reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

Ja byłam wczoraj u gina, mam spiralę. Założenie prawie nie bolało, ale później tak jak na okres i trochę krwawiłam. Dziś jest OK.

13tka to w końcu się staracie czy myślałaś aby spiralę zakładać?

Ostatnia edycja:
reklama
A rozumiem, takie buty;-) A mi założył choć jeszcze od porodu ne miałam @

bo tak naprawdę nie ma to znaczenia -i tak można i tak będzie działała
tylko ze ja mam za sobą już łyżeczkowanie i chciałam maksymalnie zminimalizować tą ingerencję w szyjkę
Podczas @ jest ona miękka i ciut rozwarta

Ja tez nie mam jeszcze @, a od 3 miesiecy nie karmie piersia...

Jak dziala taka spirala?

Zauwazylam,ze ostatnio bylo o @.U mnie pojawila sie juz 3,czekam na 4...heh...Ale przyznam sie Wam,ze najadlam sie ogromnego strachu w tym miesiacu i to ostro,jak bylam sporo po terminie @ i byla mozliwosc bebe.A to wcale nie byl by odpowiedni moment,bo musze skontrolowac blizne po cc no i dorobilam sie sporej niedowagi(na szczescie na oko,niezauwazalnej),a co za tym idzie powiekszyla mi sie anemia :-( No coz,teraz juz bede bardziej odpowiedzialna,bo mi sie widzi,ze V na razie nie potrzebuje rodzenstwa ;-)

Po CC powinno sie poczekac przynajmniej tyle, zeby porod nie byl wczesniej niz 2 lata po poprzednim...

Po CC powinno sie poczekac przynajmniej tyle, zeby porod nie byl wczesniej niz 2 lata po poprzednim...
Moja lekarka co robila mi CC przyszla do mnie nastepnego dnia po cieciu i stwierdzila:
masz fantastycznie elastyczna macice, zrobilam Ci tez bardzo dobry szew, i mysle ze spokojnie w przyszlym roku mozesz juz miec kolejne dziecko i rodzic naturalnie...
Myslalam ze z lozka spadne :-D:-D:-D

Moja lekarka co robila mi CC przyszla do mnie nastepnego dnia po cieciu i stwierdzila:
masz fantastycznie elastyczna macice, zrobilam Ci tez bardzo dobry szew, i mysle ze spokojnie w przyszlym roku mozesz juz miec kolejne dziecko i rodzic naturalnie...
Myslalam ze z lozka spadne :-D:-D:-D
hahahaha
wyobrazam sobie Twoja mine :)

Ja tez nie mam jeszcze @, a od 3 miesiecy nie karmie piersia...

Jak dziala taka spirala?

Spirale mają różne rozmiary i kształty, co u każdej kobiety pozwala je idealnie dopasować do wnętrza macicy. Ich antykoncepcyjne działanie polega głównie na mechanicznym zablokowaniu plemnikom możliwości dotarcia do jajowodów, a tym samym zapłodnienia komórki jajowej. Ponadto, nawet gdyby doszło do zapłodnienia, spirala uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka w śluzówce macicy. Spiralę można założyć na 3, a nawet na 5 lat - tak długo zachowuje skuteczność. Trzeba jednak regularnie, co pół roku, poddawać się badaniom kontrolnym. Wszystkie rodzaje wkładek przeznaczone są dla kobiet, które już rodziły i przez kilka najbliższych lat nie zamierzają zachodzić w ciążę.
- z miedzią (m.in. Cooper T, Multiload, Gyne T) ma dodatkowo działanie plemnikobójcze, ponieważ takie są właściwości tego metalu. Ponadto powoduje, że śluz szyjkowy staje się nieprzepusz-czalny dla plemników.
- z hormonem (Mirena) zawiera zbiorniczek z progestagenem, który przez cały czas stopniowo się uwalnia. Działa bezpośrednio na śluzówkę macicy i hamuje jej narastanie, a jednocześnie powoduje zagęszczenie śluzu, co znacznie zmniejsza ruchliwość plemników.

reklama
Do góry