reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

Paulka- na tym etapie ciaazy dzieci rosna ok 250 gram/tydzien. wiec jesli jestes 4 tygodnie do tylu za mna np to wszystko masz w normie, bo malusia zdazy przybraz do 2.5 kg do tego czasu.... pozatym zawsze tak bylo jest i bedzie ze dziecko ddziecku nierowne, i jedne urodza sie z waga ponad 4000 a dla innych dobre bedziee 3000 . glowa do gory!

Fajnie ze corcia ma wloski, ja tez licze na czuprynke u mojej corci, bo i ja i L mielismy niezla czuprynke. jakos lyse dzieci tak smiesznie wygladaja ;-)

my jeszcze lezymy. znow nie wiedza czy nas puszczec czy nie, bo macica sie stawia i mam ciagly bol w podbrzuszu.
dzizys, czy to juz bedzie tak do konca?

reklama
pozatym wyskoczyl mi potowki na czole. leze tylko w koszulce i majtkach, spie pod przescieradlem, okno caly czas uchylone, a mi wiecznie goraco i sie poce...

Paulka- na tym etapie ciaazy dzieci rosna ok 250 gram/tydzien. wiec jesli jestes 4 tygodnie do tylu za mna np to wszystko masz w normie, bo malusia zdazy przybraz do 2.5 kg do tego czasu.... pozatym zawsze tak bylo jest i bedzie ze dziecko ddziecku nierowne, i jedne urodza sie z waga ponad 4000 a dla innych dobre bedziee 3000 . glowa do gory!

Fajnie ze corcia ma wloski, ja tez licze na czuprynke u mojej corci, bo i ja i L mielismy niezla czuprynke. jakos lyse dzieci tak smiesznie wygladaja ;-)

my jeszcze lezymy. znow nie wiedza czy nas puszczec czy nie, bo macica sie stawia i mam ciagly bol w podbrzuszu.
dzizys, czy to juz bedzie tak do konca?
cóż Ci innego życzyć jak nie wytrwałości???
przeszłaś już tyle, to musisz już wytrzymać od końca
kurcze mój termin różni się od Twojego o jeden dzień, a Ty tak szybko zobaczysz swoją dzidzię a ja na pewno przenoszę, tak jak pierwsze
to niesrawiedliwe!!! ;-)
oj wiadomo ze trochę zartuje bo Ty sie Katik nacierpisz ale czasami zazdroszcze, chcialbym tak do 38 tyg ponosic czyli jeszcze ze 3 tyg i sie rozpakowac, kto wie moze sie uda?

a ja mam jeszcze jedno pytanie....bo mnie to strasznie martwi....
bo skoro termin wg om mam na 19 kwietnia a wg usg 2 maja
a ciaza jest donoszona w 36 tyg czyli u mnie 36 tydz wg usg bedzie w 38 tyg om... czyli dopiero jak bede w 38 tyg wg om moja malutka bedzie sie mogła bezpiecznie urodzic?
bo ja juz nic nie rozumim i sie strasznie martwie.... bo moja ginka pow ze moge sie rozpakowac wczesniej....i chcialabym wiedziec kiedy bedzie bezpiecznie dla dzidzi?

w polsce 38 tyg to ciaza donoszona a w stanach 36, wiec tutaj to jest dopiero zagadka..... ;-)

a ja mam jeszcze jedno pytanie....bo mnie to strasznie martwi....
bo skoro termin wg om mam na 19 kwietnia a wg usg 2 maja
a ciaza jest donoszona w 36 tyg czyli u mnie 36 tydz wg usg bedzie w 38 tyg om... czyli dopiero jak bede w 38 tyg wg om moja malutka bedzie sie mogła bezpiecznie urodzic?
bo ja juz nic nie rozumim i sie strasznie martwie.... bo moja ginka pow ze moge sie rozpakowac wczesniej....i chcialabym wiedziec kiedy bedzie bezpiecznie dla dzidzi?

To mamy ten sam termin.:-):-):-) Mój gin pomylił się i w karcie ciąży mam na 18 kwietnia. Wg USG wychodzi, że mam termin na 29 kwietnia.

To mamy ten sam termin.:-):-):-) Mój gin pomylił się i w karcie ciąży mam na 18 kwietnia. Wg USG wychodzi, że mam termin na 29 kwietnia.
A o terminie z którego usg piszecie? Bo z tego, co mi mówił lekarz, to miarodajne pod tym względem jest właściwie tylko usg z pierwszego trymestru. Moja mała urodziła się dokładnie w dniu terminu z OM, choć na usg w okolicach 30 tyg. już była o jakieś 2 tygodnie "starsza" (czyli większa niż typowy maluch w tym czasie). Ale wiem, że porody dokładnie w terminie zdarzają się tylko w 5% wypadków :-)

bo moja ginka pow ze moge sie rozpakowac wczesniej....i chcialabym wiedziec kiedy bedzie bezpiecznie dla dzidzi?

Ja mam inną sytuację -bo u mnei różnica między OM a USG zmniejszyła się do 3 dni...
Lekarz kazał trzymać nogi razem do 36tc. Wtedy już płucka są rozwinięte i mogę spokojnie rodzić:tak: czyli mój termin zero według OM to 13 marzec a wg USG 16 marzec...
Jeśli lekarz podejrzewa że możesz wcześniej się rozpakować -choć dziwne takie straszenia dla mnie, a termin jest tak różny USG i OM -to może pomyśli o zastrzykach na płucka?
Ja słyszałam też opinię że nie ma też problemu jeśli dziecko urodzi się wcześniej ale z odpowiednią wagą -tutaj to jest powyżej 2kg chyba... nie chcę wprowdzadzać w błąd.

Oczywiście najlepiej jak dziecko rodzi się o czasie -bo każdy dzień po coś jest -ale nie stresuj się i nie myśl o tym -bo nie słowa pani dr decydują o tym ze maluch zechce lub nie zechce wyjść wcześniej. Jeszcze moze się zdziwić jak po terminie będzie Ci dawała skierowanie na wywołanie:-p

reklama
u mnie różnica między OM a USG jest 1 dzień..tzn była. Jutro się przekonam jak to wygląda bo przed nami kolejna wizyta i tak bardzo wyczekiwane , ostatnie już USG:-D

Do góry