reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza - czyli relacje z wizyt, oraz zdjęcia USG :)

Ah byłam dzisiaj u gin i tak jak mówiła mi Kobitka na prenatalnych ze pózniej doszło do zapłodnienia . Z o wychodzi ze jest 28 tydz a ze wszystkich usg ze 26 także jest ok , corcia wazy 850 g:-) a i cukrzycy nie mam także wporzadku

reklama
madan również podtrzymuje zdanie dziewczyn, lekarze sa różni, musisz zweryfikowac całą sprawe jeszcze z innym, i na pewno pozytywne myslenie bedzie tu jak najbardziej wskazane.
Wiem że to troche z innej bajki ale moze troszke cie to pocieszy.... po upadku ze schodów, w wigilie pewna pani robiąc mi usg stwierdziła ze mam krwiaka pod łożyskiem i takich bzdur mi nagadła ze szok, chciała zostawic mnie w szpitalu i tym popsułaby mi całe święta i sylwester. Po godzinie byłam juz w moim szpitalu i cooo, żadnego krwiaka nie ma, dzidzi zdrowe, przepływy ok. Także kochana bądź dobrej myśli, wszystko bedzie ok. Trzymam kciuki !!!

madan - jak duże to poszerzenie? i jak za mały obwód w stosunku do wieku ciąży?
U mojego malucha są obie komory poszerzone. Czasami lekarz wykonujący USG jeśli przyłoży głowicę pod złym kątem to pomiar może się kosmicznie rozjechać, bo nie mierzy w dobrej płaszczyźnie. Tak jak piszą dziewczyny zrób porównawcze USG w innym miejscu. Może się okazać, że wszystko jest w porządku.

korba witaj, zapraszamy na wątek główny kwietniówek

madan
nie panikuj, bo te aparaty do usg sa naprawdę różnej jakości

u mojej szwagierki na połówkowym ginka zobaczyła dwie główki, dwa kręgosłupy... normalnie szok tak nagle dowiedzieć się o bliźniakach, których jak się wkrótce okazało - nigdy nie było:baffled:...

a poza tym robiąc usg już na bardzo dobrym sprzęcie, dostała skierowanie do poradni z powodu serca - okazało się, że wszystko ok. A w tym samym czasie identyczna sytuacja z serduszkiem u mojej kuzynki i tez urodziła zdrowego dzidziusia.

lekarka tylko na skierowaniu napisala, ze rog tylny poszerzony do 12 mm... czytam wszedzie, ze norma wynosi 10 a i tak jak jest juz blisko tej granicy to czesto lekarze zlecaja dodatkowe badania. Mnie sie zapytala czy przechodzilam jakas infekcje (a wlasnie chora jestem) no i ze byc moze od tego, ale musze to skonsultowac z innym lekarzem.
Jesli chodzi o glowke, to sama mowila, ze ciezko jest zmierzyc, bo mala byla dziwnie ulozona, jak wszystkie pomiary wychodza na 27 tydz to glowka wyszla na 24, dokladnie ma 238mm.

bombek a jak jest u Ciebie? jakie są poszerzenia i co lekarz mowi?

Ja też się na komorach mózgowych nie znam, ale zgadzam się z dziewczynami i potwierdzam "tylko spokój nas może uratować!". Idź, sprawdź Madan jeszcze gdzieś bo ja doskonale rozumiem że się boisz, ale może okazać się wszystko kompletną bzdurą i błędem lekarki- czego oczywiście życze każdej z Was, w której lekarze sieją wątpliwości!

Co do cukru, diabetologii itd to ja to przechodziłąm w pierwszej ciąży. W poradni dabet. dostaje się wszystkie instrukcje recepty i glukometr refundowany więc spokojnie. Mierzenie cukru i spr. moczu upierdliwe, ale do ogarnięcia- powodzenia. Ja tez nie wiem czy nie będzi emi dane mimo wszystko dołączyć do Was "słodkie Mamy" po 32 tyg. Póki co próbuję skądeś wytrzasnąć kilka pasków do glukometru Contur TS bo taki mam, żeby sama sobie posprawdzać jak to się u mnie trzyma.:sorry:

Co do pomiarów USG za duże/ za małe to też spokojnie- u mnie też jest nierówno- niby mała większa i właśnie lekarz cukrzyce sugerował, mimo że krzywa wyszła ok.:eek:

Dobrych wieści gratuluję i życze zdrowia i spokoju.

Krakowianki- z ciekawości- czy któraś poza mną planuje rodzić na UJASTKU??:confused:;-)

Madan - nie czytaj tylko idz do innego lekarza... Nie ma co się stresować. Tak jak dziewczyny piszą - może być 1000 różnych wyjaśnień dlaczego wyniki wyszły takie, a nie inne.

reklama
bombek a jak jest u Ciebie? jakie są poszerzenia i co lekarz mowi?
4 tyg. temu było jedna powyżej 7, a druga 9,7. W przyszłym tygodniu idę znów na kontrolę. Najważniejsze, żeby komora nie przyrastała. Dla własnego pewności idź gdzieś jak najszybciej, bo jeśli mała trzeba leczyć na już to nie ma co zwlekać każdy dzień się liczy. Albo okaże się ze lekarka źle pomierzyła i tylko przysporzyła Ci stresu.
Zacytuje bardzo dobre opracowanie na temat wodogłowia:

"Wodogłowiem u płodu nazywamy takie poszerzenie układu komorowego, w którym wymiar poprzeczny komory bocznej przekracza 15 mm i w zdecydowanej większości przypadków występuje wspólnie z innymi wadami rozwojowymi płodu. Tylko niewielki odsetek przypadków u noworodków z wodogłowiem to tzw. wodogłowie izolowane, w którym nie stwierdza się innych wad mózgu oraz innych narządów.(...)
​W umiarkowanym poszerzeniu komór nie ma konieczności ani leczenia śródmacicznego, ani też wcześniejszego rozwiązania ciąży. Najistotniejszą rzeczą jest wykonywanie kontrolnych badań ultrasonograficznych, które pokazują, czy stan ten jest stabilny, czy wykazuje jakąś dynamikę. Wiemy, że w 60 proc. przypadków szerokość układu komorowego pozostaje bez zmian – zmniejsza się w 32 proc., a tylko w 8 proc. przypadków układ poszerza się, prowadząc w części przypadków do wodogłowia. Jeśli szerokość komory bocznej mózgu wynosi poniżej 12 mm, można spodziewać się zupełnie prawidłowego rozwoju dziecka aż w 97 proc. przypadków. Nieco gorsze statystyki związane są z szerokością komory 12 mm i więcej. Z tych dzieci już tyko 77 proc. będzie rozwijać się prawidłowo.
"

Do góry