reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

A ja dziś na 13.30 pojechałam do mojej gin. na pierwszą wizytę i USG. W recepcji dowiedziałam się, że wypadł jej pogrzeb i mogę przyjść w czwartek:-(
Tak bardzo chcieliśmy zobaczyć już Maluszka, że nie odpuściliśmy:tak: Znalazłam inną gin. w mieście 40km dalej i o 20:00 widzieliśmy naszego Skarba!!!!
Cudowne uczucie, Maluch ma 1,96cm, wierci się okropnie (M. się śmiał, że to po Tatusiu:-D)
Mamy pierwsze 3 zdjęcia!!!!!!!:-)
Radość do łez!!!!!!:happy:
Uciekam własnie, bo M. mnie woła - taki dzień trzeba uczcić;-)

reklama
Katik, Marlenka, 13x13, Elvie GRATULACJE!

Aga2010 najpierw robi się USG genetyczne, jeśli zaś z jego wyników lekarz ma jakieś wątpliwości (np. przezierność karkowa jest za wysoka w stosunku do przyjetej normy) to kieruje na PAPPA (i niekoniecznie muszą to być babki po 30tce, zaś faktycznie po 35 roku te badania, jak i reszta prenatalnych są refundowane), jeśli z testu PAPPA znowu wychodzi nie najlepsza statystyka to kierują dalej. Jeśli PAPPA wychodzi ok to na tym się kończy. No i trzeba wykonać genetyczne i PAPPA w jednym terminie, bo test PAPPA określa się na podstawie USG (też).

Kwiatuszek- trzymamy kciuki!!!

Dagsila- 5 października już za progiem :-)

Katik, Marlenka, 13x13, Elvie GRATULACJE!

Aga2010 najpierw robi się USG genetyczne, jeśli zaś z jego wyników lekarz ma jakieś wątpliwości (np. przezierność karkowa jest za wysoka w stosunku do przyjetej normy) to kieruje na PAPPA (i niekoniecznie muszą to być babki po 30tce, zaś faktycznie po 35 roku te badania, jak i reszta prenatalnych są refundowane), jeśli z testu PAPPA znowu wychodzi nie najlepsza statystyka to kierują dalej. Jeśli PAPPA wychodzi ok to na tym się kończy. No i trzeba wykonać genetyczne i PAPPA w jednym terminie, bo test PAPPA określa się na podstawie USG (też).

Kwiatuszek- trzymamy kciuki!!!

Dagsila- 5 października już za progiem :-)

następnym krokiem już jest chyba aminopunkcja choc tobadanie cholernie inwayjne i może powodowac poronienia . Oby nikt nie musiał stawać przed dylematem czy je wykonac:-( No właśnie nie wiedziałam czy 30 czy 35:-D

Opowiadacie Dziewczyny o tym, że na USG Wasze Maleństwa strasznie się wierciły...fajnie macie :). U mnie było odwrotnie, badanie trwalo 40 minut ponad, bo Maluch spał, a jak sie obudził i tak nie chciał się ułożyć w odpowiedniej pozycji choć lekarz nim potrząsał niemiłosiernie. Tak go tarmosił, że szok, a ten tylko na drugi boczek się położył.

Charakter po tatusiu - niech się wali, niech się pali, a on i tak może spać :).

Z badania mam ponad 40 minutowy filmik na pamiątkę, zdjęć za bardzo nie dostałam...no chyba że za zdjęcie można uznać wydruk z 4 malymi fotkami na jednej stronie.

Dodam, że Maluszek już nie taki maluszek, bo ponad 5 cm ma :).

Nasz Maluszek najbardziej się wiercił jak ja się śmiałam:happy:
Dostałam masę reklamówek z książeczkami, poradnikami, czasopismami, próbkami kosmetyków itd. Wy też dostałyście?
Zupełnie przez przypadek trafiłam na bardzo sympatyczną gin.
Poświęciła nam b.dużo czasu, zbadała mnie (badała również piersi), pobrała próbkę do cytologii, zrobiła USG dopochwowe, wszystko pokazywała i tłumaczyła. Szalenie miła była ta wizyta:tak:
Za wszystko 130zł, więc dość tanio skoro z USG i cytologią..
No i te zdjęcia Maluszka - cudowne!!:happy:

Proponuję przeczytać tutaj
INVICTA Klinika Zdrowia Kobiety

Jest opisane czym się różnią testy między sobą i czym się różni USG NT od testu PAPA.

PS.
Czytam temat od początku -ostatnio był program o badaniach prenatalnych. Wypowiadał się lekarz -powiedział ze te badania nie są po to zeby zabijać dziecko, ale po to żeby je leczyć bo te badania wykrywają nie tylko nieuleczalne choroby. I powiedział coś bardzo ważnego najgorszą rzeczą na sali porodowej jest powiedziać matce ze jej dziecko jest chore. To o to chodzi -że życie załamuje się w chwili która powinna być piękna -powiedział ze nie wiekszość rodziców chorych dzieci uczy sie od 12-13tc życ z tą świadomoscią i opiekować sie dzieckiem i pomagać od pierwzego dnia życia.

Ostatnia edycja:
Cześć Dziewczyny :-)

Byłam dziś u lekarza na kontroli. Niestety L4 nie dostałam, ale może neurolog mi da przez bóle głowy :eek: mam nadzieję bo mam już dość mojej pracy ;-)
Z maleństwem wszystko ok! Badania wyszły dobre, dziś założono mi wreszcie kartę ciąży i pobrano cytologię. Cieszę się bo póki co wszystko przebiega planowo. Oby tak dalej! :-) Ja nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć!!! :-D

Powodzenia mamusie! :-)

dziewczyny gratuluje wam wszystkim ze wasze fasolki tak ladnie rosna! super!
ella1- jak potrzebujesz L4 to klam ile wlezie u lekarza, bol glowy, omdlenia, bole brzucha, plecow obojetnie! :-p:tak:
13x13 - dzieki za to info, bardzo przydatne
trzymajcie sie i zycze wszystkim tylko milych wizyt u lekarza

reklama
Proponuję przeczytać tutaj
INVICTA Klinika Zdrowia Kobiety

Jest opisane czym się różnią testy między sobą i czym się różni USG NT od testu PAPA.
Ja wlasnie mialam USG NT robione teraz. I jak juz pisalam - po usg mialam robione od razu badanie krwi, ale nie dla tego , ze cos jest nie tak. NT u naszego Skarba jest 1.3 mm. Poprostu badanie krwii jest dodatkowa forma badania bez wzgledu na wynik usg.

Do góry