reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

reklama
ten filmik otwarl mi oczy przy wyborze fotelika. Moze na to za wczesnie bo wiadomo nasze 1 foteliki sa montowane tak ale tak na przyszlosc. I to jedno zdanie , ze zaden fotelik nie jest najlepszy albo najbezpieczniejszy, najlepszy jest ten ktory bedzie dopasowany do dziecka, a nie dziecko do fotelika!!
YouTube - The Importance of Rear-Facing

do bazy isofix mozesz jeszcze inne tez wpiac. zaraz poszukam bo mnie zaciekawilo.

pandorka- dzięki, rozumiem że byłaś z tego rozwiązania zadowolona? a jak długo woziłaś go w foteliku zanim przesiadł się do spacerówki? i jeszcze jedno pytanie miałaś wrażenie że małemu jest wygodnie?
Ja mam wrażenie że dziecko w foteliku jest takie jakby upchane, nie ma swobody ruchów, no i chyba to trochę niewygodna pozycja do spania.

Jeździł w foteliku mniejwięcej 7-go miesiąca i wiem, że było mu wygodnie, bo fotelik był dopasowany do niego. Filip nie był w nim upchany, a nie był małym dzieckiem, bo urodził się ważąc 4000g.

Co do tego, ze dziecka niewolno wozić w foteliku dłużej niż 4 godziny, to:
-rzadko się zdaża być poza domem z takim maluchem dłużej niż 4 godziny,
-w zaleceniach jest mowa o 4 godzinach bez przerwy,
-w mutsy można przechylić fotelik do tyłu i dziecko nie siedzi, a leży z nóżkami uniesionymi do góry w prawie pozycji embrionalnej, która jest naturalną pozycją płodu w łonie matki,
-wielu neurologów zaleca jeżdżenie dzieci w foteliku zamiast gondolki- u nas na lutówkach 2010 jest kilka takich przypadków ;-)

Na temat innych wózków się wypowiadać nie będę, bo niewypada się wypowiadać na temat sprzętu, któego się nie używało ;-)

a co jest lepsze- sprężyny /amortyzatory czy paski. Przy paskach można bujać wózkiem na wszystkie strony. Reszta jest sztywna i przy mojej wrodzonej delikatności sądzę, że po kilku miesiącach go rozwalę.

hejo :-)

ja dzis dotarlam do malego sklepu z wozkami dzis i oto nadal zwycieza unlimit. martwi mnie jednak dosc mala gondola (co prawda porownywalam i wszystkie gondole jakies takie tycie mi sie wydaja) i jego tapicerka - czesciowo taka niby derma / aksamit dziwny, a czesciowo taka dziwna jakas, bawelniana z poliestrem, co mam wrazenie, ze sie zaraz podrze..

britaxy mieli, ale vigoury to stare modele i nigdzie ich nie dostane.

ogladalam za to jeszcze take cos, dla dziewczyn, ktorym by sie podobaly bardziej nowoczesne stelaze - a bardzo tanie (w moim sklepie zestaw gondola i spacerowka 1000zl!):

Wózek wielofunkcyjny firmy MOON czerwony TANIO!!! (1382667427) - Aukcje internetowe Allegro

szerokie siedzisko, dwustronnie montowane, bardzo duze, pompowane kola, ogolnie prosty, ale bardzo stabilny stelaz, obszerna gondola, regulowana dlugosc i wysokosc raczki, wydaje sie ze bardzo dobrze wykonany. tylko mi sie oczywiscie troche nie widzi ;-) jakis bardzo duzy mi sie wydaje. no nie wiem, mam wrazenie, ze moglabym mojego 4 latka tam wozic ;-) ale chyba juz wymyslam!

dalej nic nie wiem.. musze koniecznie ten duzy sklep zwiedzic, bo wlaczyl mi sie film na wozki i teraz casualplaye musze stestowac. moglabym wziac nawet uzywany, byle mi wsio podpasowalo..

no i slaloma obczaic musze, 2400zl za calosc z fotelikiem, dosc ciekawa oferta..

pandorka
, dla mnie akurat gondolka jest najwazniejsza, malenstwu na pewno wygodniej i jak juz ktos pisal - zdrowiej - jest lezec na pleckach plasko, a nawet na brzuszku. szczegolnie dla mnie to wazne, bo bede z wozka korzystac na wakacjach jako z lozeczka, nie bede zabierac ze soba specjalnie na dwa miesiace lozka turystycznego, bez sensu. w wozku idealnie sie zmiesci. tylko gondola musi byc obszerna.

ech. dalej nic nie wiem ;-)

a fotelik wezme jakis, ktory w testach dobrze wypada i ma dobra tapicerke - zeby sie dzieciak nie pocil w upaly za bardzo.

do bazy isofix mozesz jeszcze inne tez wpiac
tak tak, ja wiem, są np BeSafe, Casualplay, PegPerego, Recaro, Roemer, ale te nie są kompatybilne z wózkami, które biorę pod uwagę, ba, niektóre są tylko fotelikami i koniec, do żadnego wózka nie pasuję

2400zl za calosc z fotelikiem, dosc ciekawa oferta..
ja się zdecydowałam na Jedo Fyn 4, 2500 z fotelikiem i bazą i już koniec poszukiwań bo ocipieć można :tak: http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1575

tylko gondola musi byc obszerna
to włąśnie w tym moim taka jest, na lato jak znalazł a i podnoszone siedzisko pewnie się maluszkowi spodoba, bo sobie popatrzy na świat już ;-)

hermionka bardzo podobny do mojego i powiem szczerze bez bicia ze takim wozkiem trzeba sie nauczyc jezdzic. Co chwile przednie kolo sie blokuje, bo jest podwojne i tak plynnie nie chodzi. Dziadkowie czy nawet mama nie byli wstanie tym wozkiem jezdzic bo wciaz tylko nazekali na to kolo. Kolezanka potem kupila inny wozek ale tez przednie kolo podwujne i ten sam problem i pretensje do mnie czemu jej nie ostrzeglam?
Nie ostrzeglam bo ja wozkiem sie nauczylam jezdzic i po jakims czasie szlo mi gladko, ale pierwsze chwile to katorga...

Ojejku, a ja zupełnie nie wiem jaki bym chciała....nie wiem jaki rodzaj. Muszę się powoli zacząć rozglądać, ale z kasą tak krucho,ze szok, ech:((

reklama
a co jest lepsze- sprężyny /amortyzatory czy paski. Przy paskach można bujać wózkiem na wszystkie strony. Reszta jest sztywna i przy mojej wrodzonej delikatności sądzę, że po kilku miesiącach go rozwalę.

My nie mamy ani pasków, ani amortyzatorów, ani tym bardziej sprężyn, tylko sztywną ramę i jakoś nie zauważyłam niedogodnień z tego powodu. W ogóle nie rozumiem, po co bujać wózkiem :confused:, ale ja to chyba jakaś inna jestem ;-)

Do góry