dzisiaj wybałam się do Poznania z tatą i siostrą, pochodziliśmy troche po Ikei, kilka sklepów w centrum i mam dość, boli mnie podbrzusze po chodzeniu. Niby duzo nie chodziłam a jakbym maraton przeszła, ja już się nie nadaje na takie wypady. A planujemy z mężem jeszcze pojechać na takie duże dziecięce zakupy bo na razie to mam takie drobiazgi ale jeszcze dużo brakuje. Mój mąż twierdzi, że mamy jeszcze czas a ja właśnie próbuję mu wyjaśnić dlaczego nie chce zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę - bo mimo energii nie mam już siły na takie chodzenie.
Rachell dobrze, że wszystko ok, przyznam się szczerze, że za każdym razem kiedy mnie coś tam boli obawiam się, że mogę zastać taki widok - krew. Tez nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji - chyba od razu na Izbę Przyjęć. Muszę zapytać lekarza bo nigdy mi nie powiedział sam od siebie co robić jeżeli coś bedzie nie tak.
Polis naklejkę też bym przykleiła na auto. Mam taką w domu od początku ciązy - czeka kiedy baby będzie już na board :)
Skusiłam się dzisiaj w H&M na taki fajny komplecik dla maleństwa - body+spodenki i skarpeteczki, nie ukrywam ciuszki tam nie należą do najtańszych ale są słodkie :) Mój mąż zaczął juz jakiś czas temu reagować pozytywnie na takie moje zakupy, a zawsze było "a po co to już kupujesz", ale jak coś dla dziecka to mu się wszystko podoba :))

Niestety nie mam wagi w domu i ważę się tylko na wizytach u lekarza, ewentualnie jak jestem u rodziców. Mam wrażenie, że trochę mogło spaść, bo mi majtki z tyłka zjeżdżają ;) Ale staram się też pilnować, żeby zjadać odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia, chociaż w pierwszych dniach ciężko mi to szło i ciągle było za mało. Im dłużej testuję co mogę jeść, tym więcej jem, bo okazuje się, że jest całkiem sporo jedzenia, które nie szkodzi. Ważne, żeby jeść w małych ilościach, ale dość często - przetestowałam - identyczny posiłek zjedzony po długiej przerwie bardziej podnosi poziom cukru, niż taki zjedzony po krótszej przerwie. Wczoraj zjadłam nawet mały kawałek ciasta u teściowej i chociaż byłam przygotowana na straszny wynik to był poniżej 100 po godzinie (norma do 120). No i sporo warzyw do każdego posiłku też powoduje, że cukier jest niższy.

hej dziewczyny mam pytanie ponieważ mam mieć cesarke i zastanawiam się kiedy mam się zgłosić do szpitala i umówić na jakiś termin? czy to mój lekarz ginekolog mi ustala termin porodu?

No ja niestety nie wiem jeszcze, ale mi się wydaje, że raczej nie gubię wagi, na początku było ciężko się przyzwyczaić do tej diety, bo ciągle głodna chodziłam i na prawdę bałam się jeść. A co do wagi to chyba nie powinno się tracić, co najwyżej nie tyć wiecej, chociaż słyszałąm o tym, ze dziewczyny chydna trochę. Pamiętaj, że w swojej diecie nie mozesz unikać węglowadanów, są one potrzebne i dla Ciebie i dla dziecka, nasza dieta powinna ich mieć około 40-50 % w dziennym pożywieniu, musimy unikać cukrów prostych.

Dziewczyny zagladnelam z ciekawosci do lipcowek i znalazlam tam Wisienke-pisala z nami na poczatku ale niestety stracila swojego maluszka. Teraz do niej wrocil !!! Ah zycie jest piekne...

No ja wiem, miałam napisać, bo Wisienka udzielała się też na ciąży po poronieniu, super, że jej się tak szybko udało.

Oj Dziewczynki ja chyba tez powinnam przejsc na diete, wlasnie po zjedzeniu sporej kolacji, wypiciu soczka, zjedzeniu mandarynek i cukierkow, zwazylam sie i zmierzylam i o malo zawalu nie dostalam, masakra....
A propo zakupow moj maz nadal podchodzi sceptycznie, ja juz powynajdywalam co chce kupic od pizamki dla mnie po butelki dla malej :) i tylko czekam na przyplyw gotowki hehe
Trzymajcie sie cieplo wieczorkiem

reklama
hej dziewczyny mam pytanie ponieważ mam mieć cesarke i zastanawiam się kiedy mam się zgłosić do szpitala i umówić na jakiś termin? czy to mój lekarz ginekolog mi ustala termin porodu?

Lekarz powinien wyznaczyć Ci termin porodu. Mi w pierwszej ciąży lekarz wyznaczył termin na początek 40 tygodnia. Teraz też mam mniej więcej mieć CC w takim terminie.

Do góry