reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

reklama
morgaine - a czemu mają służyć te specyfiki - Vita K, Vita d ??? jakieś dodatkowe witaminki???

Ja o lekach koniecznych nie mam pojęcia w ogóle... o_O Dałybyście jakąś listę, może Ty Morgaine z tym pomożesz?

Co do kremów na buzię to wiele dziewczyn poleca z Nivei na każdą pogodę.

co do kremu to myślałam o czymś lepszym niż Nivea na początek, takim 'aptecznym'.

asiunia w Polsce wszystkim karmiącym matkom zaleca się Vita D, nie tylko jeśli lekarz stwierdzi konieczność.
Vita K jak starszak się rodził tylko w szpitalu w zastrzyku, jak juz Młodego 2 lata temu rodziłam, to uzupełniająco do zastrzyku, przez 30 dni zapisuję Vita K, podobno dawka 'szpitalna' nie wystarczy.
Vita D stosuje się do roku - mniej więcej do momentu kiedy ciemączko nie zarośnie.
jeśli dziecko rodzi się jesien/zima to jest to konieczna witamina bo słonka wtedy mało.
podaje się ją jak dziecko skończy miesiąc 1 kropelka dziennie.
a potem cebion multi od 3go miesiąca - kropelki, na początek 3 dziennie a potem jak dziecko większe, chyba od 6mcy ale nie jestem pewna, 5 kropelek. cebion multi to taki zestaw witamin - multiwitamina:)

warto jeszcze w domku mieć cebion - jeśli dziecko ma katarek - to sama wit.C w kroplach, jak tylko widzę że coś się chłopakom zaczyna to daję im dużo wit C i pomaga (oczywiście przy przeziębieniu a nie jakiejś wirusowej chorobie).

przy wypisie ze szpitala położna o wszystkim was poinormuje. potem również lekarz pediatra przy szczepieniu pierwszym. na vigantol trzeba recepte, natomiast vita K jest bez recepty.

Morgaine ja używałam Bepanthenu i teraz też mam zamiar. Tylko nie pamiętam czy maść czy krem chyba maść i to było też super na piersiaki obolałe od karmienia.

ja mam z kremow
nivea na kazda pogode i z filtrem (bedzie lato),
sudokrem,
rumiankowy
i chyba tyle... u nas sie sudokrem sprawdzil a mialam naprawde kazdy krem na wyprobowanie. No ale kazda dzidzia inna :)

ja mam z kremow
nivea na kazda pogode i z filtrem (bedzie lato),
sudokrem,
rumiankowy
i chyba tyle... u nas sie sudokrem sprawdzil a mialam naprawde kazdy krem na wyprobowanie. No ale kazda dzidzia inna :)

tak, do pupy tylko sudocrem, ale ja myślę o buźce. a do pupy to faktyczni etylko sudocrem, nawet jak odparzona pupa to on leczy...
a w ogóle ja się dopiero niedawno dowiedziałam że jak jest pupa odparzona to chusteczkami wilgotnymi nie powinno się myć tylko wodą i osuszyć ręcznikiem i potem sudocrem.
Starszak nigdy nie miał odparzonej wiec nie miałam problemu, a Młody niedawno miał masakrę. i biegunkę a ja każdą kupę tymi chusteczkami wilgotnymi a to jeszzcze potęgowało, bo trzeba osuszać, a zawsze coś z tych chusteczek wilgoci zostanie... no ale dzięki sudocremie problem z głowy...

Ja dostałam próbki lanoliny LANSINOH na brodawki - jest też napisane, że można stosować w wypadku innych podrażnień. Na moje spękane dłonie super się sprawdza, więc w nią zainwestuję.

a w ogóle ja się dopiero niedawno dowiedziałam że jak jest pupa odparzona to chusteczkami wilgotnymi nie powinno się myć tylko wodą i osuszyć ręcznikiem i potem sudocrem.
dlatego ja pisalam ze na porodowke sie nie bierze chusteczek bo moga podraznic, u nas tak bylo. Josh ma delikatna skore i te chusteczki go podraznialy na poczatku, teraz przy ostrych biegunkach czy cos to tez woda idzie w dlon a chusteczki na bok.
Aha i sudokremu stosuje sie bardzo cieniutka warstwe. Tez tego nie wiedzialam i myslalam im wiecej napapkam tym lepiej a tu nie.
Wtedy zatykasz skore i nie moze oddychac tak samo pielucha zamiast przepuszczac powietrze jest zatkana kremem. Takze to taka rada na przyszlosc ;)

reklama
Do góry