reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

reklama
ja mam dziś po południu wizytę u mojego szanownego gina, tez jestem ciekawa, bo już chyba jakąś datę cc mógłby wyznaczyć.... zobaczymy.....

a nasza wizyta przypada w środę...ciekawa jestem jak moje wyniki. Na tej wizycie bede miała pobierany wymaz z pochwy .Upomnę się jeszcze o badania na posiwe

mm&sm a powiesz coś więcej o tych Czechach ? Gdzie jeździsz, na jakich zasadach? Ja jestem z Wrocka, ale jakby było warto to chciałabym spróbować/albo chociaż wiedzieć (bo próbować to już za późno chyba) w razie czego....Zamierzasz rodzić w Czechach ?

Moniu ja prawie trzy lata pracuję w Czechach (tzn od ok 9 tyg ciąży byczę się na zwolnieniu :-) )
Tam zakładałam sobie aparacik na ząbki (jeśli chodzi o koszt całkowity nie zbliżyłam się nawet do 1000zł :tak:), dentysta, lekarz pierwszego kontaktu tylko u Nich
Jeśli chodzi o ciążę to chodzę do polskiego gina prywatnie tylko po to by mieć USG 3D
W Czechach mam super gin państwową Wizyty w tzw poradni co 3 tyg+ co jakiś czas USG
Wszystkie badania mam za darmo, nawet prenatalne PAPPA :tak:
Czytałam też, że ktg większość dziewczyn miała dopiero robione przy porodzie tam mamy mają robione zdaje się po 33 tyg (ja mam jeszcze chwilkę czasu ;-))
Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowana na poród w Czechach 9.03 jesteśmy umówieni na zwiedzanie oddziału
Oblastní nemocnice Náchod - Náchod, Opočno, Broumov, Jaroměř, Nové město nad Metují - Pracoviště
Przede wszystkim przewyższają Naszych lekarzy kulturą Jeszcze nigdy nie spotkałam się z choćby krzywym spojrzeniem Choćby nie wiem ile ludzi w danym dniu przyjęli to zawsze uśmiechnięci i przyjaźni Wiadomo, że mówią niby podobnym ale jednak innym językiem, więc jak czegoś nie rozumiem ZAWSZE spokojnie wyjaśniają
No i na dziecko płacą do 4 roku życia 7500kc+rodzinne czyli zależnie od kursu ok 1000zł (czyli miesięcznie dają tyle ile u Nas JEDNORAZOWE becikowe) :tak::-):cool2:
Jeśli chcę wrócić do dawnej pracy muszę urlop macierzyński skończyć do 3 lat Zobaczę może mi się zatęskni za robotą to wrócę wcześniej :cool2:
Te Nasze polskie ileś tam tygodni i polityka pseudo prorodzinna jest śmiechu warte :baffled::baffled:

hejka!
super, ze w czechach jest tak jak piszesz ja mam dobra kolezanke z czech tylko ze pracujemy w irl wspominala kiedys, ze dr maja super
ja wizyte mam w czwartek a jutro jade zrobic sobie wyniki, posiew z moczu, morfologie, coombsa to juz ost badania
mi gin powiedzial, ze posiewu mi nie wezma bo i tak czy inaczej mam stan zapalny bo mam szew..dziwne..ale upomne sie raz jeszcze w czwartek..

ja miałam usg 23 lutego,to był 31 tydzień i 2 dni...i to było już ostatnie usg!!! dr powiedział,że już małego grubasa nie trzeba podglądać,bo i tak będzie cc...wizytę będę miała za tydzień i mam nadzieję,że poznam już ostateczny termin cesarki.a idkę obejrzę już ''na żywo''...

ja miałam usg 23 lutego,to był 31 tydzień i 2 dni...i to było już ostatnie usg!!! dr powiedział,że już małego grubasa nie trzeba podglądać,bo i tak będzie cc...wizytę będę miała za tydzień i mam nadzieję,że poznam już ostateczny termin cesarki.a idkę obejrzę już ''na żywo''...
to dosc wczesnie na ostatnie usg. ja tez mialam wlasnie w polowie lutego, ale jeszcze jedno bede miec pod koniec. zreszto teraz bedac w szpitalu mialam znow okazje po 2 tyg zobaczyc kruszynke :) mi narazie konkretnie o dacie nic lekarz nie mówil tylko ze w 39 tyg. z tego co widzialam podczas pobytu tu robia dokladnie tydz wczesniej czyki jak maly nie wyprzedzi moge sie go spodziewac ok 8 kwietnia po za brzuszkiem. i ogólnie musze przyznac ze dochodzenie po cc nie jest takie straszne 3 dziewczyny czuły sie swietnie z tego co pytałam,i zauwazyłam.

Przez 8 miesiecy na youtube ogladalam filmy z porodow ale sn... No i tak sie z tym juz oswilam.
Teraz jednak czeka mnie cc, wiec wczoraj wieczorem zaczelam ogladac. Bylam sama w pokoju. Jak trafilam na filmik, gdzie wszystko bylo pokazane od strony lekarzy , jak tna warstwa po warstwie tak zaczelam stekac i Ł przylecial bo myslal, ze rodze. Matko jak to potwornie wyglada! A jak przecieli pecherz plodowy i wody trysnely do gory jak fontanna to juz wogole wymieklam... Potem ledwie po schodach na gore weszlam, cale podbrzusze bolalo na maxa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przez 8 miesiecy na youtube ogladalam filmy z porodow ale sn... No i tak sie z tym juz oswilam.
Teraz jednak czeka mnie cc, wiec wczoraj wieczorem zaczelam ogladac. Bylam sama w pokoju. Jak trafilam na filmik, gdzie wszystko bylo pokazane od strony lekarzy , jak tna warstwa po warstwie tak zaczelam stekac i Ł przylecial bo myslal, ze rodze. Matko jak to potwornie wyglada! A jak przecieli pecherz plodowy i wody trysnely do gory jak fontanna to juz wogole wymieklam... Potem ledwie po schodach na gore weszlam, cale podbrzusze bolalo na maxa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja tez ogladalam od poczatku cc ale nie az tak drastyczne. ale wole o tym nie myslec jak to bedzie... zreszto u mnie tam gdzie bede miec nie pozwola mi myslec podczas cc bo robia zniecz ogólne. ten mój pobyt w szpitalu dał mi duzo dobrej wiary. widzialam pacjentki prze cc i po i duzo z nimi rozmawialam wiec jestem spkokjniejsza. wczoraj tylko dałam mezowi instrukcje zeby byl ze mna i jak bede jeszcze ledwo ciepla na stole tam lezala a maly juz na salce zeby sie nim zaopiekowal zanim go bede mogla zobaczyc

reklama
Do góry