reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

pandorka[/B], a wez to olej. po kit sie ciskac, i tak nie wyczaruje ci tego odkurzacza. bo rozumiem, ze to nie byla aukcja dot. 1 sztuki, tak? chyba w kup teraz ci wyszlo, co? mi sie nieraz zdarzylo.

Pandorka - głowa do góry, niech odda kasę i zamów gdzie indziej

olałabym, ale...
a) wkurzają mnie goście, którzy wystawiają na sprzedaż coś, w czego posiadaniu nie są,
b) problem polega na tym, że nigdzi etego znaleść nie mogłam, więc niech się cielak teraz gimnastykuje

reklama
przyszedł dziś materac, kupiłam
RA Materac gryczano-kokosowy 120x60 Radir (1451679096) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
:) i medelka mini electric, zastanawiam się tylko jak z gwarancją bo pudełko było zamknięte a w środku niepodbita książeczka gwarancyjna....., muszę poczytać co w razie "w" trzeba robić, tzn. do kogo się zgłosić
rozglądam się za naklejkami i tyle mi się podoba........
zobaczcie jakie super i dla dzieci
naklejki na ścianę,DUZE!, 21wzorów,dla dzieci (1428066354) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
i dla rodziców
duze NAKLEJKI NA ŚCIANĘ ozdoby szablonyNOWE! (1428066724) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Aenye disne mar 25 ml w dozie kosztuje 16,5, a NaseFrida Spray 25 ml- 12 zł, więc prawie na jedno wychodzi ;-)

Morgaine, nie wiem skąd wytrzasnęłam czopki na zaparcia. Po prostu czytałam o problemach z kupką u niemowląt, a że należę do osób, które lubią mieć profilaktycznie dobrze wyposażoną apteczkę, to pomyślałam, że warto kupić. Tym bardziej, że to tylko 3 zł, więc może sobie leżeć. Ale Asiunia już mi wszystko wyjaśniła, więc napisałam, że wykreślam to z mojej listy.

Maga30 kurczę, widocznie to chodziło o jakiś inny środek, który działa też przeciwbólowo, tylko nie wiem który. Rozumiem, że skoro to piszesz, to znaczy, że znasz się na rzeczy. Czy w takim razie dobrze zrozumiałam, że lepiej nie używać tego octeniseptu do dezynfekcji krocza? Czyli co- tylko tantum rosa?

Ja do pępka będe uzywać spirytus, a nie żadne nowe wynalazki. Sorki, ale te wszystkie preparaty polecane w SR to nic innego tylko promowanie konkretnych produktów. U mnie w SR też jedne chwalono inne ganiono, a wystarczyło potem przejrzeć zestawy ulotek i pierdól dawane w gratisach by wiedziec czemu. Ale to moje prywatne zdanie.
Przez wiele lat stosowano spiryt właśnie, wszystkie żyjemy, nasi mężowe i krewni tez i ich pepki mają się dobrze. (mam nadzieje :-p)
A w kwestii rozcieńczania spirytusu:(tego 95% z monopolowego)
W szpitalach i podręcznikach podają proporcję: 2 części spirytusu na 1 cześć wody(przegotowanej,zimnej). Co ma dać 70% roztwór. Jakby na to nie patrzeć i policzyć matematycznie to wychodzi 63% jak w twarz!
Żeby uzyskać faktyczne 70% trzeba by wziąć 3 części spirytu i 1częśc wody (otrzymamy 71%, ale to drobiazg 1% odparuje).

Ponieważ wszędzie podają proporcję 2:1 to przy niej chyba zostanę.

A tu artykuł o pielęgnacji pępka: Pępek noworodka - Noworodek - arykuł

laurka dużo osób poleca do przemywania właśnie Tantum Rosa, można kupić spryskiwacz do kwiatów, tam wlać tantum i się psikać- któraś dziewczyna na forum to kiedyś polecała ;)
a maga zna się na rzeczy, bo z tego, co pamiętam, to jest położną :)

Laurka tak octenisept to środek silnie dezynfekujący, nie można porównać go z tantum owszem jest super ale do przemywania ran typu blizna po cc, głębokich długo gojących się, a do krocza może sie powiele ale podmywanie po każdym skorzystaniu z toalety, osuszanie po podmyciu najlepiej ręcznikiem papierowym i częste wietrzenie krocza nic tak dobrze nie działa jak dostęp powietrza, pamiętaj że odchody poporodowe są jednym z bardziej zakaźnych materiałów ajkie produkuje nasz kobiecy organizm (dlatego tak ważne jest i co bardzo razi personel medyczny jak mamusia z dobroci serca przewija swoje nowonarodzone dzieciątko w swojej pościeli w szpitalu w pierwszych dobach po porodzie:-().
Tak samo jeśli chodzi o rany po cc, nigdy wkładka z krocza nie powinna miec kontaktu z raną nawet tym czystym brzegiem.
No cóż rozpisałam się ale mam nadzieje że pomogłam troszeczkę i nie bierzcie sobie do serca że jestem przemadrzalska czy coś w tym stylu!!!:-D

maga ty się nie wtrącaj tylko częściej zaglądaj i się odzywaj :-D

oj z tym wózkiem to ty kochana poczekaj na męża

świetne te naklejki . Ja poszukuję jakichś zwierzątek/ dinozaurów. Ale to na wiosnę bo dopiero w tedy pokusimy się na remont. Jednak przed urodzeniem młodego nie zdążymy...

mi nikt nic w szpitalu o takich rzeczach nie mówił. Nie sądziłam że odchody po porodowe mogą być niebezpieczne dla maluszka. A położne krzyczały jak ktoś z odwiedzających siadał na łóżkach pacjentek. Dobrze że o tym piszesz to wezmę ceratkę do przewijania do szpitala bo czasami latanie w tą i z powrotem do noworodków jest ciężkie do wykonania.

Ostatnia edycja:
Kochana Marmo!!!
Zaglądam w miare mozliwości moje blizniaczki sa bardzo czasochłonnym narybkiem i ciągle siedze u lekarza z jakimis wynikami:-D
Podczytuje Was regularnie, ale nie zawsze chce sie wtrącac w rozmowe bo trocheinne mam zdanie i wiadomości na pewne tematy a nie chce siac zametu.
Odnosnie połogu to nie złośliwość tych "wstrętnych" położnych ale troska o Was i Wasze dzieciątka nakazuje gonić z tych łożek, odwiedzający wnoszą i wynoszą wszystko co najgorsze dla Was i dziecka ale i dla Nich samych, tu fragmecik o od
chodach żebyś miała jasność bo ja nie chce straszyć tylko forumowiczki BB to mają być mądre babeczki;-)

Wraz z procesem gojenia rany ściany jamy macicy powstałej po porodzie i oddzieleniu się łożyska pojawiają się odchody połogowe (lochia) zawierające krew i martwicze tkanki błony doczesnowej. Podlegają one pewnym fizjologicznym zmianom w zależności od okresu połogu i obserwacja ich ma istotne znaczenie w monitorowaniu połogu. Mają mdławy zapach i są bardzo zakaźną wydzieliną, gdyż zawierają bardzo dużo drobnoustrojów, które dostają się drogą wstępującą przez pochwę do jamy macicy (gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy i inne) liczba drobnoustrojów wzrasta jeszcze bardziej 2-3 dniu połogu.

reklama

Maga30 kurczę, widocznie to chodziło o jakiś inny środek, który działa też przeciwbólowo, tylko nie wiem który. Rozumiem, że skoro to piszesz, to znaczy, że znasz się na rzeczy. Czy w takim razie dobrze zrozumiałam, że lepiej nie używać tego octeniseptu do dezynfekcji krocza? Czyli co- tylko tantum rosa?

dla mnei to nie TYLKO tylko AŻ
serio, tantum rosa przyspiesza gojenie i działa znieczulająco. dla mnie podstawa i rewelacja.
laurka dużo osób poleca do przemywania właśnie Tantum Rosa, można kupić spryskiwacz do kwiatów, tam wlać tantum i się psikać- któraś dziewczyna na forum to kiedyś polecała ;)
a maga zna się na rzeczy, bo z tego, co pamiętam, to jest położną :)
ta, to ja;) miło że ktoś czyta i pamięta;) nadal polecam i M znowu ma przykaz że po porodzie w domu ma rozcieńczyć i przywieźć do szpitala;)
maga30
no comments
szacun
i w ogóle szczena mi opadła!! pisz swoje odmienne zdanie jak najczęściej i wyprowadzaj nas z błędu;)
trzecie dziecko rodzę i dopiero teraz ktoś mi klarownie wyjaśnił. tzn. ja nigdy dziecka na swojej pościeli nie przewijałam, mało tego, nawet po zagojeniu, jak STarszak juz byl paromiesięczny, to nawet w naszej poscieli na pieluszce albo swoim kocyku leżał(takie schizo pierwszodzieciowe) ale dobrze wiedzieć że to dziadostwo to zakaźne i takie syfiaste jest!!!!!!
no i zawsze byłam przeciwna pielgrzymkom odwiedzających w szpitalu na oddziale poporodowym czy jak on tam sie nazywa.
u nas w szpitalu nie wolno wchodzić w płaszczach/kurtkach i z kwiatami, ale powinien być zakaz 'obcych' (niekoniecznie chodzi o więzy krwi, bo może ktoś jest bliżej z przyjaciółką niż mamą swoją/ojcem dziecka, czy nie ma ich przy sobie....) ale żeby to nie były tłumy...wrrr nienawidze tego.

Do góry