Forget-me-not
Fanka BB :)
aga2010;4246733]Dziewczyny, ja w pt ide na to genetyczne. Powiedzcie mi, czy to badanie Dopplera to sie jakos oddzielnie robi, czy po prostu jest to czesc USG, bo juz mam metlik w glowie... Te dziewszysny, ktore juz mialy swoje badanie prosze powiedzcie mi, czy mam o cos specjalnego sie dopytywac lub domagac? bo nie chcialabym czegos przeoczyc, nie dopytac a potem czekac znowu nie wiadomo ile na kolejna wizyte...
ja mam wizyte na poniedzialek, ale mam te same pytanie co ty, bo tez sie juz w tym wszystkim gubie... dziewczyny odpisujcie
Ja opisywałam juz kiedyś moje usg genetyczne (miałam je 9 września, post wrzuciłam w ten sam dzien), ale moge jeszcze raz dla Was powtórzyć (co prawda postulowałam zeby zrobić odrębną zakładkę nt USG, wtedy łatwiej byłoby wyszukiwać, ale pomysł został zignorowany;-)).
Przy USG genetycznym lekarz sprawdza przezierność karkową, obecność kości nosowych, inne wymiary dziecka (np. długość). Mnie również robił Dopplera, czyli na takim dwukolorowym niebiesko-czerwonym widoku pokazywał przepływy krwi.
Lekarz sprawdza też ogólny rozwoj dziecka - czy ma serduszko, czy serduszko ma 4 komory, czy rączki i nóżki się rozwijają, mnie sprawdzał też jajniki, szyjkę i stan kosmówki. Po badaniu powinnyście otrzymać rodzaj raportu, w którym lekarz robi dokładny opis parametrów dziecka, podaje też ryzyka obciążenia wadami (na podstawie wieku matki oraz parametrów płodu).
Powodzenia dziewczyny, na pewno będzie dobrze