reklama
megam
Fanka BB :)
dziewczyny od wczoraj biore duze dawki zelaza i bardzo mi zle po tym, bardzo mnie na wymioty bierze, myslicie ze to po tych tabletkach? ma ktoras tak?
Oj to normalne Ja od początku ciąży łykałam dużo żelaza teraz już na szczęście mniej i mnie okropnie mdliło. W sumie bardziej niż mdłości ciążowe przeszło po około dwóch miesiącach ale czasami zdarzały się lepsze dni w tym czasie, że organizm nie reagował ;-) Czemu tak dziwnie nie wiem Teraz bynajmniej łykam już tylko po jednej tabletce i w ogóle nie odczuwam tego. Także cierpliwości może się szybciej przyzwyczaisz niż ja
Barszczyk czerwony polecam ja miałam bardzo zaniżony poziom żelaza ponad minimum i piłam wtedy dużo barszczyku i naprawdę szybko nadrobiłam zaległości. Dokładnie po miesiącu jak zrobiłam kontrolne badanie to żelazo miałam ponad normę
dzieki dziewczyny, ten lekarz u ktorego bylam to tez wlasnie mowil ze moga byc jakies skutki uboczne... a wiecie co jeszcze mam dzisiaj: bardzo mocne rozwolnienie, ja biore tyle tych tabletek roznych ze szok i czytalam na tym antybiotyku co biore ze to on moze to spowodowac...jutro i tak mam wizyte u jeszcze nastepnego lekarza (to juz trzeci ale dostalam do niego skierowanie od mojej gin - na to wazne badanie jakies tam) i sie wszystko zapytam
megam - barszcz czerwony mam ale tylko z torebki, to tez sie liczy?? mam go pic?
aniam - taka biala pietruszke? pokroic czy na tarce zetrzec?
dziewczyny ja naprawde jestem dep w sprawach kuchni i wogole...wybaczcie mi ze takie glupie pytania zadaje
dziewczyny ja naprawde jestem dep w sprawach kuchni i wogole...wybaczcie mi ze takie glupie pytania zadaje
jestesaniolkiem
Nikodemowa mama '10
nie no, odkad wlasnie zaczal wystawac brzuszek i Nikos coraz mocniej kopie, dreczy mnie mysl: "co bedzie jak nie dam rady? jak bede zla matka?? jak nie bede umiala dobrze sie nim zajac??"Moze i racja... tak czy siak,kazda z nas powinna dmuchac i chuchac na siebie od poczatku do konca. I nie zgadzam sie (jak to juz kiedys napisalam) ze stwierdzeniem, ze : ciaza to nie choroba, i nie trzeba zbytnio zmieniac przyzwyczajen.
Ja juz 22gi tydzien praktycznie stale mysle, ze nie odpowiadamy juz tylko za swoje zdrowie, ale teraz przede wszystkim za zdrowie i zyczie mojej Kruszynki. I zanim zrobie cos 2x sie zastanowie nad konsekwencjami.
Moze i mam jakas paranoje, ale wole dmuchac na zimne... I powiem Wam szczerze, ze zlapalam sie na tym, ze jak mija mnie ktos blisko na ulicy, to odruchowo przyslaniam przedramieniem brzuch
a co do ulicy to ostatnio przebiegalam przez nia, nie moglam sie spoznic na bane do domu.... uhhh.....
megam
megam - barszcz czerwony mam ale tylko z torebki, to tez sie liczy?? mam go pic?
Oj ten z torebki to chyba w ogóle nie ma w sobie nic odżywczego. Ja piłam świeżo wyciskany Cymes w butelce oraz barszcze czerwony z jabłkami Hortex'u w kartonie. Naprawdę pycha. Kiedyś na samą myśl mnie mdliło i jak raz spróbowałam to mnie odrzuciło. Natomiast jak się okazało, że mam okropne braki żelaza to mnie coś ciągnęło do tych soków. Tak samo w drugą stronę lodówka pełna soku a tu mnie odrzuca i się okazało, że wyniki ponad normę.
aniolek - ja sobie tez takie pytania zadaje, ale od razu daje sobie sama odpowiedz: jasne ze damy rade!! i bedziemy najlepszymi mamami na swiecie!! wszyscy moi znajomi mowia do mnie ze mi to dziecko pewnie na glowe wlezie i ja nic nie powiem (bo taka do dzieci jestem ze nie umiem im nic odmowic i wogole...) ale co tam! moj maz mowi ze on tego dopilnuje zeby nasze nie bylo zbyt rozpieszczone i niedobreno zobaczymy ale jesli chodzi o bycie dobra mama to i bedziemy sie umialy zajac naszymi pociechamy, a jak beda jakies pytania czy watpliwosci to od razu na formu tutaj i wiemy wszytko hihi:-)
acha ok mowie ze dep jestem... a co do tego leku oslonowego to nie biore zadnego...tez mnie to zastanawialo zeby nie dostac potem jakiegos uczulenia na dole, wiesz.. ja biore dwie tabletki zelaza na czczo i zaraz robi mi sie zle, po pol godziny jem sniadanie i do tego biore antybiotyk i dostalam rozwolnienie... i teraz siedze i mysle...Justa - natke piuetruszki zieloną
A bierzesz jakiś lek osłonowy skoro masz antybiotyk , jakiś taki no wiesz z bakteriami ? Może to ten antybiotyk a nie żelazo ?
megam - kurde u nas nie ma tych takich fajnych sokow jak w Polsce, ale poszukam soku z buraczkow gdzies, moze cos znajde (np szukalam wczesniej z marchewki - ale te soki tutaj kolo marchewki nawet nie lezaly...nie to co w Polsce)
reklama
aniez
Justa: natka pietruszki- najlepiej surowa (nie w zupie) na kanapkach w pastach- wpychaj ja gdzie się da.
Szpinak też niezły (ale nie każdy lubi), z mięs wołowina na dużo żelaza. Z buraczków to możesz surówkę zrobi (ugotować w łupkach, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce+ tarte jabłko+sok z cytrynki+ siekana natka pietruszki+ sól+cukier+olej PYCHA). A z przegryzek- suszone morele!!!