reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

reklama
A oto moja lista:
1. emulsja do kąpieli emolium (zamierzam zużyć na początku 1 dużą butelkę emolium, a potem przejść na płyn do kąpieli nivea 2w1. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie?)
2. sudocrem
3. sól fizjologiczna do przemywania oczu i uszu
4. maść bepanthen na obolałe brodawki
5. spirytus 70% do pępuszka ( szukałam na str. dozu i nie znalazłam. Wiecie, jaki ma być ten spirytus?)
6. aspirator do noska frida
7. tantum rosa w saszetkach do przemywania krocza
8. woda morska do noska w sprayu Disne Mar
9. Octenisept do pępuszka i rany krocza
10. czopki glicerynowe na wypadek gdyby dziecko miało zaparcia
11. jakieś czopki przeciwbólowe/przeciwgorączkowe dla niemowląt- jakie? bo widziałam, że paracetamol jest dla starszych dzieci...
12. termometr

1. położna najpierw polecała kupić zwykły płyn do kąpieli dla maluszków, bo te oliwkowe sa dobre jak dziecko ma suchą skórę czy problemową a nie wiesz jaką będzie miało, i one takie "lecznicze" są, poczytaj ulotkę, to tak z czystej teorii
5. nie wiem czemu, ale położna polecała spirytus 96% tzn najwyższy % ale włąśnie w aptekach takiego nie ma, to co? taki ze sklepu? taką małpkę? hmm...
8. ja kupiłam Fridę i wodę morską też z tej serii NaseFrida, spray do nosa, 20 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
11. siostra używała Efferalgan w czopkach dla dzieci 4-8kg Efferalgan, czopki doodbytnicze, 80 mg, 10 szt - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

jeszcze dodatkowo kupiłam Espumisan w kropelkach i Infacol - na kolki

to tak ode mnie :-)

aaa i mam pytanko - Lovela jest do białego i kolorowego i teraz nie wiem... kolorowe to np całe zielone czy białe z kolorowym nadrukiem lub kolorowym rękawkiem? białe to tylko białe bez niczego? bo mam do kolorowego a typowo całych białych ciuszków nie mam, oprócz tetry i nie wiem czy do białego też kupować? i powiem Wam, że te płyny do płukania dla dzieci śmierdzą mi... kupiłam Jelp zielony, jedyny który mi podchodził a te Sensitiv to wydają mi się za bardzo znów pachnące i że mogą jakoś uczulać

Proszek do białego nie chroni kolorów wiec jak masz coś co ma kolory jakiekolwiek to lepiej prać w takim do kolorów, a dla samych pieluch myśle, że nie opłaca się kupować osobnego proszku.

mitaginka bez problemu, i nie odchodzą razem z farbą ( raz zmieniałam im miejsce i nadal się trzymają na nowej ścianie ;-))

ja nie wiem sama juz nic... nie dalismy rady naciagnac tego, tzn nie chce za mocno szarpac, zeby nie urwac.. nie wiem, przeciez niemozliwe jest, zeby to bylo za male...

fakinsietttttttttttttttttttttttttt, przysiegam, ze nerwice mam i pewnie spac nie bede mogla... od godziny znowu walcze z tym wozkiem, wysmarowalam juz maila do babki, ze chce oddac.. ale nie wyslalam jeszcze.. bo czy chce naprawde!? moze ja nie umiem tego naciagnac!? no bo jak!? jesuuuuuu :-((((

przyszlo mi do glowy, zeby na mokro naciagnac to siedzisko na stelaz, moze sie nadda..?

nie wiem, co robic, oddac czy jeszcze probowac, a jak urwe..?
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Bardzo słuszna uwaga Hermionka płyny do kąpieli lub pielęgnacji maluszka tybu Oilatum, Emolium czy inne to specyfiki dla dzieci z problemami skórnymi lub ew. wczesniaczków, nie ma potrzeby pakować maluszka w nie od początku tak samo rzecz sie ma do Sudocremu, jest to maść lecznicza silnie wysuszająca zgroza jak się patrzy na kilogramy ładowane w pieluszke bez potrzeby.
Tak przesuszone pośladki a co gorsza narządy pł. nawet nasze beda zaczerwienione bez powodu.
Ładnie toleruje skóra dziecka taki trik żeby po kąpieli na mokrą skórkę rozprowadzić oliwkę a dopiero potem delikatnie wytrzec skóra jest mięciutka nie podrazniona a pory się nie zatykają i nie ma problemu z potówkami.

Co do spirytusu to 96% stosuje się w pierwszych dniach w szpitalu bo dochodzi do szybszej mumifikacji kikuta tzn. do szybszego zasuszenia i niedopuszczenia do wstępującego zakażenia, ale w domu nie ma takiej potrzeby jeśli decydujesz sie na pielęgnacje spirytem to fajne są gaziki leko nasączone, ale ja jestem pomimo nowych rekomendacji odnosnie octeniseptu zwolenniczka staromodnego fioletowego roztworu genacjany (podobno utrudnia obserwacje gojenia sie pępka ale uwiez jak pępek się paprze to nic nie przeszkodzi tego nie zauważyć, jest mokry, sączy sie i do tego może niemiło pachnieć).

O jejku koniec tego bo sie rozpisalam jak głupia, zaraz mnie pogonicie!!!!!!!!!
Miłych snów mamunie!!!!!!!!!!!

reklama
mitaginko, zwyklym kremem ochronnym, np. krem ochronny nivea baby, bambino. cos tlustego.

maga,
pisz, pisz, nawet my mamuski z wieloletnim stazem chetnie posluchamy!! tez nie wiedzialam o tych odchodach i przebieralam dziecko na swoim lozku!!! bosz, ale to ja cala taka skazona jestem wtedy, jesli to takie zarazliwe ustrojstwo i sie latwo przenosi wszedzie, jak dziecko tulic, calowac itp..???

Do góry