reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

reklama
Na zdrowie :tak: Za to poradźcie co zrobić, jak boli na zgięciu w miejscu,gdzie kończy się biust, a zaczyna brzuszek. Jak trochę posiedzę, to czuję jakby mi ktoś ten paseczek skóry papierem ściernym przejechał....:baffled:

Mamusia87 aż sobie z ciekawości spojrzałam cóż to za wynalazek ten Tardyferon Fol.,wygląda, że to mieszanka żelaza, kwasu foliowego i wit.C.Też miałam kiepską morfologię, lekarz przepisał mi Hemofer i wit.C, a do tego jeść jak najwięcej białka bo, jak się wyraził, "Bez białka, to się tylko stolec ufarbuje" :-D I miał rację, dwa miesiące z żelazem i białkiem (mleczko, serki,chude mięso), a wyniki (dzisiaj odbierałam) lepsze niż na początku ciąży :-)

Białko z mięsa, drobiu i ryb pomaga w przyswajaniu żelaza, ale produkty mleczne powinno się ograniczyć, bo wapń zmniejsza przyswajanie żelaza nawet o 75%. Tak czytałam...

Elma, domyślam, ze miałaś wcześniej problemy z malutka... dobrze, że już jesteście na dobrej drodze... oby wszystko ułożyło się po Twojej myśli:tak:
Na zdrowie :tak: Za to poradźcie co zrobić, jak boli na zgięciu w miejscu,gdzie kończy się biust, a zaczyna brzuszek. Jak trochę posiedzę, to czuję jakby mi ktoś ten paseczek skóry papierem ściernym przejechał....:baffled:

Poluzować albo odpiąc biustonosz i przyjąć pozycję półleżącą:-)

Ja też się melduję po wizycie u ginki... oprócz tego, że za dużo ważę, to jeszcze mam niedobór żelaza, na co ma mi pomóc Sorbifer Durules... ponadto w posiewie moczu wyszły mi bakterie, które w związku, że są tylko do potęgi 3 a nie 5 nie kwalifikują się do leczenia antybiotykowego... mam na razie zażywać Żuravit i sprawdzić znów pod koniec miesiąca... mam nadzieję, że nic się nie zmieni przez te kilka dni...
Na USG wyszło, że malutka waży 2800, ułożyła się już główkowo, ale główkę ma dość wysoko, czyli nie szykuje się do wcześniejszego wyjścia... i niech tak trzyma do 20:tak:

Też tak mam!! Szczególnie pod lewa piersią. Zdjęcie stanika i pozycja półleżąca lub leżąca pomaga.

beti duza ta twoja malutka.A co do zelaza to ja juz jakies dwa miesiace mam niedobory i codziennie go lykam.

agawkl ja tez tak mam najbardziej boli jakos tak dziwnie nie wiem jak to opisac jak leze.Nie wiem u mnie to na odwrot widze wszystko.

Dzięki wielkie za rady. Rzeczywiście, bez stanika wygodniej, tylko wtedy moje początkujące rozstępy aż szaleją z uciechy, że im takie dogodne warunki do rozwoju stwarzam:confused2:
Co do wapnia, faktycznie może przeszkadzać we wchłanianiu, dlatego często zalecają branie preparatów żelaza na czczo. Osobiście przetestowałam- mdłości gorsze niz w pierwszym trymestrze i przerzuciłam się na branie po posiłku, a mimo to osiągnęłam efekty całkiem zadowalające. Ale każdy organizm jest inny, miałam koleżankę, która nie tolerowała dodatkowego żelaza w żadnej formie i jedyne co mogła, to jeść natkę pietruszki w ilościach hurtowych ;-)
Gosiek26 jak leżę na boku, to mnie dla odmiany boli z tyłu, między pachą a łopatką, chyba trzeba się do dziwnych objawów przyzwyczaić....

Ostatnia edycja:
HURAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! Posiew mam czysty!! NIc nie wychodowali. Jak ja sie ciesze!!
No i umówiłam się na 30 marca na 13:45 na kontrolę... ostatnia na 100% no chyba że do tego czasu urodze :-D

reklama
Do góry