reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

Justa24, chyba mnie nie zrozumiałaś - moi lekarze nie mówią, że USG jest szkodliwe, tylko że ono jest niepotrzebne.
Ja jednak stawiam na doświadczenie lekarza - czuję się bezpieczniej jak bada mnie lekarz, który widział w zyciu tysiące przypadków, jest bardzo czynny w środowisku ginekologicznym i jeżdzi na międzynarodowe kongresy (choć przecież i on się może pomylić).

Co do tego że lekarz nie robi mi usg bo oszczędza kasę - to też nieprawda, mam prywatną opiekę medyczną, nie korzystam z publicznej i mam wszystko w abonamencie.

Mnie poprostu zastanawia, czy trochę nie wariuję z tym usg - ja też mam takie przekonanie jak ty, że fajnie by było przy każdej wizycie, ale lekarze mówią mi, że wcale nie jest to konieczne.

No więc jak - nalegać na badanie przy każdej wizycie, czy nie wariować?

Moja robi co miesiąc ale bardzo krótkie 2-3 min robi , bo uważa że to daje komfort psychiczny kobiecie . Ja tez mam abonament i za to nie płacę . Do baby sa kolejki i czeka się po 1.5 miecha na wizyte nie raz . jak Cie prowadzi to dopisuje kiedy masz przyjść . Pod koniec poprzedniej robiła co dwa tygodnie żeby zobaczyć czy się SZymek przekręcił . Dla mnie to super babka , a ja sie zawsze czułam doinformowana , bezpieczna i zadowolona po kazdej wiyzcie i mnie to przekonuje . Kazdy robi jak uważa

Doppler to dodatkowy bajer użyty podczas USG, tylko nie każdy ma taki sprzęt, więc trzeba się wcześniej dowiedzieć, Dopplera powinno sie uzywac przy kazdym USG po 10 tygodniu ciąży

Doppler jest jedyną forma USG przy której mozna wykryś vasa previa , nie będę się rozpisywac co to więc jak macie chwilkę poczytajcie
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza...aj-moze-uratowac-zycie-twojego-dziecka-19582/

reklama
nie widzicie róznicy miedzy zdaniem 'coś jest nieszkodliwe' a zdaniem 'nie udowodniono szkodliwości czegoś'?? brak dowodu na szkodliwośc nie świadczy o nieszkodliwości, a swoją drogą, ze nie ma zbytniego sensu na ten temat dyskutować, bo pewnie nie jest bardziej szkodliwe niż szklanka coli czy hamburger, a przecież nad ich szkodliwością nikt sie nie zastanawia tylko wcina...

nie widzicie róznicy miedzy zdaniem 'coś jest nieszkodliwe' a zdaniem 'nie udowodniono szkodliwości czegoś'?? brak dowodu na szkodliwośc nie świadczy o nieszkodliwości, a swoją drogą, ze nie ma zbytniego sensu na ten temat dyskutować, bo pewnie nie jest bardziej szkodliwe niż szklanka coli czy hamburger, a przecież nad ich szkodliwością nikt sie nie zastanawia tylko wcina...

No właśnie więc skoro moja lekarka robi i mi i jej tak pasi to jest ok , nie musze przynajmniej siedziec i odliczać dni kiedy mi to USG wkońcu zrobia bo chce zobaczyć maluszka:-D A jak komuś wystarczą trzy to czemu nie , ja bym miała niedosyt :-D:tak:

Oj dziewczyny -czy jest sens się o to sprzeczać?

Dla mnie istotnym jest to czy się ufa lekarzowi -i czy jeśli powie że nie trzeba robić usg to spokojnie wrócimy do domu ze świadomością że jest wszystko ok. A co ma nie być ok? tylko jedno -najgorsze -a na to, robienie usg nawet co tydzień nic nie poradzi (wiem z własnego doświadczenia). Wczoraj też byłam u specjalistki od USG i powiedziała dokładnie to co Forget -jeśli chcę zobaczyć czy z dzieckiem ok (patrz cewka nerwowa i organy itp) mam przyjść nie wcześniej niż w 22 tc bo -to nie ma dla niej -Z MEDYCZNEGO PUNKTU WIDZENIA SENSU. A czy ja pójdę do 5 czy 10 lekarzy na usg to już moja sprawa.

Sprzeczki -usg co tydzień czy co miesiąc są dziwne bo niektóre kobiety robią usg 3 razy w ciąży i to też jak najbardziej wystarcza -Z MEDYCZNEGO PUNKTU WIDZENIA.

Miłego dnia babeczki

13X13 - my się przeciez nie sprzeczamy tylko sobie dyskutujemy:tak::tak:
A tak wogóle to ja jutro rano mam USG;-) i pójdę od razu niech mi troszkę krwi upuszczą . mam tez skierowanie na USG piersi ale jakoś nie mogę nigdy na nie dotrzeć . Trzeba sie wkońcu zapisać

aniam, to mnie zastanowiłaś, robi się w ciąży USG piersi??? Ja już dawno mialam zrobić ale nie zdążyłam i sądziłam,że w ciąży nie bo przecież piersi zmieniają strukturę itd... Więc może się myliłam i powinnam się zapisać (jak mi pozwolą wyjśc z lóżka :/)?

aniam, to mnie zastanowiłaś, robi się w ciąży USG piersi??? Ja już dawno mialam zrobić ale nie zdążyłam i sądziłam,że w ciąży nie bo przecież piersi zmieniają strukturę itd... Więc może się myliłam i powinnam się zapisać (jak mi pozwolą wyjśc z lóżka :/)?

Poprzednio też miałam na samym poczatki i teraz też mi dał skierowanie że nie zaszkodzi a lepiej zrobić . Czy potrzebne sama nie wiem

hej dziewczyny, ja sie z nikim nie sprzeczam, tylko tak mi sie jakos napisalo.
forget-me-not - masz racje, troche cie zle zrozumialam i myslalam ze moze chodzisz panstwowo do lekarza, a wiesz jak tam nieraz bywa...ale jak chodzisz prywatnie to co innego i tam napewno nikt na tobie nie oszczedza i bzdur ci nie wmawia, a co do tego usg to tez dziewczyny maja racje, kazdy powinien sam zdecydowac, no jak chcesz, jesli nie chodzisz za czesto tylko raz w miesiacu to mysle ze spokojnie powinnas za kazdym razem robic usg, bo czemu nie? takie wlasnie krociutkie, ja tez takie krotkie usg mam zeby tylko dzidzie zobaczyc ile urosla i wogole... tylko ze ja mialam klopoty wczesniej i chodze jak narazie tak co 2 tygodnie do lekarza, moze sie to niedlugo zmieni, a tak poza tym to pozdrawiam i buzka:-)

witam,
wpadam tylko na chwile bo Gracjanek z gorączką od kilku dni :-(
Byłam dzisiaj u lekarza i moje słoneczko ma 58,6 mm i jest wszystko w porządku :-)
Buziaczki

reklama
Do góry