Dziewczyny, Wam też ciąge ktoś powtarza, że wózka nie wolno przed porodem kupować? Strasznie mnie wkurza takie gadanie. Po raz kolejny wczoraj usłyszałam to od osoby z moego nabliższego otoczenia (która oczywiście dzieci nie ma, ale zna się na wszystkim!), któa za wszelką cenę próbowa mi wybić z głowy zakup wózka przed porodem. Że to przesąd, że nie wolno, że nikt nie kupuje. Pomyślałam sobie o setkach kobiet z tego forum, które tak robią, ale i tak się wkurzyłam i teraz będę ciągle o tym myślała. Nie wyobrażam sobie rodzenia w spokoju, kiedy wiem, że czegoś dla maleństwa bym jeszcze nie miala. Nie mówiąc już o tym, że dziecko jakoś trzeba przewieźć ze szpitala, a my chcemy 3w1...
reklama
A
asiunia876
Gość
Laurka to zabobon z czasow kiedy nie bylo USG i porzadnej opieki nad ciezarna, wtedy zeby nie zapeszac nie kupowalo sie nic do porodu bo wiadomo byla wieksza smiertelnosc noworodkow. Teraz czasy sie zmienily, ale jak widac nie wszyscy to rozumia.
Ja np juz w 8miesiacu mialam caly pokoik udekorowany i wystrojony, zlozone lozeczko, wozek i wszystko inne i w d**pie mialam takie gadanie.
Ale juz moja kuzynka kotra rodzila rok temu niestety nie mogla sobie pozwolic na cos takiego bo jako ze mieszka z rodzicami oni nie pozwolili jej wozka i lozeczka kupic do porodu. Wkoncu sie skusili na jakies 2tyg przed terminem i dzidzia sie urodzila, ale niestety z wada serca i 3miechy lezal w szpitalu i teraz mowia ze to przez to ze kupili wozek i lozeczko wczesniej..... Co za bzdury!!!!!!
Ja np juz w 8miesiacu mialam caly pokoik udekorowany i wystrojony, zlozone lozeczko, wozek i wszystko inne i w d**pie mialam takie gadanie.
Ale juz moja kuzynka kotra rodzila rok temu niestety nie mogla sobie pozwolic na cos takiego bo jako ze mieszka z rodzicami oni nie pozwolili jej wozka i lozeczka kupic do porodu. Wkoncu sie skusili na jakies 2tyg przed terminem i dzidzia sie urodzila, ale niestety z wada serca i 3miechy lezal w szpitalu i teraz mowia ze to przez to ze kupili wozek i lozeczko wczesniej..... Co za bzdury!!!!!!
Asiunia muszę poprostu na wstępie pojechać M autem i tam spróbować stelaż zapakować, jeśli nie wejdzie to do mojego, ale nie wydaje mi się, żeby u mnie był mniejszy bagażnik... M na z tyłu kratkę i stąd ogólnie bagażniek może być ciut mniejszy ale samo "wejście" do bagażnika jest większe, ja mam Focusa I on Focusa II, no i jak się nie zmieści to będziemy się głowili... modlę się, żeby się pieknie zmieściło, wózek ma długości 104 a M bagażnik 107...
Laurka a olać koleżankę!!! powiedz jej grzecznie "słuchaj to moja ciąża i zrobię jak ja chcę, Ty przy swojej możesz wszystko kupować po porodzie, nawet ciuszki, skoro taka zabobonna jesteś, moje dziecko ma mieć wszystko na dzień dobry kupione, żebyśmy później nie musieli latać i szukać, kopować" i się ślicznie uśmiechnij
Laurka a olać koleżankę!!! powiedz jej grzecznie "słuchaj to moja ciąża i zrobię jak ja chcę, Ty przy swojej możesz wszystko kupować po porodzie, nawet ciuszki, skoro taka zabobonna jesteś, moje dziecko ma mieć wszystko na dzień dobry kupione, żebyśmy później nie musieli latać i szukać, kopować" i się ślicznie uśmiechnij
A
asiunia876
Gość
hermionka ze spokojem zaladujesz, na styk ale zaladujesz. Bagaznik masz chyba wiekszy niz w punto z tego co kojaze wiec spokojnie.
tyle ze nie wiem czy jest sens kupowac z iso fixem jak tylko 1 z waszych aut go ma... My np jak kupowalismy wozek to mielismy punto a tam nie bylo iso fixa, teraz mamy ale fotelik i tak jest bez bo to nigdy nie wiadomo. Ja czesto jezdze z mama, wujkiem i przenosze fotelik wiec wolalam taki co wszedzie bedzie pasowal
tyle ze nie wiem czy jest sens kupowac z iso fixem jak tylko 1 z waszych aut go ma... My np jak kupowalismy wozek to mielismy punto a tam nie bylo iso fixa, teraz mamy ale fotelik i tak jest bez bo to nigdy nie wiadomo. Ja czesto jezdze z mama, wujkiem i przenosze fotelik wiec wolalam taki co wszedzie bedzie pasowal
..aenye
Mama grudniowa'06
laurka, dzieki Bogu, ja nie musze tego wysluchiwac, wrecz sie pytaja, co juz kupilismy ;-) ale moze dlatego, ze ja w ciazy z Fiolem mialam wszystko gotowe w 7mies, lacznie ze zlozonym lozeczkiem. balam sie, ze sie za szybko urodzi i nie zdaze ;-) teraz mam jakis mega luz, wiem juz, ze nie bedzie tak lekko i pewnie pochodze w ciazy do terminu ;-)
ale wez olej glupie gadanie, albo sobie przygotuj tekst gotowy na takie cos, w stylu "mamy XXI wiek" :-) hehe
hermionka, wlasnie, bo ty z isofixem szukasz.. ja nie szukam juz :-) mam tez isofixa w obu autach, ale nie mam zamiaru kupowac 800zl drozszego fotelika za kazdym razem przez to! bez sensu, przemysl to jeszcze. wozka bedziesz uzywac czesciej, niz jezdzic z fotelikiem w aucie, wiec ja osobiscie bede wybierala wygodniejszy i fajniejszy wozek, a fotelik bez isofixa wybiore taki, ktory swietnie wypada w testach bezpieczenstwa. co za tym idzie, wozek tez bedzie porzadny.
tym bardziej bym sie zastanowila na twoim miejscu, skoro nie masz isofixa w swoim samochodzie...
moim zdaniem to fajny bajer na wyciagniecie jeszcze wiecej kasy od klienta ;-)
pandorka, no jak to, nie bujac wozkiem? ;-) ja wlasnie mam zamiar duuuzo bujac, duzo nosic i w ogole duzo kolysac :-) to ponoc dobrze wplywa na rozwoj mozgu maluszka :-) a poza tym... trzeba troszke rozpiescic pampucha, zeby nie bylo za lekko potem ;-)
pandora - niezly ten CAT..!
ale wez olej glupie gadanie, albo sobie przygotuj tekst gotowy na takie cos, w stylu "mamy XXI wiek" :-) hehe
hermionka, wlasnie, bo ty z isofixem szukasz.. ja nie szukam juz :-) mam tez isofixa w obu autach, ale nie mam zamiaru kupowac 800zl drozszego fotelika za kazdym razem przez to! bez sensu, przemysl to jeszcze. wozka bedziesz uzywac czesciej, niz jezdzic z fotelikiem w aucie, wiec ja osobiscie bede wybierala wygodniejszy i fajniejszy wozek, a fotelik bez isofixa wybiore taki, ktory swietnie wypada w testach bezpieczenstwa. co za tym idzie, wozek tez bedzie porzadny.
tym bardziej bym sie zastanowila na twoim miejscu, skoro nie masz isofixa w swoim samochodzie...
moim zdaniem to fajny bajer na wyciagniecie jeszcze wiecej kasy od klienta ;-)
pandorka, no jak to, nie bujac wozkiem? ;-) ja wlasnie mam zamiar duuuzo bujac, duzo nosic i w ogole duzo kolysac :-) to ponoc dobrze wplywa na rozwoj mozgu maluszka :-) a poza tym... trzeba troszke rozpiescic pampucha, zeby nie bylo za lekko potem ;-)
pandora - niezly ten CAT..!
Tak myślałam, że nie jestem odosobniona :-) Po prostu wiem, że spokojnie urodzę dopiero wtedy, kiedy wszystko będę miała kupione. A że wózek zamawiamy przez allegro, to czas oczekiwania wynosi 14 dni. Dziwię się, bo mówiła mi to osoba młoda, w innych sprawach 100 razy bardziej nowoczesna ode mnie.
..aenye
Mama grudniowa'06
zazdrosci ci i tyle :-) na pewno!
hatorska
Fanka BB :)
Mamuśki doradźcie mi proszę gdzie mogę poglądać i podotykać wózki w Poznaniu. Czasem jeździmy tam na zakupy bo u mnie w okolicy nie ma za bardzo na co patrzeć, mają katalogi ale dotknąć już nie ma czego. Szukam wózka głębokiego na ciężkie warunki (pola, lasy czasem chodnik też) z wyciąganą gondolką i później z możliwością przełożenia na spacerówkę. Nie potrzebuję fotelika, bo mam nosidełko. No i oczywiści ma być łatwo składalny cobym się nie umordowała przy wkładaniu do samochodu.
lilou
Fanka BB :)
hatorska dość duży wybór jest w Patii i Maksie na Polnej, na Mostowej jest świat wózków , mają tam głównie Implasty (choć nie tylko) ale ja jestem w nim zakochana:-)
o taki 3w1 Implast BOLDER SD 2010 + fotel, torba, folia (1380687553) - Aukcje internetowe Allegro
odradzam Akpol, mają naprawdę słaby wybór. widziałam także w panoramie sklep z wózkami było ich mnóstwo , także w tesco na piątkowie jest ogromny sklep z wózkami.
Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy napiszę:-)
o taki 3w1 Implast BOLDER SD 2010 + fotel, torba, folia (1380687553) - Aukcje internetowe Allegro
odradzam Akpol, mają naprawdę słaby wybór. widziałam także w panoramie sklep z wózkami było ich mnóstwo , także w tesco na piątkowie jest ogromny sklep z wózkami.
Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy napiszę:-)
reklama
..aenye
Mama grudniowa'06
lilou, a jaki kolor wybralas? :-)
Podziel się: