A tak wogole dla tych, ktore uparcie twierdza, ze hormony z tabletki przenikaja do mleka:
Od 2 lat dostępna jest w Polsce tabletka antykoncepcyjna nie zawierająca estrogenów - Cerazette. Jest ona przeznaczona dla kobiet karmiących piersią i tych, u których stosowanie estrogenów jest niewskazane. Ze względu na unikalny skład Cerazette chroni kobietę przed nieplanowaną ciążą nie wpływając na jakość i ilość pokarmu oraz rozwój dziecka.
Jesu Katik dzięki -a już miałam zakładać spiralę...
Chociaż doczytałam trochę dokładniej i jednak coś mi tu nie gra bo
http://www.urpl.gov.pl/rejestr/Cerazette.pdf
"Badania preparatu Cerazette tak jak i innych środków antykoncepcyjnych zawierających progesteron wykazały ze nie wpływa on na ilość i jakość pokarmu (nie znaczy to że do niego nie przenika według mnie). Ocenia się że 0,01-0,05 ng etonogestrelu na kilogram masy ciała na dzień może być przyjęte przez niemowlę. Progesterony w niewielkich ilosciach wydzielane są z mlekiem i połykane przez karmione dziecko. Nic nie wskazuje jednakże że stanowi to zagrozenie dla zdrowia (a to okaże się za kilkanaście lat bo to nowy lek i nie ma tu pewnosci a tylko przypuszczenie że jest bezpieczny)."
Skoro hormon przenika do dziecka to wydaje mi się ze oddziaływuje też na ten mały organizm wiec to ryzyko które tyczy nas (np. rak sutka do 10 lat po odstawieniu) i te skutki uboczne (np. nudności) -na mój mały niedouczony w farmakologii mózg mogą dotknąć też dziecko. A co z hamowaniem owulacji?? moze któraś wie??
Wiec nie ja uparcie twierdziłam a lekarz któremu zaufam (i chyba słusznie) bardziej niż reklamie w necie.
Ostatnia edycja: