reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

ania przemka - "Ale mina mojego P, kiedy wybucham płaczem z takich błahych powodów - bezcenna ;p"
No tak za całą resztę zapłacisz kartą master card :)

My za to z moim mężem mamy taki związek partnerski - ja jestem w ciąży a On jest zmierzły i marudny.
Dobrze mieć męża, który w tym ciężkim dla kobiety okresie weźmie trochę na swoje barki, prawda?:-D

reklama
Akunia, ja tak samo mam od zawsze niskie ciśnienie;-)
Co do badań przeziorności karkowej, usg genetyczne, powinno być ono wykonywane między 11 a 13.6 tc i dzidziuś powinien mierzyć 45-84mm, żeby wynik wyszedł prawidłowy.

Cześć dziewuszki nowe i stare ;-)
Ja idę we środę do ginki też mam zamiar już się zapytać o wszelkie badania, które się wykonuje w czasie ciąży, genetyczne i inne.

Wczoraj kupiłam sobie spodnie ciążowe :szok:
Nie żebym miała na to ochotę raczej z konieczności.. W moje dżinsy już się nie dopinam i brzuch boli tak ma w nich ciasno. A te ciążowe są super wygodne :) Nic mnie nie gniecie i nie uwiera :) Choć są jeszcze trochę luźne na pupie i sporo na brzuchu, ale to dobrze, niedługo się wypełnią ;)

Ale powiem wam, że trochę dziwnie się czuję z tymi zmieniającymi się kształtami.. Nawet się popłakałam przez to że się nie mieszczę w stare spodnie ;) Wiem, że to hormony, bo normalnie nie mam takich jazd, poza tym to przecież dzidziuś rośnie nie sadełko, więc staram się panować nad emocjami.
Ale mina mojego P, kiedy wybucham płaczem z takich błahych powodów - bezcenna ;p
Popłacz sobie jak też ryczałam bez powodu. Ważne że z dzieckiem ok. :-)

anja co do tego ze u nas w polsce jest tak a w ameryce tak to nie ma sie co klocic bo raz komus zaszkodzi a raz pomoze. luteina czy duphaston sa to leki zawierajace progesteron i bardzo pomagaja w ciazy u kobiet ktore maja brak tego hormonu, a jest on odpowiedzialny za ciaze.
Bez tego leku wiele kobiet wogole n ebyloby w ciazy albo by jej nie donosilo.
Ale to jest kazdego indywidualna sprawa.

a ze mam niskie cinienie to z tym da sie zyc, gorzej miec wysokie w ciazy. A jezeli mam skurcze to wole ta nospe zazyc.

no tak no-spa temat rzeka, ale lekarze zalecają ją bo lepiej by skurcze ustapiły niż miałby nastąpić poród przedwczesny, ja tam jestem zdania, że jeśli się tego leku nie nadużywa, czyli nie bierze za każdym razem jak tylko brzuszek zakłuje to jest w porządku a w końcu lekarze wiedzą co robia jak zalecają by brać jak sa wskazania... Tu w Irlandii też nie dają luteiny lub tym podobnych bo uważają, że do 12 tygodnia natura sama decyduje i "eliminuje wadliwa zarodki" wiec pomocy rzadnej we wczesnej ciązy nie ma ze strony szpitala i dlatego ja jeszcze nie widziałam nawet mojego ludzika, ale już w czwartek go poznam i zobacze jak wyglada ten mój mały cud :)

asw no a ja w pierwszej też ryczałam jak wariat a mąz to już myślała, że mam jakąś depresje, a to depresja hormonalna hehehe...
wypiłam kawe ale nic mi nie pomogło dalej mnie spanko męczy... wrrrrr

Ja brałam no-spe forte w każdej ciązy,teraz biorę już od 4 tyg 3 razy dziennie.
Mam nadzieję,że długo bedzie mi pomagać,bo w ostatniej ciaży już w 19 tyg dostałam fenoterol i tak zostało do końca:-(

He dziewczyny. A czy to badanie na przezierność karku wykonuje lekarz podczas normalnego usg czy to jakies specjalne badanie??
Ja akurat pójde na kolejną wizytę kiedy będę na początku 14 tc, nie bedzie za późno??

reklama
asw1 dziekuje!! O tej przezierności juz czytała w mojej ciążowej lekturze (studiuję książkę KAZ COOKE - "Ciężarówką przez 9 miesięcy - przewodnik po ciąży i okolicach" bardzo fajnie napisana, pełna humoru książka) ale jakoś się zgapiłam, że to w tym terminie trzeba wykonać. Chciałam o tym rozmawiac z lekarzem na nastepnej wizycie a ta wypada kiedy bede dokladnie w 13 tyg i 2 dniu wic chyba sie łapie...
Mam nadzieję, najchętniej poszłabym wczesniej ale mój lekarz ma akurat w tym czasie urlop, nie chcialabym na jedna wizyte zmieniac doktorka....

Do góry