reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

A'propos spania w jakiejś pozycji, to pamiętam tylko z poprzedniej ciąży, ze czytałam, że na wznak nie jest dobrze po piątym miesiącu, bo uciska się jakąś tętnicę chyba i krew do macicy nie dopływa jak należy.
A czuję się jakoś nijako dziś. Ciśnienie mi chyba znów trochę skoczyło.

reklama
mysia, dbaj o siebie i odpoczywaj jak najcześciej
mnie jakaś senność poobiednia ogarnęła, ale przecież mały brzdąc mi nie da iść spać, poza tym kurczę, nie bardzo umiem spać w dzień
pewnie znowu odlecę wczesnym wieczorem

witam, ja dzisiaj jakos dziwnie sie czuje nic mi sie nie chce, pada, ciemno a do tego moja skora szaleje mam pelno plam i pryszczy, masakra, pocieszam sie tylko ze jeszcze 3miesiace i moze wszystko wroci do normy. Milego weekendu.....

no z tym spaniem to ja czasem też tak na pół brzucha hehehe... ale jak Majce nie wygodnie to mnie skutecznie zmotywuje do zmiany pozycji, ale czasem to jej tak dobrze bo nie warjuje wiec i ja wowczas skorzystam z wygody... no a na plecach niby najmniej korzystnie ze względu na tętnice, ktore uciaskane przez już przeciez calkiem spore dziecko niedostatecznie dotleniają dziciaczka no i też moga puchnąc nogi wówczas... a mnie boli kręgosłup bleeeee....

jeśli chodzi o pogodę to u Nas pada i pada i pada :wściekła/y: Ja w dzień często śpie ostatnio ,przeważnie między obowiązkami domowymi . W czwartek gdy pomagałam pakować mojego ojczyma bo wyjeżdżał to zasnęłam na torbach :-D Codziennie chodzę na spacer z psami na pola i do lasu i robię z nimi parę km, czuje się wtedy trochę lepiej ( ginekolog nie wyraził zgody abym uczęszczała na zajęcia fitness dla ciężarnych) ,a gdy jest taka pogoda to czuje jak tyje i taka zamulona jestem przez ten brak ruchu ;-).

Ja dopiero wstałam po popołudniowej drzemce, mi najlepiej śpi sie na lewym boczku, mi wygodnie i dzidzia spokojna, a jak się położę na plecach to maluszek odrazu kopie jak szalony.

Z tym spaniem, to nie taka fajna sprawa. Staram się zasypiać na lewym boku, ale często budzę się na plecach i moim ulubionym prawym :-) Potem znowu w lewo zwrot i tak walczę ze swoimi nawykami każdej nocy ;-)

Ja akurat z pozycją problemu nie mam bo zawsze spałam na lewym boku i tak mi najwygodniej.
Miałam się pochwalić, bo w końcu wzięłam się i dokończyłam firankę, na razie tylko na kiju od miotły, bo to firanka do nowego doku ale zawsze coś widać.

tn_P1090717.jpg

Ale chyba jedno z drugim powinno iść w parze.
Książki, krzyżówki, nawet planowanie - dla mnie to też aktywność umysłowa.

Żałuję, że nie ma takiego prawa, które dopuszczałoby możliwość pracy dla ciężarówek na 1/2 etatu. Miałbyśmy dodatkową alternatywę.

nie koniecznie
Ksiazka czy krzyzowka to nie to samo co praca, oczywsice tez zalezy jaka kto ma prace

ogolnie chodzi mi o to ze wszystko zalezy jak kots ma zamiar ten wolny czas wykorzystac bo jak ma plan to spedzic aktywnie to super a jak plan "leniuchowac" z pizamy czy dresow caly dzien sie nie przebierac i wiekszosc czasu spedzic na necie lub ogladac TV samemu w domu, to juz lepiej dla ciazy by do pracy isc....oczywiscie jak wszystko jest ok i nie trzeba lezec czy cos w tym stylu

jelsi chodzi o spanie polecam poduszke taka Poduszka dla kobiet w ciąży - Senmata spie z podobna od dawna i super
fajnei sie mozna ulozyc i bardzo wygodnie sie spi

reklama
Monia firanka jest piękna :-) zazdroszczę talentu i motywacji :tak:

Co do spania dziewczynki to jest tak, że nie wskazane jest spanie na wznak, gdyż dzidzia leżąc uciska nasze narządy i stąd te duszności niestety :sorry2: A z kolei spanie na prawym boku powoduje ucisk na żyłę główną, która odpowiada za dotlenianie zarówno całego naszego organizmu jak i bobaska :dry:
Więc najbezpieczniej i najzdrowiej jest spać na lewym boczku gdyż owa żyła jest odciążana :tak:\
Nie martwcie się, że nie możecie spać w wygodnej pozycji...jeszcze troszkę musimy się przemęczyć :happy2: ja także nijak nie mogę spać, gdyż leżąc na plecach nie mogę oddychać a na który bok bym sie nie przekręciłą to zawsze któryś z synków da znać, że on tam jest i że nie jest mu szczególnie wygodnie z bratem na plecach ;-) Więc albo śpię na plecach, ale z dużą ilością poduszek pod głową i plecami albo połowicznie ( tak to nazywam...) częściowo na lewym boczku a częściowo na plecach podkładając sobie moją poduszkę dla ciężarnych za plecy , by nie stracić równowagi oraz między uda
A co do przeziębienia to nie pomogę, gdyż póki co nic mnie nie tknęło. Ale codziennie pijam herbatę z miodem, cytryną i sokiem malinowym i wciągam czosnek, więc może to też korzystnie wpływa.
Ale się rozpisałam.....więc musimy teraz odpocząć:tak::-D:happy2: Synki wypychają mi brzucholka w każdą możliwą stronę. Mówię Wam jak to fantastycznie wygląda - brzuszek przybiera różne kształty: trójkąta, owala albo serca....
Bużka:-)

Do góry