reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

reklama
Witam
Ja tak w skrócie, bo mi sie dziecko rozregulowało całkowicie. Spanie w dzień to masakra, śpi po kilkanaście minut i sie budzi, wtedy go muszę szybko uspać na nowo i na nowo odłożyć. Usypia tylko na rączkach. W nocy to jak się budzi to potem nie można go uspać przez 2h. Dodatkowo cały czas robi po 10 kup na dobę. Ale przynajmniej ostatnio nie ma kolek czy wzdęć.
No i znowu wisi na cycu i tylko to jest go w stanie uspokoić a czasem jak zacznie płakać to tak sie zanosi. Smoczka nie chce.
Znamię po szczepionce na gruźlice wygląda coraz gorzej, ale jutro przychodzi położna to obejrzy. I krostk z twarzy ciagle nie schodzą, chociaż smaruje emolium. Ma je aż na uszach, za uszami też.

Co do wypłaty becikowego to chyba zależy od regionu, mopsu etc.

A składniki co są w esputiconie, espumisanie czy sab simplex nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego do organizmu więc są bezpieczne.

To u mnie na tyle.

Hej
Wreszcie mam chwilkę, żeby coś poczytać i napisać.
Mała śpi a synuś w żłobku. Pierwszy raz jestem z małą sam na sam w domku.
Taka cisza się zrobiła, że aż widać, że źle jej się śpi. Jak synek biegał po mieszkaniu i krzyczał to wtedy spała najlepiej.

Pogoda dzisiaj piękna więc zaraz biegniemy po Dawida do żłobka a później na jakiś plac zabaw.

nixie mały wreszcie przyzwyczai się, że nie jesteś już tylko dla niego. U nas obecnie jest ok. Czasem tylko Dawid chce małą uderzyć no ale pilnujemy go. Bardzo też chce ją nosić i przytulać a nie ma niestety jeszcze wyczucia i robi to za mocno, ale uczy się.
Na szczęście nie jest o mnie zazdrosny. Jak karmię małą to siada mi przy nogach i czeka albo bawi się obok zabawkami.

Co do kolki i bólów brzuszka, my stosujemy INFACOL. Od razu pomaga.

buziaki dla Gabi z okazji miesiaca od ciotki
Dziewczyny po jakim czasie mialyscie becikowe na koncie od momentu otrzymania decyzji?

My złożyliśmy wniosek w połowie lutego, a pieniędzy jeszcze nie ma.

Jak mąż składał wniosek, to mu powiedzieli, że wypłata będzie 24 marca (albo w tych okolicach, nie pamiętam już). To chyba idzie razem ze wszystkimi świadczeniami.

A my mamy maruderę od wczoraj. To raczej nie kolka, bo by się Mała darła non stop, a ona po prostu szybko się nudzi. Cycek nie (aż mi szarpie ze złości), smoczek nie, noszenie nie, śpiewanie nie, leżenie nie, zabawki nie. Opcje wyczerpane, a ona buzia w podkówkę i płacz. Przysypia na 5 minut i od nowa. Teraz śpi jeszcze po spacerze. Chwała za świeże powietrze.

Ja też idę do fryzjera. W sobotę. Mam nadzieję, że wpasuję się z karmieniem. Na wszelki wypadek odciągnę trochę do butelki i najwyżej będzie butelkowy debiut.

witam :)
a Milusia miala chyba pierwszy raz kolkę, prężyła sie i płakała nawet przy cycu,
i tak pare godzin ciężko było ją uspokoić ...
a Dorianek bywa na prawdę niegrzeczny..ciężko z nim..

Rozumiem cie bo tez mam teraz 2 chodz u mnie jest to szczescie ze coreczka ma juz 5 i pol takze o wiele wiecej rozumie i co najwazniejsze w dzien jest w szkole!!!!! Ale i tak sa chwile ze jestem calkowicie wykonczona szczegolnie ze Jonatanek sie budzi co 2 godziny w nocy, jak pospi 3 to jest super. A o 6 rano juz musze wstac by zaczac dzien.
Dla naszych dzieci to ciezki czas bo wczesniej byly jedynaczkami a teraz jest drugie i do tego wymaga tak duzo uwagi. Ja staram sie Oli angazowac we wszystko co robie, zeby nie czula sie odsunieta na bok przezmnie. Moze Dorianek poprostu teskni za toba i chce zwrucic uwage na siebie, byl troche u babci, spi z tata.

Czesc dziewczyny
U nas spokoj wzgledny tzn generalnie nie jest zle chociaz zdarzaja sie gorsze chwile.
Mala zaczyna mniej spac a wiecej czuwac, krocej tez cyca i przez to czesciej musze ja karmic. Dzis znowu wizyta u poloznej i juz wrocila a nawet lekko przekroczyla wage urodzeniowa wiec przynajmniej wiem ze sie najada.

Mysia zgadzam sie kompletnie z twoja opinia o mamuskach z czasopism. O tym jak naprwde wyglada macierzynstwo powinni uczyc jeszcze w podstawowce zeby byl czas sie oswoic z tym tornadem;-)

Tab moge ci jeszcze jeden dresik dorzucic bo Lenka tez dostala a jest wyjatkowo brzydki:zawstydzona/y:

A generalnie to widze ze czujecie wiosne bo wszystkie leca do fryzjera. Ja sie wstrzymuje do powrotu do Polski. Na razie nie jest zle.

Ja już po spacerku...i udało mi się na fryzjera załapać :-)
Na początku był strach bo chciałam małego dokarmić przed wyjściem a on jak zasnął przy suszarce to go dobudzić nie mogłam...tak był zmęczony po ciężki poranku (nie wiem czy to nie początek kolek :-(), no ale zaryzykowałam, ubrałam go na śpiąco, wsadziłam do wózka i dałam babci a ja pobiegłam zrobić się na bóstwo:-). Mały tak ślicznie spał,że jeszcze zdążyłam zakupy zrobić.
Teraz go nakarmiłam i jeszcze przysypia ale pojękuje więc zapewne zaraz wstanie. Na szczęście wczoraj zrobiłam zupkę więc obiad mam ufff.
Co do spania dziecka to wg wskazówek położnej staram się w dzień z nim dużo rozmawiać, bawić, ćwiczyć między każdym spaniem aby wiedział,że to dzień, a w nocy to nie rozmawiam z nim, nie noszę, tylko jak się budzi to sprawdzam pieluszkę, jedzonko i odkładam do łóżeczka...nawet jak trochę pojęczy to zasypia - choć początki były ciężkie ale dzięki temu wyczuł kiedy jest dzień, a kiedy noc :tak:

Witam się i ja,to znaczy już my 1+1:-)
Kacper Kolek nie ma,boli go czasami brzuch,ale to nie kolka.Kupkę robi raz na 2 dni i to taką,że się w pieluszce nie mieści(ostatnio to nawet między palcami u nóg musiałam go myć):szok: No ale za to ma jakąś wysypkę na czole i policzkach,pewnie mamusia się czegoś najadła:tak: Jutro idziemy na wizytę do lekarza,to się dowiem co i jak;-)

Miłego dnia dziewczynki życzę:-D

agunia31, ta wysypka to może trądzik niemowlęcy? :-)

Becio to ten trądzik,no ale jutro idziemy do lekarza także się upewnimy:-)
Kacper śpi od 11,najpierw na spacerze przeniosłam go do domu i śpi nadal;-)

reklama
pierwszy raz mi się mała darła na spacerze, zawsze jest krzyk, jak się ubieramy a dzisiaj nawet w wózku, normalnie aż mi się odechciewa wychodzenia jak mam ją ubierać

Do góry