reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

reklama
morgaine - a czemu mają służyć te specyfiki - Vita K, Vita d ??? jakieś dodatkowe witaminki???

Ja o lekach koniecznych nie mam pojęcia w ogóle... o_O Dałybyście jakąś listę, może Ty Morgaine z tym pomożesz?

Co do kremów na buzię to wiele dziewczyn poleca z Nivei na każdą pogodę.

co do kremu to myślałam o czymś lepszym niż Nivea na początek, takim 'aptecznym'.

asiunia w Polsce wszystkim karmiącym matkom zaleca się Vita D, nie tylko jeśli lekarz stwierdzi konieczność.
Vita K jak starszak się rodził tylko w szpitalu w zastrzyku, jak juz Młodego 2 lata temu rodziłam, to uzupełniająco do zastrzyku, przez 30 dni zapisuję Vita K, podobno dawka 'szpitalna' nie wystarczy.
Vita D stosuje się do roku - mniej więcej do momentu kiedy ciemączko nie zarośnie.
jeśli dziecko rodzi się jesien/zima to jest to konieczna witamina bo słonka wtedy mało.
podaje się ją jak dziecko skończy miesiąc 1 kropelka dziennie.
a potem cebion multi od 3go miesiąca - kropelki, na początek 3 dziennie a potem jak dziecko większe, chyba od 6mcy ale nie jestem pewna, 5 kropelek. cebion multi to taki zestaw witamin - multiwitamina:)

warto jeszcze w domku mieć cebion - jeśli dziecko ma katarek - to sama wit.C w kroplach, jak tylko widzę że coś się chłopakom zaczyna to daję im dużo wit C i pomaga (oczywiście przy przeziębieniu a nie jakiejś wirusowej chorobie).

przy wypisie ze szpitala położna o wszystkim was poinormuje. potem również lekarz pediatra przy szczepieniu pierwszym. na vigantol trzeba recepte, natomiast vita K jest bez recepty.

Morgaine ja używałam Bepanthenu i teraz też mam zamiar. Tylko nie pamiętam czy maść czy krem chyba maść i to było też super na piersiaki obolałe od karmienia.

ja mam z kremow
nivea na kazda pogode i z filtrem (bedzie lato),
sudokrem,
rumiankowy
i chyba tyle... u nas sie sudokrem sprawdzil a mialam naprawde kazdy krem na wyprobowanie. No ale kazda dzidzia inna :)

ja mam z kremow
nivea na kazda pogode i z filtrem (bedzie lato),
sudokrem,
rumiankowy
i chyba tyle... u nas sie sudokrem sprawdzil a mialam naprawde kazdy krem na wyprobowanie. No ale kazda dzidzia inna :)

tak, do pupy tylko sudocrem, ale ja myślę o buźce. a do pupy to faktyczni etylko sudocrem, nawet jak odparzona pupa to on leczy...
a w ogóle ja się dopiero niedawno dowiedziałam że jak jest pupa odparzona to chusteczkami wilgotnymi nie powinno się myć tylko wodą i osuszyć ręcznikiem i potem sudocrem.
Starszak nigdy nie miał odparzonej wiec nie miałam problemu, a Młody niedawno miał masakrę. i biegunkę a ja każdą kupę tymi chusteczkami wilgotnymi a to jeszzcze potęgowało, bo trzeba osuszać, a zawsze coś z tych chusteczek wilgoci zostanie... no ale dzięki sudocremie problem z głowy...

Ja dostałam próbki lanoliny LANSINOH na brodawki - jest też napisane, że można stosować w wypadku innych podrażnień. Na moje spękane dłonie super się sprawdza, więc w nią zainwestuję.

a w ogóle ja się dopiero niedawno dowiedziałam że jak jest pupa odparzona to chusteczkami wilgotnymi nie powinno się myć tylko wodą i osuszyć ręcznikiem i potem sudocrem.
dlatego ja pisalam ze na porodowke sie nie bierze chusteczek bo moga podraznic, u nas tak bylo. Josh ma delikatna skore i te chusteczki go podraznialy na poczatku, teraz przy ostrych biegunkach czy cos to tez woda idzie w dlon a chusteczki na bok.
Aha i sudokremu stosuje sie bardzo cieniutka warstwe. Tez tego nie wiedzialam i myslalam im wiecej napapkam tym lepiej a tu nie.
Wtedy zatykasz skore i nie moze oddychac tak samo pielucha zamiast przepuszczac powietrze jest zatkana kremem. Takze to taka rada na przyszlosc ;)

reklama
Do góry