reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

Dagsila, ale w którym tygodniu? Chyba już na samej końcówce ciąży. Jakby tak miało być ze 6 h nie czujesz i do szpitala, to ja bym leżała non stop pod KTG :-)

Moje dziecko jest naprawdę bardzo mało ruchliwe, ale wszyscy lekarze ( a byłam u prowadzacego, ordynatora szpzitala w ktorym bede rodzic i specjalisty od USG 3D) mówią mi, że taka jego uroda...

Nie dajmy się spanikować.

dobre pytanie... nie mam pojecia...

w ogole to ja juz sie nie odzywam, bo zaczynam sie zastanawiac i nakrecac czy aby wszytko jest ok...

;-)

reklama
martyna ja nie licze, a to dlatego,że zaraz po przebudzeniu Borys daje mi popalic przez jakies 15 min i to dosyc intensywnie. Na pewno w tym czasie przkracza te magiczne 10 ruchów wiec wszystko ok. Pozniej w ciagu dnia jest dosc spokojny, a jak wieczorem zasiade w fotelu lub sie położę to synus znowu daje znac o sobie:tak:
u mnie dokladnie tak samo:tak:

trzymam kciuki za dziewczyny co maja dzisiaj wizyte u lekarza:happy2:

W mojej karcie ciąży jest napisane tak:

"Licz do dziesięciu
Ta metoda pozwala Ci na wsłuchanie się w sygnały , które wysyła Ci Twoje dziecko i dodatkowa kontrolę stanu jego zdrowia. Pamiętaj,że schematy ruchu płodu są sprawą indywidualną i mogą się różnic, podobnie jak odczuwanie ruchów płodu przez przyszłą matkę.

Jest to prosta metoda, w której przyszła matka wykonuje ważne zadanie kontroli zdrowia własnego dziecka. Polega na liczeniu ruchów wykonywanych przez płód w ciągu dnia. Zaczynamy o godz. 9 rano i od tego momentu liczymy i notujemy ruchy płodu, odnotowujemy na karcie o której godzinie był ten ruch.

Przykład:
Jeśli 10 ruch odczuwasz o godz. 14.10 zamazujesz cały kwadrat pomiędzy godz. 14.00 a 14.30. W tym dniu nie trzeba już więcej liczyc ruchów płodu.
Następnego dnia znów zaczynasz liczyc ruchy płodu o godzinie 9.00 i tak dalej. Jeśli do godz. 21.00było mniej niż ruchów niż 10, zaznaczasz ile było ruchów płodu na wykresie poniżej grubej kreski.

UWAGA!
Zgłoś się do lekarza jeżeli:

- w ciągu dwóch kolejnych dni odnotujesz mniej niż 10 ruchów
- w ciągu jednego dnia nie odnotujesz żadnych ruchów płodu

Załączniki

• IMG_1224.jpg
    IMG_1224.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 28
Katik no wiesz co!!! ja tam tylko w wannie się mocze a mi to do głowy nie przyszło dżizas aleś wymyśliła:baffled: nawet nie będę o tym myślała:-p

Dagsila 6h to faktycznie nieźle -ja tam się ciesze ze przez prawie 10 w nocy mam luz i spokojny sen:tak:

wronka nie pamiętam za dobrze, ale czy to Ty miałaś te problemy ze skórczami, co przypominają rwę kulszową? Wiesz... ja mam z tym ciągle problem..Noce nie przespane, bo bóle są masakryczne. Poradziłaś sobie z tym jakoś?

wronka nie pamiętam za dobrze, ale czy to Ty miałaś te problemy ze skórczami, co przypominają rwę kulszową? Wiesz... ja mam z tym ciągle problem..Noce nie przespane, bo bóle są masakryczne. Poradziłaś sobie z tym jakoś?

Tak to ja:-(. Nistety z tym nie mozna sobie poradzic. Cały czas cierpie z tego powodu, raz jest lepiej raz gorzej. Jak już doszło do tego,że sie ruszyc nie moglam to ratowalam się apapem. Niestety w ciaży nic z tym zrobic nie mozna, trzeba czekac az po porodzie samo minie, albo jak nie, to wtedy mozna iśc na masaże lub też lekarz przepisuje zastrzyki.

DZiewczyny wody da sie wyczuc...Ja wprawdzie poprzednio nie siedzialam w wannie tylko robilam siusiu i od razu poczulam ,ze cos jest nie tak..To czuc...Czasami jak macie obfity okres to tez czujecie jak wydostaje sie miesiaczka a tym bardziej jak wyleje sie nam blisko wiadereczko..hihiihihihihih

Ja ruchow nie licze ale wtedy gdy mnie troszke nurtuje berzuch mojego szkrabka to przykladam raczke i juz pyk..Gabrys mowi : hello mama!!!

reklama
hmm kurde każdy inaczej mówi o tych ruchach :baffled: ja myślalam że trzeba liczyć ruchy w ten sposób, że jak dziecko zaczyna się ruszać to policzyć czy przez godzinę wykona z 10 ruchów... a tu wronka pisze, że to przez ileś godzin jak dobrze zrozumiałam :cool2: Moja mala ostatnio jest bardzo aktywna więc chyba póki co to się nie martwie ruchami, czasem mam ich już dość bo mnie w środku wszystko boleje :sorry2:

No tak miałam napisać jak po wizycie.
A więc tradycyjnie mierzenie ciśnienia, wskok na wagę a tam wynik już 67 kg:szok: no i badanie na fotelu. Pani doktor stwierdziła że szyjka zamknieta (bo móiwłam że maleńką czuje nisko) no ale stwierdziła że pewnie jakoś tak ułożona jest i tam mnie smyra ;-) posłuchałyśmy bicie serduszka 140/min no i pani dr jeszcze chciala zobaczyć dzidzię na usg więc ja rogal na gębie bo już dawno słonka mego nie podglądałyśmy. Moja córeczka nadal jest córeczką (więc już teraz nie ma przebacz, będzie szaleństwo zakupowe różowych rzeczy) i leży póki co poprzecznie. BPD (szerokość główki) 7.38; HC (obwód główki) 27.18; AC (obwód brzuszka) 25.79; FL (dł. kości udowej) 5.88 i waga dziecka 1533g tylko nie wiem co oznacza skrót FTA? wiecie może?????

Tylko kurczaki zapomnialam zapytać o ten posiew z pochwy :baffled:

Do góry