Mnie całą noc brzuch robił się twardy i nie mogłam spać, mała fikała jak szalona, po śniadaniu mam replay.. jak to jest z tym łożyskiem dziewczyny orientujecie się? Ja mam I stopień dojrzałości, bodajże Waniliowa ma II, kurcze nie zapytałam lekarza a jestem ciekawa.
reklama
Rozmawiałam z moją gin o kłóciach, bo też miewam. Powiedziała, że jak przy tym mała się rusza, to po prostu mi podskakuje albo łokcia wbija w okolicy spojenia łonowego, bo głową w dół jeszcze nie jest ułożona. i tej wersji będę się trzymać :-) macica wysoko, wszystko pozamykane, więc na drugą stronę brzucha jeszcze się nie wybiera. Tylko dostałam skierowanie na posiew w kierunku paciorkowców, bo kolejne lekarstwa nie pomogły.
A mnie od 2 dni coraz czesciej kluje tak jakby szyjka. Nie jest to bol skurczowy , bol nie jest ciagly - poprostu kluje 1-2 sekundy jak wbijana szpilka. I to glownie tak jakby od srodka lekko w prawo.
Coraz bardziej sie wkurzam, bo znow na necie wyczytalam w poradach jakis ginekologicznych ze to faktycznie skracajaca sie szyjka, i taki bol pojawia sie od 2 tygodni przed porodem.
Katik ja jestem specem od skracającej się szyjki;-) i ani teraz (mniej niż 1 cm), ani w pierwszej ciąży tego nie czułam. Wię raczej nie masz się czym martwić.
magda1978
Fanka BB :)
Co do bóli szyjki, to ostatnio mówiłam ginowi, że boli na dole, że może to szyjka, a ona na to, że na pewno nie, bo szyjka nie ma prawa boleć.
Widzę, że już wszystkie mamy mniejsze lub większe boleści. Cóż, trzeba zacisnąć zęby i dotrwać do kwietnia
Widzę, że już wszystkie mamy mniejsze lub większe boleści. Cóż, trzeba zacisnąć zęby i dotrwać do kwietnia
dziewczyny,jeśli macie wizytę w najbliższym czasie -zapytajcie swoich lekarzy o tą całą dojrzałość łożyska,bo znów wyczytałam,że 2 stopień powinien być po 30 tygodniu dopiero...a ilość wód AFI równe 12 jest ok?ja mam wizytę dopiero za dwa tygodnie,nooo chyba,że w poniedziałek znów do szpitala wrócę...:---(
Ella1
Fanka BB :)
Jeju...ja o moim łożysku to wiem od gina tyle, że jest umiejscowione na przedniej ścianie... i nic więcej nie wiem co to dojrzałość łożyska a co dopiero jakieś magiczne skróty literowe ale jak możecie coś więcej napisac to byłoby fajnie ;-)
Poza tym zaczyna naprawde mi się niepodobać parę rzeczy- bóle brzucha nawet ustąpiły, ale to twardnienie od 2 dni jest już naprawdę częste, nawet bardzo częste (bezbolesne) no i wydaje mi się że brzusio zjechał w dół ..33 tydzień to za wcześnie na takie "atrakcje" któraś tak ma?
W czwartek ide do gina i już się doczekać nie mogę!
Poza tym zaczyna naprawde mi się niepodobać parę rzeczy- bóle brzucha nawet ustąpiły, ale to twardnienie od 2 dni jest już naprawdę częste, nawet bardzo częste (bezbolesne) no i wydaje mi się że brzusio zjechał w dół ..33 tydzień to za wcześnie na takie "atrakcje" któraś tak ma?
dziewczyny,jeśli macie wizytę w najbliższym czasie -zapytajcie swoich lekarzy o tą całą dojrzałość łożyska,bo znów wyczytałam,że 2 stopień powinien być po 30 tygodniu dopiero...a ilość wód AFI równe 12 jest ok?ja mam wizytę dopiero za dwa tygodnie,nooo chyba,że w poniedziałek znów do szpitala wrócę...:---(
waniliowa nie miałam dzisiaj tego usg o którym pisałam, najprawdopodobniej będę miałą w poniedziałek, bo w weekend w szpitalu nie chce im się robić badań
jak tylko coś się dowiem dam znać.
a może zadzwoń, albo wyślsij sms do Twojego gina, żeby się nie martwić
twardnienie brzucha to nie zawsze oznacza skurcze - patrz ja;-)
To tzw. stawianie sie brzucha, macica jest bardzo wrażliwa i reaguje tak np na dotyk malucha, albo jak długo chodzisz, jeżeli nie jest regularne np. co 10-20 minut przez dłuższy czas nie powinnaś się przejmować. Twardnienie powinno przejść jak weźmiesz nospę i się położysz.
Bierz też magnez 2, 3 razy dziennie.
Jeżeli nie przechodzi może podjedź na ktg, wtedy sprawdzą czy to nie są skurcze.
Hej dziewczyny, wiem że zgaga to straszna sprawa ale jak piszecie mleko naprawdę pomaga. Mój problem jest inny już któraś wspomniała o tym mianowicie ból w podbrzuszu i pachwinach to jest moja druga ciąża i jestem zdziwiona bo przy pierwszej takich dolegliwości nie miałam. Naprawdę ciężko mi się chodzi już nie powiem o wtsawaniu lub podnoszeniu nogi do góry właściwie o jakichkolwiek ćwiczeniach mogę zapomnieć. Przekręcanie się w nocy z boku na bok - masakra. Macie jakąś pozycję rozluźniającą, może wiecie czym to jest spowodowane, koszmarna sprawa a do kwietnia jeszcze trochę czasu zostało.
pozdrawiam katetxt
pozdrawiam katetxt
pochłaniam magnez każdego dnia wg zaleceń, a ostatnio co noc mam takie skurcze nóg że szok... ostatnio jak mnie złapał skurcz to nie miałam czucia w stopie... martwię się, bo czytałam, że takie skurcze mogą także wywołać przedwczesne skurcze macicy... a wizytę mam dopiero 19/02... czy można w ciąży jeść potas ?? bo mnie na skurcze tak to zawsze pomagał asparganian... a nie wiem czy mogę go kupić
reklama
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
kici69 zadzwoń i spytaj gina najlepiej...