reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

Justa a co do osłony przy antybiotykach- jedz jogurty- najlepiej probiotyczne (jest to na nich napisane + info o szczepie bakterii). W aptece powinny być bez recepty preparaty typu lacidofil (w Niemczech pewnie też)- są bezpieczne (nawet dla niemowląt).

reklama
acha ok:zawstydzona/y: mowie ze dep jestem... a co do tego leku oslonowego to nie biore zadnego...tez mnie to zastanawialo zeby nie dostac potem jakiegos uczulenia na dole, wiesz.. ja biore dwie tabletki zelaza na czczo i zaraz robi mi sie zle, po pol godziny jem sniadanie i do tego biore antybiotyk i dostalam rozwolnienie... i teraz siedze i mysle...

megam - kurde u nas nie ma tych takich fajnych sokow jak w Polsce, ale poszukam soku z buraczkow gdzies, moze cos znajde (np szukalam wczesniej z marchewki - ale te soki tutaj kolo marchewki nawet nie lezaly...nie to co w Polsce)

Oj to faktycznie ciężko :szok: Jak się źle czułam a początki były najgorsze i najbardziej mnie mdliło to gumę wtedy żułam i mi to pomagało. Poza tym zależy też jak żelazo przyjmujesz. No i najlepiej popijać sokiem pomarańczowym lub porzeczkowym, takim co ma dużo witaminy C bo się lepiej wchłania żelazo do organizmu:tak:

aniolek - ja sobie tez takie pytania zadaje, ale od razu daje sobie sama odpowiedz: jasne ze damy rade!! i bedziemy najlepszymi mamami na swiecie!! wszyscy moi znajomi mowia do mnie ze mi to dziecko pewnie na glowe wlezie i ja nic nie powiem (bo taka do dzieci jestem ze nie umiem im nic odmowic i wogole...) ale co tam! moj maz mowi ze on tego dopilnuje zeby nasze nie bylo zbyt rozpieszczone i niedobre:tak:no zobaczymy:-p ale jesli chodzi o bycie dobra mama to i bedziemy sie umialy zajac naszymi pociechamy, a jak beda jakies pytania czy watpliwosci to od razu na formu tutaj i wiemy wszytko hihi:tak::-)
tez bym chciala dac sobie taka odpowiedz, ja poprostu zaczynam myslec o czyms innym..... :sorry:...
a jezeli chodzi o wchodzenie na glowe ja na bank se nie pozwole - wszystko wszytskim , ale sa granice ( :sorry: wychowanie mojej mamusi - nie uderze swojego dziecka jak ona, ale na bank nie bedzie mialo wszystkiego co mu sie przysni - nie jestem zwolenniczka "rozpieszczania" i pozwalania na wszystko - bede wredna matka :-D).

Justa: natka pietruszki- najlepiej surowa (nie w zupie) na kanapkach w pastach- wpychaj ja gdzie się da.
Szpinak też niezły (ale nie każdy lubi), z mięs wołowina na dużo żelaza. Z buraczków to możesz surówkę zrobi (ugotować w łupkach, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce+ tarte jabłko+sok z cytrynki+ siekana natka pietruszki+ sól+cukier+olej PYCHA). A z przegryzek- suszone morele!!!

Dokładnie sama ugotuj barszczyk czerwony :tak: Poza tym słyszałam, że żelazo najlepiej wchłania się z mięsa mniej już z warzyw. Więc zupka na mięsku idealna i mięsko później trochę poskubać ;-)

Ja swój kolczyk wyjęłam około 3 lat temu i do tej pory dziurka nie zarosła. Kiedyś słyszałam coś takiego, że dziurka się mocno powiększa w ciąży ale to chyba była jakaś bzdura bo ja nie widzę żadnej różnicy.
Ewka- gratuluje syneczka
kici69- jak tam twoja nereczka nadal boli? czy jest już ok?

Dzięki, że pytasz... wypiłam wczoraj 2l wody i jak ręką odjął :-)
ale i tak jutro oddaje mocz do badania to się dowiem czy coś jest nie tak

Dziewczyny czy słyszałyście coś na temat leku na nogi DETRALEX na żyły i naczynka??? Bo mi przepisała lekarka bo żyłki zaczęły mi się pojawiać. Czy któraś z Was stosowała lub stosuje??? Bo tak się zastanawiam czy łykać czy nie ;-)

dzieki dziewczyny za te odpowiedzi, po poludniu jade na zakupy to sie obkupie w to co piszecie i bede tak robic, a ta surowka z buraczkow brzmi pysznie - postaram sie to tez zrobic
zaraz wam wstawie zdjecie ile ja lekow biore, bedzie faza

reklama
nie wiem jak to zrobic zeby to zdjecie bylo mniejsze....
schwanger004.jpg

Do góry